At lære at være egoistisk

Vi har alle lært ikke at være egoistiske, men der er tidspunkter, hvor vi har brug for at være det, for at kunne være glade og for at undgå at blive udnyttet.
At lære at være egoistisk

Sidste ændring: 24 november, 2018

At være egoistisk er fuld af af negative konnotationer. At være egoistisk er ikke godt, det gør andre mennesker ser ned på dig med foragt.

At være egoistisk betyder, at du ikke ved, hvordan du deler, at du kun tænker på dig selv, og altid sætter dig selv først.

Vi ved alle, at vi ikke skal være egoistiske. Men der er at henvise til en ekstrem, og ekstremer er aldrig gode. Der skal være en balance mellem generøsitet og egoisme, fordi du er vigtig, og har brug for at passe på dig selv også.

Mig først

Måske har du været i en situation, der engang førte til, at du sagde noget til dig selv lignende dette, “Det var dét, fra nu af vil jeg være egoistisk og kun tænke på mig selv.” Dette sker, når vi bruger for meget tid på at tænke på andre, der lever vores liv for andre mennesker og forsømmer os selv.

Symbolisme

Hvis du har det dårligt med at sige nej, eller hvis du ikke kan være der, når nogen har brug for dig… føler du dig sandsynligvis skyldig, selvom du i virkeligheden slet ikke bør føle den mindste smule ansvar.

Du er nødt til at ændre dette, du bliver nødt til at lære, at være lidt mere egoistisk.

Har du bemærket, at andre mennesker ikke føler sig skyldige, men du gør? Eller måske har du fundet ud af, at en person drog fordel af din venlighed? At være gavmild og sætte andre før dig selv, kan føre til at andre manipulerer og knytter sig til dig, for at holde dig tæt på når de har brug for noget.

Du er nødt til at tænke på dig selv først, fordi du også er vigtig. Du behøver ikke altid ofre dig selv for andre. Selviskhed er ikke altid en dårlig ting, og i dette tilfælde, er det endda berettiget. Gør det dig glad, at give al din tid og energi væk, eller er det skadeligt?

Jeg accepterer og respekterer mig selv

Hvis du ikke respekterer og accepterer dig selv, hvad får dig til at tro, at andre vil? Der er så mange vigtigere ting at bekymre sig om, end at sætte andre før sig selv.

Mens at være generøs med andre, kan få dig til at få det godt, kommer der et punkt, hvor dit liv bliver helt pakket ind i andre mennesker.

Symbolsk-scene

Du ved ikke længere hvem du er, og du forsøger at behage alle. Fordi du ikke kan udholde tanken om at en anden person tænker negativt om dig.

Du kan ende med at være i et forhold, hvor du er afhængig af den anden, og lykken ikke er reel, bare kunstig.

Respekter og accepter dig selv, fordi lykke kommer indefra.

Når du ved, hvordan du respekterer og accepterer dig selv, vil du se, at du ikke behøver at bekymre dig selv om andre. Du har dit eget liv, og det er normalt at ville hjælpe andre.

Men alle har problemer, og selv om det lyder barskt, skal alle håndtere dem.

At stå til ansigt med problemer gør os stærkere og giver os værdifuld erfaring. Tænk på de mennesker i dit liv, gør de det samme for dig, som du gør for dem? Måske giver du for meget til andre.

Det er vigtigt at huske, at tænke lidt på dig selv. 

Hvis du giver, fortjener du at modtage

I vores sind har vi dette koncept, at give og give, men aldrig modtage. Selvom det er sandt i den forstand, at hvis vi tilbyder vores hjælp eller ønsker at gøre en god gerning, bør vi ikke gøre det i håb om, at få noget tilbage.

Kvinde der ligger og kigger opad

At modtage er derimod noget helt andet. Det vil sige, du kan gå og give dig selv til andre, men før eller siden er du nødt til at give dig selv lov til at tænke på dig selv.

Vi skal huske at sætte os selv først, at være lidt egoistiske og tænke på os selv før andre.

For mange mennesker er dette uacceptabelt, men du kan give så meget til andre, at det efterlader dig sårbar for manipulation, som vi nævnte før. Husk, at hvis folk ved, du altid er der for dem, kan de misbruge dette privilegium.

Hvis du finder dig selv i en situation, hvor du har brug for at være egoistisk, er du rent faktisk ikke egoistisk. Du giver dig selv lov til at tænke på dig selv først, fordi du allerede har givet nok.

Du er også vigtig. Du er nødt til at respektere og acceptere dig selv. Ingen andre vil tage sig af dig, medmindre du selv gør det.

Nu, hvis nogen har den frækhed at kalde dig egoistisk, kan du sige: “Ja, men jeg er egoistisk, fordi jeg respekterer og værdsætter mig selv, og i dag vil jeg sætte mig selv først, fordi jeg fortjener det også.”


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.