Sporstoffer: Hvorfor er de vigtige?

Sporstoffer er essentielle mikronæringstoffer for forskellige funktioner i kroppen. Det kan forårsage stofskiftesygdomme og kroniske sygdomme, hvis man ikke har nok af dem.
Sporstoffer: Hvorfor er de vigtige?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Sporstoffer spiller en vigtig rolle i sundhedsmæssige funktioner. Eksperter skønner faktisk, at de opfylder mindst fem funktioner hos levende væsener. De er også kendt som spormetaller, og du kan som regel få dem gennem fødevarer.

Hvad består de af? Hvilke organer er de involveret i? I denne artikel ønsker vi at fortælle dig alt, hvad du skal vide om sporstoffer. Derudover vil vi fortælle dig om de vigtigste ting ved dem, og hvilke opgaver de udfører i kroppen.

Hvad er sporstoffer?

Sportstoffer er mineraler, vi finder i meget små mængder i kroppen. De er derudover essentielle for, at kroppen kan fungere normalt.

Generelt hjælper de i metaboliske funktioner såsom regulering og dannelse af strukturer såsom hormoner og cellemembraner. De deltager også i enzymatiske aktiviteter.

Fødevarer, der indeholder sporstoffer

Måske denne artikel også vil interessere dig: Metabolisk fleksibilitet til at forbrænde fedt

Hvorfor er de vigtige?

Som vi allerede har nævnt, opfylder sporstoffer forskellige funktioner i kroppen. For eksempel er her nogle af de vigtigste:

 • Calcium: Det er en del af nervesystemet. Det påvirker knogler, tænder og blodkoagulation.
 • Kobber: Det er en del af kropsvæv såsom leveren, hjernen, nyrerne og hjertet.
 • Fluor: Det er en del af tænderne.
 • Fosfor: Det hjælper med dannelsen af proteiner.
 • Jern: Det integrerer hæmoglobin. Det er også involveret i cellulær respiration, iltning af glukose, iltning af fedtsyrer og syntesen af DNA.
 • Mangan: Det er en del af bestemte enzymer. Hvis du ikke har nok, kan det forårsage vægttab, dermatitis og kvalme. Det kan derudover spille en rolle i seksuelle og reproduktive funktioner.
 • Magnesium: Det hjælper med omdannelsen af glukose.
 • Kalium: Det balancerer det indre miljø.
 • Natrium: Ligesom kalium balancerer det også det indre miljø.
 • Jod: Det er nødvendigt for skjoldbruskkirtlens funktion.
 • Zink: Det er involveret i omdannelsen af proteiner og nukleinsyrer. Det spiller derfor en meget vigtig rolle i graviditet og fosterudvikling. Det fremmer også aktiviteten af mange enzymer.

Hvad sker der, hvis der er et underskud?

Det er vigtigt at slå fast, at nogle sporstoffer anses som essentielle, så hvis man ikke får nok, forårsager det metaboliske og fysiologiske ændringer, der kaldes mangelsygdomme. De er også forbundet med stofskiftesygdomme.

Adskillige studier antyder faktisk at jernmangel er et af de hyppigste aspekter ved underernæring i verden. I udviklingslande opstår jernmangel generelt sammen med andre underskud. Det ledsager for eksempel ofte mangel på blandt andet zink, jod, A-vitamin, B12-vitamin og folinsyre.

Årsager til jernmangel

Nogle af de mest gængse årsager til jernmangel er:

 • Reduceret jern i kosten:  Dårlig ernæring, kronisk alkoholisme, reduceret indtag af animalsk protein og C-vitamin.
 • Situationer, hvor du har brug for mere: Graviditet, operationer, menstruation, barndom og ungdom, mavetarmblødning, nyresygdom og andet.
 • Utilstrækkelig optagelse i tarmene: Der kan være en forstyrrelse i optagelsen ved bestemte fødevarer eller lægemidler.
Illustration af jernmangel i blod

Med andre sporstoffer kan underskud forårsage de følgende symptomer:

 • Folinsyre: Neuralrørsdefekter og abort.
 • Jod: Abort og intellektuelle handicap.
 • Selen, kobber og calcium: De er forbundet med komplikationer i graviditet og problemer med fosterudvikling.
 • Magnesium: Svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel.
 • Zink: Svangerskabsforgiftning og risiko for tidlig fødsel.

Vi anbefaler, at du læser denne artikel: Avitaminose: Manglen på vitaminer

Har vi alle brug for den samme mængde af sporstoffer?

Det er noget, som vi bliver nødt til at slå fast. Der er også forskellige situationer og perioder i livet, hvor vi vil få brug for at indtage flere sporstoffer. Som vi allerede har nævnt, inkluderer det graviditet, amning, barndom og ungdom.

Husk også, at der er nogle sygdomme, som kan ændre, hvor meget man har brug for. I ethvert af disse tilfælde bør man sikre sig, at man får nok.

Forebyg mangel på sporstoffer

Den bedste måde at undgå underskud på er ved at følge en balanceret kost. Det inkluderer at spise så mange forskellige fødevarer som mulig, både af animalsk og vegetabilsk oprindelse. Man må derudover ikke glemme, at den bedste måde at indtage sporstoffer på er ved at få dem gennem kosten.

I specifikke tilfælde såsom graviditet, barndom og bestemte sygdomme er det bedst at tale med en læge om, hvad der anbefales for at forebygge underskud. Lægen kan også fortælle, hvilke kosttilskud man måske skal tage for at opfylde behovene.

Afsluttende bemærkninger

Sporstoffer udfører mange funktioner i kroppen, så det kan forårsage sundhedsproblemer, hvis man ikke får nok af dem.

Som det sidste bliver man nødt til at følge en balanceret kost for at forebygge underskud, hvilket er det mest gængse problem. Nogle gange bliver man måske nødt til at tage tilskud for at undgå fremtidige problemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Reynaud AC. Requerimiento de micronutrientes y oligoelementos. Rev. peru. ginecol. obstet. 2014;60(2): 161-170.
 • Urdaneta Machado JR, Urribarrí L, Villalobos M, García J, Guerra M, ZambranoDeficiencia de oligoelementos durante el primer trimestre del embarazo en Maracaibo, Venezuela. An Venez Nutr 2013; 26(1): 14 – 22.
 • Ramírez Hernández J, Bonete MJ, Martínez Espinosa RM. Propuesta de una nueva clasificación de los oligoelementos para su aplicación en nutrición, oligoterapia, y otras estrategias terapéuticas. Nutr Hosp. 2015;31(3):1020-1033.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.