Sådan slipper du fri fra negativ tankegang

Nedenfor, vil vi vise dig hvordan man eliminerer negativ tankegang så du kan nyde et mere positivt liv. Du kan godt!
Sådan slipper du fri fra negativ tankegang
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Den gennemsnitlige vestlige livsstil indeholder ofte store mængder af stress. Det er derfor mange folk vil vide hvordan man eliminerer negativ tankegang. Livets hurtige rytme kan blive så overvældende at der er mange tilfælde, hvor negative tanker bliver til et livs-motto, der virkelig kan påvirke os.

Det er måske svært at tro, men tanker er magtfulde.

Hvis vores tanker er fulde af negative følelser og destruktive ord, vil vi slå os selv ned på en million forskellige måder i løbet af dagen. Vi vil ikke have det særlig godt og samtidig føle at livet er en konstant kamp.

Set fra den anden side. Hvis vores tanker er fulde af følelser, der kan bygge, fuldføre og løfte os op, vil vi se nogle helt andre resultater.

For at lære at samle vores tanker og følge en sund livsstil, er man nødt til at holde tæt øje med visse detaljer. Ud over dette, skal vi rette op på visse handlinger og afprøve nogle nye.

Nøglen ligger i at vide, hvordan man skal omfavne de ændringer, der får os til at føle glæde, på kort, mellemlang og længere sigt.

De følgende anbefalinger er ment som en hjælp, til at lave de nødvendige ændringer. Så du kan stoppe med at slå dig selv ned og begynde at være mere glad. Det er ikke det at undgå negativitet for enhver pris, men nærmere at lære hvordan man styrer det, så det ikke slår dig ned.

Er du klar til at udskifte den negative tankegang?

Sådan slipper du fri fra negativ tankegang

1. Udskift dit kropssprog

To maend snakker ved vandet over en oel

Hvis du normalt krummer ryg, krydser arme og ben konstant og har et kropssprog, der er fjendtlig mod både andre og dig selv, så burde du lave et par ændringer.

Først, bør du rette din kropsholdning, hold ryggen rank hele tiden. Din krop vil takke dig og samtidig også føles bedre, og derved forbedre dit humør.

Endvidere, når du sidder ned, undgå at krydse arme og ben, især når du taler med nogen. I stedet, prøv at holde ryggen rank, fødder på jorden og arme afslappet (i dit skød, eller hvor det er behageligt). Ved at gøre dette, vil det hjælpe dig med at mindske dine usikkerheder, åbne dig op overfor dialog og give et bedre indtryk.

2. Kommunikation

To maend der sidder ned og snakker

For at slippe af med negativ tankegang, vil det altid hjælpe at tale med nogen du kan stole på. Selvom det måske er svært at tro, men at tale til sig selv højlydt kan også hjælpe.

Faktisk anbefaler psykologer en bestemt øvelse, i øjeblikke med høj spænding, når ikke du har det så godt.

 • Øvelsen går ud på at tale til en lydoptager og udtrykke alle dine bekymringer. Ligesom hvis du talte med en du kan stole på eller en psykolog.
 • Efter du har optaget dig selv, så slet optagelsen. Der er ingen grund til at gemme den eller overhovedet at høre den.

Da du ikke bliver dømt af en der lytter, vil du være i stand til at komme ud med alt. Ved at gøre dette, vil du føle dig meget mere lettet og klar til at se situationen mere objektivt.

Der er andre strategier du kan bruge, for at komme ud med alt. Ideen er at du simpelthen ikke holder noget tilbage og prøver at komme fremad.

3. Hvordan man eliminerer negativ tankegang ved at slappe af i sit sind

Kvinde der sidder ned og mediterer

I disse dage, at lære hvordan man slapper af og finde et øjeblik til dette er meget vigtigt. Det første skridt er afsætte noget tid til at stoppe med hvad du nu har gang i, og tage et par dybe indåndinger.

Pointen er at fokusere din energi på at trække vejret i adskillige (omkring 5-10) minutter, for at sænke paraderne og frigive opbygget spænding. Dybe vejrtrækninger vil opløse de negative tanker efter et øjeblik.

Dette vil hjælpe dig med at få et godt greb og tage fuld kontrol i situationen, og udskifte de negative tanker med positive.

4. Hvordan man eliminerer negativ tankegang  ved at vende tankerne på hovedet

Flad haand der har en paategnet glad smiley

Ligesom vi nævnte tidligere. At lære at befri sig selv fra negative tanker har ikke noget at gøre med at ignorere virkeligheden, men nærmere at ændre den måde, vi opfatter det på.

For at give et eksempel. Hvis du går gennem en hård tid og ser det som en fiasko, vil du miste muligheden for at vokse og blive stærkere.

I øjeblikke med konflikt, behøver du ikke lade negative tanker tage kontrollen og holde dig fra at se løsningen. Du er nødt til at tage en pause (så mange gange som er nødvendigt) for at vende den slags tanker, som ikke hjælper, på hovedet.

5. Brug kreativitet til din fordel

Billede af en hjerne der har kreative tanker - negativ tankegang

En kreativ tankegang, kan hjælpe dig med at komme ud af det negative hul.

Der er jo ikke altid kun en løsning på et problem. Ofte er vi nødt til at finde nye måder og ændre vores tilgang en smule.

Sunde aktiviteter vil nemlig hjælpe med at udvikle en kreativ tankegang. Mange mennesker prøver at male, tegne, danse ud over andre aktiviteter. Det handler om at være dynamisk.

6. Gå en tur

Nogle gange, det  at gå en tur vil hjælpe dig med at lette sindet og tænke mere klart. En gåtur i en park eller et sted med frisk luft vil hjælpe med at distrahere dig selv, så du kan samle dine tanker.

Husk dog at gåture ikke kun er til når du føler dig overvældet. Ugentlige gåture kan hjælpe dig med at undgå ekstreme mængder af stress og angst.

3 kvinder der snakker mens de gaar en tur - negativ tankegang

7. Lav en liste over alle de gode ting i dit liv

Mange gange, fokuserer vi alt for meget på vores problemer. Så meget at det tager væk fra de gode ting i vores liv. I stedet for at tænke på hvordan man eliminerer negativ tankegang. Når vi nu prøver at eliminere de negative tanker, så prøv at lav en liste over gode ting i livet.

Derved vil du huske alle de positive ting i livet og mere vigtigt, hvor meget de er værd. At kontrollere dine tanker er en daglig opgave der bliver nemmere hvis vi gør en lidt større indsats.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rebel, G. (2002). El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. Edaf.
 • Edwards MK, Rosenbaum S, Loprinzi PD. Differential Experimental Effects of a
  Short Bout of Walking, Meditation, or Combination of Walking and Meditation on
  State Anxiety Among Young Adults. Am J Health Promot. 2018 May;32(4):949-958.
  doi: 10.1177/0890117117744913. Epub 2017 Dec 7. PubMed PMID: 29216745.
 • Jenson, W.R., Olympia, D., Farley, M. and Clark, E. (2004), Positive psychology and externalizing students in a sea of negativity. Psychol. Schs., 41: 67-79. doi:10.1002/pits.10139
 • Bartholow, B.D., Pearson, M.A., Dickter, C.L., Sher, K.J., Fabiani, M. and Gratton, G. (2005), Strategic control and medial frontal negativity: Beyond errors and response conflict. Psychophysiology, 42: 33-42. doi:10.1111/j.1469-8986.2005.00258.x
 • Breathing Techniques for Stress Relief. WebMD. https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-relief-breathing-techniques#1

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.