4 problemer ved at være pige og enebarn

Fra fødslen kan et enebarn blive forkælet hjemme og blive til mors og fars lille prinsesse. Resultatet kan være overbeskyttende forældre.
4 problemer ved at være pige og enebarn

Sidste ændring: 24 april, 2019

Enebørn, som er piger (fremover beskrevet som enebørn/-barn) har meget specielle karakteristika. Fordi de hverken har brødre eller søstre, er der nogle problemer, som de vil komme til at støde ind i.

Fra fødslen kan et enebarn blive forkælet hjemme og blive til mors og fars lille prinsesse. Resultatet kan være overbeskyttende forældre. Det kan også være, at forældrene gør ekstra meget ud af at imødekomme alle hendes behov, fordi hun er det mest dyrebare i deres liv.

Mor og datter
Enebarnet bærer en tung byrde på sine skuldre ved ikke at have søskende. Når hun bliver voksne, kan hun føle en forpligtelse overfor sine forældre til til at “betale tilbage”. Dette kan påvirke hendes udvikling og skabe konflikter internt i familien.

De prøvelser, man skal igennem som enebarn

1. Problemer med at relatere til andre

For et enebarn kan det være svært at relatere til andre.

Enebørn er ofte vant til kun at skulle fokusere på egne behov. Derfor kan det være svært at føle empati overfor andre mennesker. Dette kan gøre, at de er ukomfortable ved at arbejde i teams og kan have tendens til at ignorere, hvad andre byder ind med.

Det bedste eksempel er, når de først kommer i skole og ikke længere er midtpunkt for al opmærksomhed. Denne oplevelse kan få dem til ikke at ville afsted.

Læs også: Det er ikke mangel på tid, det er mangel på interesse

2. Konflikthåndtering

Problemer er en del af livet. Imidlertid vil et enebarn være udsat for færre konflikter, fordi hun ikke har søskende. Dermed får hun ikke mulighed for at udvikle sine færdigheder i konflikthåndtering.

Et stærkt mor-datter forhold er en drøm, som alle mødre har.

Derudover er forældrene der altid til at løse konflikter for hende. Det betyder, at hun ikke skal kæmpe for de ting, hun vil have, og at alt generelt kommer lettere til hende. Enebørn kan ofte også være dårlige tabere.

3. Egoisme

Alle børn mellem 10 og 12 år er egoistiske og selvcentrerede. Dog har børn med søskende evnen til at fortsætte, fordi de er forpligtede til at dele.

Enebarnet har ikke mulighed for, dagligt, at deles om ting, især fordi forældrenes penge bruges på hende. Det kan føre til, at hun tror, hun er berettiget til at få, hvad hun vil have uden at tænke på andre.

Læs også: At lære at være egoistisk

4. Gensidig afhængighed

Uanset forældrenes alder vil alle deres forventninger og håb være om og for deres eneste datter. Dette pres får hende til at føle, at hun skal være perfekt og leve op til forældrenes drømme og ambitioner.

Når de bliver voksne kan de blive forældrenes centrale omdrejningspunkt. Dette kan skabe en afhængighed, hvor hun nu skal tage sig af forældrene.

Fordi hun er pige og enebarn, ønsker mange forældre, at hun bevarer et tæt forhold til dem hele livet. Enebarnet kan derfor føle skyld, hvis hun feks. flytter væk.

Dette kan i høj grad begrænse hendes muligheder, når det kommer til de næste skridt i livet.

Fordelene ved at være enebarn og pige

Tidlig modenhed

Et enebarn vil tilbringe det meste af sin tid med sine forældre.

Det betyder, at hun oftere vil deltage i de voksnes aktiviteter. Dette kan opmuntre hende til at kunne lide at læse og tegne eller lave andre aktiviteter, som kræver koncentration og stilhed. Alt dette gør, at hun modnes hurtigere, end andre børn på samme alder.

Veludviklet fantasi

Problemer med at være enebarn

Hvis forældrene ikke kan være fysisk tilstede hos hende, kan enebarnet finde på selv at opfinde søskende, venner eller sågar kæledyr.

På denne måde kan hun udvikle lege, som hun kan lege selv, kun for at få tiden til at gå. Det er naturligvis en god måde for hende at udvikle fantasien på.

Ansvarsfølelse

I takt med at hun vokser op, vil enebarnet skulle udføre mange pligter i hjemmet, fordi der ingen er at dele dem med. På den anden side vil hun heller ikke have nogen at skylde skylden på, hvis hun ødelægger noget eller laver en fejl. Dermed vil hun i højere grad lære at tage ansvar for egne handlinger.

Når man er pige og eneste barn hører man til i en meget eksklusiv gruppe. Disse piger har muligvis mange spørgsmål om, hvordan det er at have søskende.

Selvom det ikke er nemt at forstå deres liv, er det engagement, som enebørn  får fra deres forældre, når de bliver voksne, stærkt og gør denne afhængighed gensidig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.