4 gode former for træning for pensionister

Tai chi og yoga er fremragende træning for pensionister, da de øger balance og smidighed.
4 gode former for træning for pensionister

Sidste ændring: 09 august, 2022

Bare fordi man er pensionist, behøver man ikke holde op med at dyrke motion, selv hvis du har nogle problemer. Her kan du lære om nogle vigtige forslag til træning for pensionister og ældre, der er både skånsomme og sunde.

Motion hjælper dig faktisk med at holde dig sund, imens du bliver ældre. Du kan komme langt ved at gøre motion til en del af din daglige rutine. Nedenfor finder du nogle sportsgrene og øvelser, der er fantastiske for pensionister.

Træning for pensionister og ældre

Der findes en lang række fantastiske, specialiserede træningsformer, der indebærer en meget lav risiko for skader. Som vi nævnte ovenfor, kan aldring medføre sundhedsproblemer og tilbøjelighed til skader, der gør det mere risikabelt at dyrke mange former for motion.

1. Aerob træning

Vand aerob træning for pensionister

Mange former for konditionstræning (aerob træning) er skånsomme, og nogle er endda lavet for ældre. Nogle ældre kan sagtens håndtere intens motion af denne slags, hvorimod andre ikke synes, det er så let.

Når vi siger ‘konditionstræning’, tænker du måske på løb eller dans. Men der er mange andre typer, der er underholdende, som du vil få gavn af at prøve. Nedenfor finder du et par eksempler:

  • Cykling (stationær eller ej)
  • Gåture eller jogging (på et løbebånd eller udenfor)
  • Aerobic klasse (for pensionister)
  • Vand aerobic (også kaldet ‘akvatisk træning’)

Mange af disse træningsformer er velegnede til grupper, hvilket gør dem endnu mere underholdende og sjove. Pensionister kan tilbringe meget tid alene af forskellige grunde – måske har deres børn forladt hjemmet, måske er de single eller langt væk fra deres familie. Derfor kan nye venskaber samt motion øge livsglæden.

2. Yoga eller tai chi

Yoga som træning for pensionister

Yoga og tai chi er fremragende træning for pensionister og ældre, og de er ikke så anstrengende. Nedenfor vil vi fortælle om de gode ting ved begge træningsformer.

Yoga er en kombination af motion of meditation, der hjælper ældre individer med at opretholde og forbedre deres smidighed. Samtidig styrker og toner det også kroppen, hvilket er utrolig sundt og blandt andet forebygger risikoen for, at man får skader når man falder.

Tai chi er en kampsport, der også lægger vægt på meditation. Denne form for træning for pensionister er utrolig vigtig, da det yder din styrke, smidighed og balance.

Meditationen i begge træningsformer er også gavnlig, da den kan hjælpe ældre med at fokusere på nuet, og øge både opmærksomheden og glæden. Derfor er tai chi og yoga fremragende for ældres mentale sundhed.

3. Svømning

Selvom akvatisk træning eller vand aerobic er fantastisk, er der en anden aktivitet, der er mere velkendt – svømning. Det er en skånsom, gavnlig og velegnet træning for pensionister.

Svømning er en sport, der udnytter alle musklerne i kroppen. Det øger balancen i kroppen, samt styrker og toner den. Derudover er risikoen for skader meget lav, hvilket er grunden til, at vi anbefaler svømning for dem, der har skader eller er tilbøjelige til at få dem.

Svømning er afslappende og perfekt for ældre, der lider af tristhed eller depression. Kontakten med vandet kombineret med den fysiske aktivitet vil gavne både det fysiske og mentale helbred.

4. Dans!

Dans som træning for pensionister

Dans er en meget vigtig form for træning for pensionister og ældre. Selvom mange ikke betragter det som en sport, hører Zumba-timer, traditionel dans og andre faktisk til i denne kategori.

Igennem dans kan ældre bevæge kroppen, tone den, og forbedre balancen. Det er også en sjov og underholdende form for motion, der kan dyrkes i godt selskab med venner og bekendte.

Denne artikel har bare gennemgået et par vigtige og uundværlige træningsformer for ældre og pensionister. Motion øger både den fysiske og mentale sundhed, imens vi aldrer. Samtidig bør motion være en del af alle menneskers rutine.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.