5 yogaøvelser til at tabe sig

Yogaøvelser er et godt supplement til at tabe sig og styrke musklerne. De kan faktisk bruges som et alternativ til traditionelle træningsrutiner.
5 yogaøvelser til at tabe sig
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Yogaøvelser til at tabe sig er blevet et af de foretrukne alternativer for folk, der kæmper med overvægt. Selv om det er nødvendigt at vedtage andre foranstaltninger for at fjerne de “ekstra kilo”, er denne type aktivitet meget gavnlig.

Faktisk foretrækker nogle disse øvelser frem for traditionel fysisk træning, da de gør det muligt at forbrænde fedt og styrke musklerne uden at ty til intense rutiner eller brug af maskiner. Desuden forbedrer de det følelsesmæssige velbefindende og hjælper med at kontrollere den angst, der fører til overspisning.

Det bedste af det hele er, at yoga kan dyrkes overalt, da det indebærer en række stillinger, der ikke optager meget plads og er lette at udføre. Har du ikke prøvet det endnu? Her er nogle interessante muligheder for at få dig i gang med denne disciplin.

Yogaøvelser til at tabe sig: En effektiv metode?

Mange mennesker kan finde det mærkeligt at tale om yoga som en metode til vægttab. Men ifølge en undersøgelse offentliggjort af Yoga in Prevention and Therapy kan denne disciplin hjælpe dig med at tabe dig af forskellige årsager.

Forfatterne til undersøgelsen forklarer, at yoga fremmer ændringer i livsstilen, som derefter afspejles i kropssammensætningen. Dette omfatter f.eks. regelmæssig fysisk aktivitet, forbedret kost og øget muskelmasse.

Ligeledes viser en anden undersøgelse, i dette tilfælde offentliggjort i Indian Journal of Physiology and Pharmacology, at yoga øger muskelstyrken og udholdenheden, hvilket også kan bidrage til udførelsen af andre træningsrutiner.

Med hensyn til denne undersøgelse bør vi dog også bemærke, at de virkninger af yoga med hensyn til vægttab, der blev analyseret, var mindre end oprindeligt anslået.

Som det sidste kan vi ikke ignorere spørgsmålet om hvile. Det er kendt, at yoga fremmer afslapning og lindring af stress, hvilket har en effekt på søvnen. Nyere forskning offentliggjort i tidsskriftet Sleep viste, at tabet af kropsfedt er lavere hos dem, der trods slankekure sover mindre.

Yogaøvelser til at tabe sig

Før du begynder at træne, skal du huske på, at det er tilrådeligt at lave en kort opvarmning og nogle blide og enkle udstrækningsøvelser. På den måde øger du blodcirkulationen til musklerne, og som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i British Journal of Sports Medicine kan du forebygge visse skader under træning.

1. Kamelen

Kvinde laver yogaøvelser

Kamelen eller Ustrasana er en komplet yogaøvelse til at slanke og opstramme. Den anbefales til at styrke musklerne i maven, da den på en særlig måde træner dette område af kroppen.

 • Sæt dig på knæ på yogamåtten med ret ryg. Sørg for, at knæene er i hoftebreddes afstand.
 • Stræk armene fremad og læn kroppen tilbage, indtil dine hænder når dine fødder.
 • Hold stillingen i 10 til 15 sekunder, mens du holder maven spændt.
 • Vend derefter tilbage til udgangspositionen, mens du langsomt ånder ud.
 • Udfør 3 til 6 gentagelser.

2. Yogaøvelser til at tabe sig: Kobraen

Kobraen er en stilling, der træner musklerne i lænden og maven. Mange anbefaler den til at opstramme balderne og reducere fedtophobning i hofterne.

 • Læg dig på maven på yogamåtten med strakte ben.
 • Placér håndfladerne ved siden af brystet, og løft overkroppen.
 • Bøj så langt tilbage som muligt og kig opad.
 • Hold stillingen i 10 sekunder og slap af.
 • Udfør 5 til 8 gentagelser.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Prøv disse fem yogaøvelser til mavemusklerne

3. Krigeren

Kvinde nyder, at man kan bruge yogaøvelser til at tabe sig

Krigeren er en yogaøvelse, der bl.a. øger lungernes kapacitet. Gennem den trænes mavemusklerne, benene og balderne sammen.

 • Stå på gulvet i en ret stilling og spred benene fra hinanden.
 • Drej dit højre ben til højre side, og hold dit venstre ben foran dig, så du danner en 90-graders vinkel.
 • Løft hænderne op mod loftet, og stræk dem, så langt du kan. Saml håndfladerne og kig opad.
 • Tag en dyb indånding, slap af, og gentag øvelsen på den modsatte side.
 • Lav 10 til 12 gentagelser.

4. Siddende foroverbøjning

Det siges, at denne asana er en af de bedste yogamuligheder til at tabe sig, især når målet er at bekæmpe mavefedt. Den er meget nem at udføre, selv om den kræver en vis grad af fysisk udholdenhed og fleksibilitet.

 • Sæt dig på måtten med ret ryg og strakte ben foran dig.
 • Ånd ud, og bøj kroppen fremad, idet du forsøger at røre tæernes spidser med hænderne.
 • Prøv at gribe fat om tæerne og hvile panden på toppen af dine lægge eller på dine knæ.
 • Hold stillingen i 10 sekunder og hvil.
 • Prøv at gennemføre 8 til 10 gentagelser.

Du er måske interesseret i: Hvorfor er det så godt at dyrke yoga?

5. Yogaøvelser til at tabe sig: Buen

Buen er eksempel på gode yogaøvelser til at tabe sig

Du kan vælge den klassiske bue for at afslutte denne enkle serie af yogaøvelser til at tabe sig. Dette er en øvelse med fleksibilitet og koncentration, der giver dig mulighed for at styrke balderne. Desuden giver den mere stabilitet til rygsøjlen og mindsker smerter.

 • Læg dig mpå ed maven på måtten, og bøj benene bagud.
 • Prøv at løfte benene bagfra for at danne buen.
 • Løft overkroppen, og hold blikket lige frem.
 • Stræk armene bagud og prøv at gribe fat i benene med hænderne.
 • Træk vejret dybt ind og ud, og hold stillingen i mindst 10 sekunder.
 • Hvil, og udfør fem gentagelser.

Yogaøvelser til at tabe sig er kun effektive med sunde vaner

Som forklaret ovenstående er det ud over yoga for vægttab også nødvendigt at udføre andre træningsrutiner for at stimulere musklerne på forskellige måder. Det er også nødvendigt at kombinere motion med sunde livsstilsvaner.

Hvis du forsøger at tabe dig og stadig ikke dyrker motion, har du mulighed for at vælge disse interessante yogastillinger. Selv om de er lidt svære at mestre i starten, vil du gradvist øge din fleksibilitet og udholdenhed.

Det kan interessere dig ...
4 tips til et sundt vægttab efter 30-årsalderen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 tips til et sundt vægttab efter 30-årsalderen

Et sundt vægttab efter 30-årsalderen er muligt. Kost, motion og god hvile er nogle af nøglerne til at opnå det. Læs meget mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.