Fantastiske fordele ved blomkål, som du ikke kendte

31. januar 2016
Blomkål er en alsidig grøntsag med antioxidanter, der også er rig på vitaminer og mineraler. For at styrke dens virkninger foreslår vi at tilsætte noget gurkemeje til dine opskrifter.

Blomkål er en af de sundeste grøntsager og tilhører korsblomstfamilien, som er mest kendt for broccoli. Den består af omkring 85% vand og indeholder meget få kulhydrater, proteiner og fedt, men den er rig på vigtige vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre fytokemikalier. Vi taler om alle de fantastiske fordele ved blomkål i denne artikel, så læs videre!

Det er en ideel grøntsag at tilsætte til din afbalancerede kost for sine slankende kvaliteter, fordi den er så fattig på kalorier. Og bedst af alt er det en alsidig fødevare, der kan spises rå, dampet, og kommes i salater og mange andre opskrifter. Vil du lære mere om, hvorfor du bør tage blomkål med i din kost?

Det fremmer hjertets sundhed

Blomkål indeholder en svovlforbindelse kaldet sulforafan, som hjælper til med at forbedre blodtrykket og problemer med nyrefunktionen. Ifølge forskning, er sulforafan relateret methylationen af DNA, som er afgørende for en normal cellefunktion og korrekt genetisk udtryk – specielt på indersiden af arterierne, som er sårbare overfor skader.

Den er kræfthæmmende

kræftceller

Den sulforafan, der findes i blomkål har vist sig at være effektiv til at dræbe kræftfremkaldende celler og blokering af væksten af tumorer. Ifølge forskning er fjernelse af kræftfremkaldende celler sandsynligvis afgørende for at bekæmpe denne sygdom. Ifølge nogle studier er det effektivt at kombinere blomkål med gurkemeje for at forebygge og bekæmpe prostatakræft.

I dyreforsøg fandt man at sulforafan kan hjælpe med til at reducere forekomsten og væksten af tumorer i mælkekirtlerne. Desuden har andre forbindelser fundet i blomkål som indoler og isothiocyanater vist sig at have positive resultater ved at hæmme væksten af kræft i maven, blæren, brystet, tyktarmen, leveren og lungerne.

Det fremmer hjernens sundhed

En anden gavnlig forbindelse findes i blomkål er cholin, et B-vitamin, der spiller en vigtig rolle i en sund udvikling af hjernen. Faktisk kan det at indtage cholin under graviditeten gavne fosterets hjerneaktivitet, og forskning indikerer at det kan forbedre den kognitive funktion, indlæring og hukommelse.

Det stimulerer afgiftning af kroppen

Blomkål

Den har mange antioxidanter, som sammen med dets andre næringsstoffer fremmer rensning af kroppen. Desuden aktiverer dets indhold af glucosinolater også enzymer, der afgifter kroppen.

Det har anti-inflammatoriske egenskaber

Blomkål indeholder en række næringsstoffer, der er anti-inflammatoriske, inklusiv indol-3-carbinol, eller I3C, et anti-inflammatorisk stof.

Det forbedrer fordøjelsen

Maven

Fordi det er en vigtig kilde til fiber, hjælper blomkål meget med til fordøjelsen. Desuden kan blomkål ifølge Verdens Sundeste Fødevarer hjælpe med til at beskytte mavesækkens slimhinde, mens sulforafan hjælper med til at hæmme væksten af Helicobacter pylori-bakterien i maven og forhindre den i at sætte sig på væggen af det organ.

Den er rig på antioxidanter og fytonæringsstoffer

Spisning af blomkål forsyner vores krop med antioxidanter og fytonæringsstoffer, der er nøglen til at forhindre en bred vifte af sygdomme. Denne grøntsag har C-vitamin, betakaroten, kaemferol, quercetin, rutin, kanelsyre og andet. Alle disse antioxidanter hjælper kroppen med at beskytte sig mod skader fra frie radikaler. Dette hjælper også med til at sløve aldringsprocessen og forhindre skader på væv og organer.

Hvordan kan vi udnytte fordelene ved blomkål?

Som nævnt tidligere er blomkål er en meget alsidig grøntsag, der let kan indgå i forskellige opskrifter. Det er en god ide at koge den hel eller i buketter. Hvis du beslutter dig for at koge det hele, skal du sørge for at skylle bladene i en skål med vand og eddike, for at få dem rene. For kun at lave mad med buketterne skal du skære dem forsigtigt med en kniv og derefter bruge det samme trick til at vaske dem.

For de bedste resultater anbefaler vi at du tilbereder blomkål ved dampkogning og tilsætte en lille smule gurkemeje for at forbedre dens utrolige sundhedsfordele.