4 metoder til at undgå tankemylder

Selvom det kan føles som en ekstrem svær opgave at ændre dit tankemønster, er der her fire gode tips, som måske kan virke for dig. Hvis ikke alle virker vil en af dem i det mindste.
4 metoder til at undgå tankemylder

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er du træt af at overtænke alting og kun fokusere på det negative . Lær, hvordan du håndtere negative tanker og tankemylder, i denne artikel.

Takemylder kan bogstavelig talt føre til bitterhed. Når alt kommer til alt kan den slags tvangstanker plage sindet.

Mange tanker

Det kan give kvaler at tænke på, hvad der kunne have været, hvad ikke gik efter planen og endda hvad der endnu ikke er sket. Det er resultatet af at overanalysere ting, som allerede er sket og som der ikke findes nogen løsninger på.

Dog er det enkelt at komme af med dem, hvis vi ved, hvordan vi går til modangreb på dem.

Selvom det kan føles som en ekstrem svær opgave at ændre dit tankemønster, er der her fire gode tips, som måske kan virke for dig. Hvis ikke alle virker vil en af dem i det mindste.

Vil du prøve?

1. Tankemylder kræver tid

Hvad mener vi med det? Vi mener, at den bedste måde at blive opslugt af noget, er hvis man ikke sætter grænser for, eller tid af til at tænke.

Hvis du dedikerer et stykke tid om aftenen til kun at fokusere på denne tanke, vil det hjælpe dig til ikke at tænke på det igen og igen.

I løbet af den tid skal du tvinge dig selv til at tænke og gentænke tanken. Når man gør det, kommer man næsten altid frem til, at det man gør er nytteløst. Dette vil være et vigtigt vendepunkt.

Det er vanskeligt og kræver meget øvelse. Det er imidlertid sådan, du vil blive i stand til at forhindre tankemylder i at opstå, når du mindst venter det (feks. til en stor konference eller møder på arbejdet).

Læs også: Sådan slipper du fri fra negativ tankegang

2. Skulle du praktisere mindfulness?

Vi nævner ofte mindfulness som noget, der hjælper mennesker med at løse mange problemstillinger i dagligdagen. Det er fordi, at konsekvensen af at dyrke det, er helbredende.

Meditation

Mindfulness hjælper os med at fokusere på nuet, nu og hér. Hvad sker der, hvis du fokuserer på , hvad du føler og hvad der sker lige nu? Dit tankemylder vil stoppe.

Med øvelse vil du blive mere klar over nuet. Derved vil du lægge mindre energi i for- og fremtid, som er så ubrugelige i nutiden.

Du vil blive gladere, hvis du er forbundet med nuet. Det er kun et spørgsmål om, bevidst, at lave denne meget givende øvelse.

3. Søg tilflugt i dine hobbyer

Når du plages af tankemylder, kan det vare i flere dage og køre rundt i hovedet. Dermed kan det have konsekvenser for dig, som du ikke bryder dig om.

Du kan blive mere apatisk, lukke dig mere inde og, i sidste ende, stoppe med at nyde livet.

Det er derfor, det er så vigtigt at presse sig selv til fortsat at gøre de ting, man kan lide og dyrke sine og hobbyer, på de tidspunkter, man har best brug for det.

Når du laver noget, du er passioneret omkring, vil du glemme de tanker, som er så smertefulde og ødelæggende.

Læs også: Lav smukke urtepotter ved hjælp af genbrugsmaterialer

4. Besøg nye steder

Dettte er et af de råd, vi tit får. Hvis arbejdet stresser dig, gå en tur. Har du brug for at koble fra, vil en tur skoven være lige det rigtige.

Når du har tankemylder, som gør dig bitter, er det vigtigt ikke at blive hjemme, da det vil få tankerne til at løbe helt af sporet.

For at løsne tankerne, skal du bevæge dig. Søg stilhed på et  øde sted og bare vær.

Kvinde alene

Gå en tur i naturen. Naturen har helende kræfter. Det er dér, du vil finde ro, hvor dit sind vil finde ro og hvor dit tankemylder vil stoppe med at genere dig.

Du er  ikke alene

Har du nogensinde lidt af tankemylder? Vi har alle sammen, på et aller andet tidspunkt, oplevet den store blokering, som holder os fra at glemme en overstået situation eller leve i nuet uden at bekymre os for meget om fremtiden.

Tvangstanker er meget almindeligt, men hvis en enkelt varer for længe, kan det blive et problem.

I visse tilfælde kan det føre til den velkendte og frygtede psykiske tilstand, kaldet depression.

Derfor er det vigtigt at lære at give slip, ikke at holde fast i de negative tanker, som, til tider, kan gå hen og påvirke selve kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Probing the depression-rumination cycle. (2005). Retrieved 6 November 2020, from https://www.apa.org/monitor/nov05/cycle
  • Kuster, F., Orth, U., & Meier, L. L. (2012). Rumination mediates the prospective effect of low self-esteem on depression: A five-wave longitudinal study. Personality and Social Psychology Bulletin, 38(6), 747-759.
  • Law, B. M. (2005). Probing the depression-rumination cycle. APA Monitor, 36 (10), 38-39.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.