Hvorfor kærlighed og selvopofrelse udelukker hinanden

Når vi tror, at kærlighed er et offer, falder vi ind i den skrækkelige medafhængighed. Så gør vi alt, hvad vi kan, for at opretholde den mur, som truer med at vælte hele tiden.
Hvorfor kærlighed og selvopofrelse udelukker hinanden

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis dit parforhold er synonymt med usikkerhed, manglende selvtillid og ulykkelighed, skal du læse denne artikel om kærlighed og selvopofrelse.

Hvornår begyndte du at tænke, at kærlighed er et offer? Hvornår startede tankerne om, at det er en konstant kamp med blod, sved og tårer? Og hvornår begyndte du at tænke, at forholdet kun bevæger sig fremad baseret på indsats?

Denne tro har fået mange til at udholde ting i deres forhold, som, når det ses udefra, synes utænkelige.

Kvinde skændes

Det indebærer daglige skænderier, som tærer på dig og gør dig svag. Det indebærer også tegn på besiddelse. Denne besiddelse får personer til at blive til ting istedet for til mennesker.

Alt dette kendes som “at lide for kærligheden”. Og der findes til stadighed mennesker, som tror, at kærlighed er lig med hårdt arbejde, selvopofrelse og smerte.

Læs også: 5 tegn på, at din veninde er fanget i et voldeligt forhold

Når kærlighed indebærer opofrelse – men ikke selvopofrelse

Når vi tror, at kærlighed er et offer, falder vi ind i den skrækkelige medafhængighed. Så gør vi alt, hvad vi kan, for at opretholde den mur, som truer med at vælte hele tiden.

Vores partner bliver alting for os. Hvis vi imidlertid skal tvinge os selv til at blive ved med at føle kærligheden, er det måske bedre at lade den fare.

Iblandt selvopofrelse lader vi til tider os selv blive behandlet dårligt. Dette kan være mangel på respekt, utroskab eller ligegyldighed fra den anden persons side.

Vi nedlader os selv, fordi vi tillader vores selvværd at blive ødelagt. Og alt dette sker, fordi vi har lært at være afhængige af kærlighed, at lide for den.

Kvinde græder

Fordi vi sidestiller kærlighed og krig, gælder dette også lidelse. Men lidelsen gør os ikke lykkelige. Istedet befinder vi os i en ond cirkel, som vi ikke kan komme ud af.

Vi ofrer os selv for et forhold. Når vi giver 100 %, mens den anden måske ikke engang giver 15%, graver vi vores egen grav.

Til sidst vil der intet være tilbage af os. Vi vil have givet alt, selv ting, vi ikke har. Og det hele vil være baseret på den forkerte forståelse af, hvad et parforhold betyder.

Læs også: Har du været utro? Dette bør du gøre

Hvis det gør ondt, er det ikke kærlighed

Silvia Congost er en psykolog, som hjælper folk med følelsesmæssig medafhængighed. Hun har skrevet en bog, der hedder “Si Duele no es amor” (Hvis det gør ondt, er det ikke kærlighed).

I sin bog skriver hun om flere eksempler på lidelse, desperation og at give den anden alt. I disse tilfælde, får problemerne folk til at få det dårligt, og det bliver en smertefuld periode i deres liv.

Når kærligheden begynder at være en opofrelse, er det vigtigt at vi revurderer det forhold, vi er i.

Måske lider vi, fordi den anden behandler os dårligt. Eller måske  behandler vi ikke os selv, som vi burde.

Hvad end det er, hvis situationen gør, at vi er ulykkelige, er det vigtigt, at vi vender om eller forlader den.

Kærlighed er respekt. Det er at gøre den anden person bedre, hver dag. Det er passion, glæde og lykke….. Kærlighed er generøs, giver frihed og selvtillid og tillader os at vokse.

Lad os åbne øjnene

Lad os åbne øjnene og blive i stand til at nyde alt det gode, som kærligheden har at tilbyde. Og det har intet at gøre med smerte, lidelse eller at presse os selv.

Hvis det er kærlighed, vil det ikke give stress. Tingene vil ske af sig selv, uden behov for skænderier. Vi vil heller ikke være nødt til redegøre for konsekvenserne af at have givet vores alt.

Søm sagt før, giver vi nogle gange 100%. Hvad nu hvis den anden kun giver 15%? Vi vil blive såret. Det sker, fordi vi når et punkt, hvor vi er udmattede. Forholdet vi lide og beskyldninger dukke op.

Lad os nu lade være med at forveksle kærlighed med lidelse. Disse er giftige forhold, i hvilke vi vi ødelægges og gøres små.

Vi vil ikkelængere bruge vores liv på at gå fra et ødelagt forhold til det næste, fordi vil vil have en ide om, hvad det vil sige at elske nogen.

Dette er tiden til at se positivt på alt. Og hvis vi har det dårligt sammen med en anden, ved vi, at noget skal ændre sig. Eller måske er det tid til, at det får en ende.

Kærlighed skal nydes, dens sødme behage. Lad os nu blive den bedste version af os selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Congost, Silvia. Si duele no es amor. Editorial Planeta, 2017.
  • Congost, Silvia. Cuando amar demasiado es depender: Aprende a superar la dependencia emocional. Editorial Planeta, 2015.
  • Castello Blanco, Jorge. Superación de la dependencia emocional. Editorial Corona Borealis, 2016

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.