4 situationer hvor det at sige ''nej'' IKKE gør dig til en dårlig mor

At sige ''nej'' til dine børn gør dig ikke til en dårlig mor - det sætter grænser. Det er en metode til at lære børn at sætte pris på ting.
4 situationer hvor det at sige ''nej'' IKKE gør dig til en dårlig mor

Sidste ændring: 22 maj, 2019

Hvordan er man en god mor? Du forsøger hver dag at gøre det der er bedst for dine børn. Give dem mad, sørge for deres behov, lege med dem, lære dem at gå og læse, at følge deres drømme og holde dem tæt når de har mareridt, eller er bange. I denne artikel vil vi give dig 4 situationer hvor det at sige ”nej” IKKE gør dig til en dårlig mor.

Men… Hvordan kan du sikre dig at alt hvad du gør, er det rigtige? Når man opfostrer børn, er det meget urealistisk at forsøge at være den perfekte mor eller far.

Faktisk er det meget mere simpelt. Det er nødvendigt at du er til stede i enhver fase af dit barns liv. For at tilbyde støtte, opfordre dem til at være individuelle, og selvfølgelig hjælpe dem med at finde glæde i tilværelsen.

Et andet faktum er, at du ikke kan give dit barn hvad som helst de vil have, men hellere hvad de har behov for på det tidspunkt.

Dette betyder at du meget af tiden vil høre dig selv sige ”nej” og sætte grænser, og du vil gøre ting dit barn måske ikke synes om. Men, under ingen omstændigheder gør det at sige ”nej” dig til en dårlig mor.

Lad os tale let mere om dette interessante tema.

1. Giv ikke barnet opmærksomhed under et raserianfald

Måske har dit barn nået den alder hvor han eller hun begynder at kræve ting.

De vil lege med din mobiltelefon, have mere dessert efter aftensmaden, få det samme stykke legetøj som deres ven har… Og det har du nægtet dem. Nu begynder dit barn at reagere i et raserianfald, nogle gange sparker og skriger de endda.

Du er ikke en dårlig mor hvis du vælger at ignorere dem. Dette er den bedste metode, for hvis du anerkender denne opførsel, vil den opstå igen, og dette får børnene til at tro at det hjælper.

Raserianfald bør altid ignoreres fordi de intet formål har: Det er sådan dit barn lærer at afpresse dig, og du bør aldrig tillade det.

2. Hjælp dem ikke med at udføre lette opgaver

Pige der laver lektier

Hvis dit barn ikke lærer at udføre simple opgaver tidligt eller møder deres daglige behov. Så vil de blive voksne som ikke er uafhængige, og ikke tager ansvar for sig selv. Dette er en fare du skal lære at rette fra starten af.

At nægte at binde deres sko eller løse deres lektieproblemer gør dig ikke til en dårlig mor – det opfordrer dit barn til at være mere ansvarligt. De bliver måske kede af det først, og fortælle dig at de ikke kan gøre det, at det er for svært, og at de ikke ved hvordan.

Men alt vil udvikle sig fint uanset om sengen redes idag eller de har lavet en fejl i deres lektier. Pointen er at de imorgen vil forsøge at gøre det bedre, og lære at det føles godt at gøre ting selv uden din hjælp.

3. Du er ikke en dårlig mor hvis du siger ordet ”nej”

Børnepsykologer fortæller os at den kritiske alder hvor børn begynder at foretage deres egne beslutninger og udfordre deres forældre er omkring otte års alderen. Det er her de begynder at forstå basale koncepter som retfærdighed, moral, og respekt.

Det er vigtigt at du gør alt hvad du kan for at guide dem på korrekte måde. De har brug for kærlighed, støtte, og daglige råd.

Hvis du høre dig selv sige ”nej” oftere end du ønsker, så betyder det ikke at du er en dårlig mor. Du sætter grænser, fortæller dem hvad de ikke kan gøre, samt hvilke forventninger der altid er dem.

Hvis du idag ikke vil lade dit barn lege på computeren før de har lavet deres lektier, så sørg for at den regel er den samme hver dag. Hvis dine regler ikke er konsekvente, og hvad der er tilladt idag er forbudt imorgen, så vil dit barn ikke have nogen anelse om hvad de bør forvente.

Vær ikke bange for at sige ”nej” når det er nødvendigt. Men forsøg altid at forklare årsagerne til det på en måde som de kan forstå.

Her er nogle eksempler. ”Du må ikke gå ud at lege før du er færdig med dine lektier” eller ”Du er for ung til at være ude om natten,” og ”Du må ikke få dessert når du ikke har det godt nok til at spise din aftensmad op.”

4. Du er ikke en dårlig mor hvis du ikke er tilstede hvert eneste sekund

Mor og datter

Dette er en af de største frygter en mor har. Du ønsker selvfølgelig at tilbringe ethvert vågent øjeblik med dit barn, men takket været de lange arbejdsdage og svære planer, så er det umuligt for de fleste folk at hente deres børn tidligt hver dag, for eksempel.

Du skal ikke bekymre dig. Det gør dig ikke til en dårlig mor hvis du ikke er sammen med dit barn hvert sekund. Hvad der betyder noget er, at den tid du har med dem er kvalitetstid, fyldt med kærlighed og omsorg.

Når du er hjemme med dit barn, så gør dem til den første prioritet. Lyt til alt de siger, deres bekymringer, deres bemærkninger. Gør hvert sekund du har med dem det hele værd.

Børn skal vokse op og lære at vi alle har ansvar – du skal arbejde, og de skal i skole. Det er ikke let at være sammen 24 timer i døgnet, og det er heller ikke nødvendigt.

Børn skal lære at spørge, og altid vide at hvis de har brug for dig, så er du der med det samme med åbne arme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • JARAMILLO, JORGE MARIO. (2012). La independencia y la interdependencia como valores orientadores de la socialización en la temprana infancia. Avances en Psicología Latinoamericana30(2), 287-303. 2018, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-47242012000200006&lng=e&tlng=e.
  • Ramírez, MA. PADRES Y DESARROLLO DE LOS HIJOS: PRACTICAS DE CRIANZA. Estudios Pedagógicos [Internet]. 2005;XXXI(2):167-177. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173519073011
  • Raznoszczyk de Schejtman, Clara, Duhalde, Constanza, Silver, Rosa, Vernengo, Pía, & Huerin, Vanina. (2013). Juego, simbolización y regulación afectiva en niños preescolares. Anuario de investigaciones20(2), 269-276. Recuperado en 02 de diciembre de 2018, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-16862013000200033&lng=es&tlng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.