5 måder at slippe af med fugt i dit hjem

Intet er mere afskrækkende end et fugtigt sted, der ødelægger dine vægge og kan forårsage sundhedsproblemer for menneskerne omkring dig. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at slippe af med fugt i dit hjem.
5 måder at slippe af med fugt i dit hjem

Sidste ændring: 02 august, 2023

Fugt er et reelt problem for mange husstande, især boliger, der ligger i våde områder. Heldigvis er der nogle enkle tricks, der kan hjælpe dig med at slippe af med fugt og dets eftervirkninger. I denne artikel får du 5 måder at slippe af med fugt i dit hjem.

Ligesom det er udendørs, så anses indendørs fugtprocenter der er over 60% eller 70% for at være høje og de kan dermed forårsage forskellige problemer. Her er blot nogle få eksempler:

Bortset fra at efterlade folk med et dårligt indtryk og forårsage sundhedsproblemer, er de der lider mest fra fugtproblemer mennesker med allergier eller luftvejssygdomme.

Derfor er det meget vigtigt at handle hurtigt for at slippe af med fugt. Nedenfor kan du finde nogle anbefalinger, der hjælper dig med at fjerne fugt.

Tricks til at fjerne fugt i dit hjem

En kvinde kigger ud gennem et aabent vindue
 1. Ventilation

Dette er den vigtigste anbefaling af alle. Du bør altid opretholde god ventilation i dit hjem, især i områder, hvor du sandsynligvis har fugtproblemer. Prøv at holde vinduerne åbne så meget som muligt; hvis det ikke er nok, kan du bruge en ventilator til at holde huset friskt.

På den anden side kan et klimaanlæg hjælpe med at holde visse områder af huset frit for fugt, hvor der næppe er nogen naturlig luft. Overdrive det dog ikke. Den luft, du indånder, skal have en vis fugtighed for at forhindre sygdomme og næsestop.

 1. Genkend fugtkilder

Hvis du finder et område der er fugtigt i dit hjem, bør du prøve at finde ud af, hvad der forårsager det. Hvis der er ødelagte rør eller lækager i ikke synlige områder, vil det vise sig på væggene ved at der opstår pletter som gradvist vokser.

Husk, hvis du ikke løser disse lækager straks, kan tilstanden blive værre og endda forårsage oversvømmelser. Vær sikker på ikke at lade dette ske!

 1. Brug et affugtningsapparat

Dette apparat er perfekt til regnfulde eller kolde områder. Fugt har en tendens til at opbygge sig let i disse områder, fordi der er mindre mulighed for at permanent ventilere huset der.

Derfor, hvis du vil slippe af med fugt i hjemmet, kan du bruge dette apparat til nemt at absorbere og dræne fugten. Du skal ikke bekymre dig om din elregning, fordi de bruger lige så meget elektricitet som et klimaanlæg ville gøre. De er desuden tilgængelige i forskellige størrelser og kapaciteter.

 1. Slip af med fugt med salt

Vidste du at det var muligt? Alt du behøver er en lavvandet beholder og et kilo salt. Placer blot saltet i beholderen, og du vil se det absorbere en masse fugt inden for et par dage.

Salt har en meget høj absorptionskapacitet. Udover at blive brugt til at fjerne fugt i hjemmet, kan du også bruge det til at fjerne tøj pletter. Når du bemærker, at saltet er for vådt eller er blevet sort, er det tid til at ændre det.

 1. Andre tricks til at forhindre fugt

Bortset fra de ovennævnte anbefalinger er det også meget vigtigt at forhindre, at fugt kommer ind eller dannes i dit hjem. Bare følg disse enkle tips:

 • Tænd emhætten ved tilberedning af mad.
 • Skru aldrig en opvarmer op til over 20 ° C, da den bidrager til fugtdannelse på væggene og på andre områder.
 • Tør dit tøj ved at hænge det udenfor. Hvis du efterlader dem indenfor, vil deres fugt spredes gennem rummet.
 • Ha’ ikke for mange planter i samme område. Dette kan forårsage en slags damp, der komme fra disse elementer.

Endelig bør du også overveje ting som naturlig belysning og luft i dit hjem. Du skal have vinduer og døre i områder, der gør det muligt for sollyset at komme ind. Du bør også overveje at reorganisere dine møbler en gang imellem, så luften kan cirkulere nemmere gennem dit hus.

Disse tips kan hjælpe dig med at forhindre og endda slippe af med fugt. Derefter vil det vigtigst være at det har fået en positiv effekt på dit helbred og på din bankkonto på grund af alle de penge, du har sparet ved ikke at skulle købe maling så ofte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Torén, K., Albin, M., & Järvholm, B. (2010). Systematiska kunskapsöversikter; 1. Betydelsen av fukt och mögel i inomhusmiljö för astma hos vuxna. Arbete Och Hälsa.
 • Åberg, N. (1995). Atopiska sjukdomar hos skolbarn i relation till boendefaktorer och förkylningsfrekvens. SLS.
 • Straube, J. F. (2002). Moisture in buildings. ASHRAE Journal.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.