5 fødevarer, der skader dit hjerte

Mange fødevarer skader dit hjerte. Transfedtsyrer, konservativer og tilsatte sukkerarter er de helt store skurke, og de findes desværre i rigtigt mange forskellige madvarer. Det er derfor vigtigt altid at læse varedeklarationen, når du køber ind.
5 fødevarer, der skader dit hjerte

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vidste du, at der er fødevarer, der skader dit hjerte?

Dit hjertes sundhed er afgørende for en sund krop. Hjertet er kroppens motor, men passer du ordentligt på det? Mange af os er ikke så gode til det som vi burde.
Der kan ikke benægtes, at der er en stærk sammenhæng mellem at være glad og være sund, men det er ikke altid hele historien. Der er tidspunkter, hvor vi laver fejl i vores motionsvaner eller kostvaner.

Læs med her, når vi gennemgår fem fødevarer, der skader dit hjerte.

Fem fødevarer, der skader dit hjerte

1. Ost er ikke godt for hjertet

Toast med ost

Ost er lavet af gæret komælk. Det har et stort fedtindhold.

Nogle typer ost er værre end andre. Cheddar er en af de fedeste typer ost. Tilsætningsstofferne og farvestofferne er heller ikke godt for dit hjerte.

Hvis du spiser for meget fedt, øger du risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

  • Derudover indeholder ost meget salt, der kan give dig højt blodtryk.

Mange af os spiser for meget fedt og salt i vores normale kost. Ost er en kilde til begge, som vi ikke har brug for, hvis vi gerne vil passe på vores hjerte.

2. Undersøgelse tyder på, at kunstige sødemidler kan skade dit hjerte

Sodavand er aldrig et sundt valg – og det er de sukkerfri sodavand heller ikke. De får dig måske ikke til at tage på, men de kunstige sødemidler er ikke gode for dig.

Mange sodavand indeholder også salt.

Sodavand kan være utroligt fristende. Mange af har ikke noget imod at drikke sukkerfri sodavand, fordi de ikke får os til at tage på.

En undersøgelse tyder imidlertidigt på, at kunstige sødestoffer måske kan føre til kardiovaskulære problemer på lang sigt.

3. Det skjulte fedt i müslibarer

Müslibarer

Müslibarer er populære. De er nemme at have med på madpakken, de smager godt og så giver det et hurtigt skud energi. Men müslibarer indeholder ofte store mængder sukker og hærdede fedtstoffer, som øger det dårlige kolesterol.

  • Dårlig kolesterol (LDL) gør blod tykkere og gør kredsløbet dårligere. Hjertet skades, fordi det skal arbejde meget hårdere for at gøre sit arbejde.
  • LDL gør blodårerne smallere og mindre fleksible. Det kan også føre til blodpropper og åreforkalkning.

Hvis du elsker müslibarer og helst ikke vil undvære dem, så kan du prøve at lave dine egne derhjemme. Du kan lave dem af sunde ingredienser såsom havregryn, uden fedt og tilsat sukker.

4. Margarine og smør skader dit hjerte

Margarine og smør består næsten udelukkende af fedt. Smør er især slemt, fordi det indeholder store mængder mættet fedt.

Selvom nogle typer olier og plantemargarine er bedre end andre, så indeholder de alle meget fedt.

 

5. Nogle typer dåsemad indeholder tilsætningsstoffer og salt, der skader hjertet

Daasemad - skader dit hjerte

Vær opmærksom på konservativer, især butylhydroxyanisol og butylhydroxytoluen. Nogle typer dåsemad indeholder også store mængder salt, der kan føre til kardiovaskulære sygdomme.

Det er ligegyldigt, om det er tale om sund mad: Så snart disse konservativer er brugt, er fødevaren ikke sund mere.

Derfor er det vigtigt at spise sådanne fødevarer så lidt som muligt. Vi ved, at tid og penge kan gøre det vanskeligt nogle gange at bruge friske fødevarer.

Meget dåsemad er helt fint, men nogle typer kan indeholder konservativer, der ikke er gode for kroppen. At huske det vil hjælpe dig med at læne mod mere naturlige og hjemmelavede muligheder, når du har lidt ekstra tid eller penge.

Var du overrasket over de her fem madvarer, der kan skade dit hjerte? Husk at læse varedeklarationen, når du køber ind. Eller hvad med at lave dine egne sunde hjemmelavede måltider?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.