At desinficere køkkensvampe: 5 glimrende tricks

Når du ved, hvor vigtigt det er at desinficere køkkensvampe, vil du helt sikkert få lyst til at bruge en af de desinfektionsmetoder.
At desinficere køkkensvampe: 5 glimrende tricks

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er vigtigt, at desinficere køkkensvampe, men nogle mennesker gør det ikke regelmæssigt. Selvom det måske ikke er tydeligt, er køkkensvampe fulde af potentielt skadelige mikroorganismer. Opdag flere tricks til at desinficere dem i denne artikel.

Ved du, hvorfor det er vigtigt at desinficere køkkensvampe regelmæssigt?

Køkkensvampe kan blive fyldt med skadelige bakterier og mikroorganismer, da de bliver anvendt til mange rengøringsopgaver. Faktisk har nogle undersøgelser vist, at svampe er et af de mest forurenede husartikler, selv mere end badeværelser.

Hvorfor er det lige det?

Fugt og madaffald i svampe skaber et miljø, der fremmer spredning af mange patogener.

Derfor er det vigtigt at lære forskellige metoder, du kan bruge til at desinficere dem, helst efter hvert eneste brug. I denne artikel opdager du fem tricks til at desinficere køkkensvampe.

Derfor bør du desinficere køkkensvampe

Køkkensvampe bruges til vask og andet rengøring. På grund af materialet, de er lavet af, frigør de let fedt og madaffald, der sætter sig fast på tallerkenerne.

De er meget beskidte, fordi fugt og mikrofibrer, som de består af, er perfekte hjem til forskellige bakterier, såsom E. coli, salmonella eller campylocacter. De spredes meget hurtigere i dette miljø og kan overleve i op til to uger.

Når du bruger dem til at vaske tallerkner, kan mange af disse mikroorganismer sprede sig i forskellige redskaber, hvilket øger risikoen for infektion.

Heldigvis er alt, hvad du skal gøre, at udskifte dem regelmæssigt eller bruge et middel til at holde dem rene.

Tricks til at desinficere køkkensvampe

Selvom desinfektionsmetoder til køkkensvampe er ret nyttige, skal du stadig skifte dem ud cirka to gange om måneden. Selvom de kan se godt ud udefra, kan de indeholde skadeligt affald og bakterier på indersiden. Her er fem løsninger til at desinficere køkkensvampe.

1. Klar eddike er godt til at desinficere køkkensvampe

Klar eddike kan bruges til at desinficere køkkensvampe

Dette produkt producerer en sur pH, der favoriserer eliminering af mange bakterier og affald.

Klar eddike er en af de bedste naturlige produkter til desinfektion af køkkensvampe. På grund af dets koncentration af organiske syrer ændrer det miljøet, som mikroorganismerne skal bruge til at kunne leve. Desuden eliminerer det lugt og fedt.

Fremgangsmåde

 • Kog først 1,5 dl vand.
 • Hæld derefter 1,5 dl klar eddike i.
 • Dernæst lægges svampen i blandingen i ca. 20 minutter.
 • Vrid den for at hjælpe med at fjerne snavs.
 • Skyl svampen med sæbe og vand, hvis du finder det nødvendigt.

2. Flydende opvaskemiddel giver gode resultater, når du prøver at desinficere køkkensvampe

Flydende sæbe kan desinficere svampe på grund af dets egenskaber. Men for en dybere rengøring er det bedst at kombinere det med kogende vand.

Dette skal man gøre

 • Opløs en teskefuld flydende sæbe i en skål med kogende vand til at begynde med.
 • Læg derefter svampen i blandingen (pas på, at du ikke brænder dig selv).
 • Skyl og fjern eventuelle rester efter ca. 20 minutter.

3. Mikrobølgeovnen er en god måde at dræbe bakterier på, fordi det kan nå høje temperaturer

Person tænder mikrobølgeovn

Denne maskine kan bruges til at desinficere køkkensvampe på grund af de temperaturer, den når.

Mikrobølger hjælper med at eliminere patogener i køkkensvampe. Høje temperaturer ændrer deres karakteristiske fugtige omgivelser og forhindrer derfor mikroorganismer i at leve.

Dette skal man gøre

 • Vær først opmærksom på, at nogle svampe er lavet af syntetiske materialer, der kan smelte ved udsættelse for høje temperaturer. Derfor, inden du bruger denne metode, er det bedst at lægge køkkensvampen i en skål med vand og eddike.
 • Sæt derefter skålen i mikrobølgeovnen i to minutter.
 • Hvis din svamp lugtede dårligt eller muggent, vil denne metode fjerne enhver lugt med det samme.

Pas på, når du tager skålen ud af mikrobølgeovnen, da du kan brænde dig selv.

4. Citronsaft er ikke det mest kraftfulde desinfektionsmiddel, men det er et godt alternativ

Selvom det ikke er det mest kraftfulde desinfektionsmiddel, er citronsaft et godt alternativ, når der ikke er andre muligheder. Citronsaft er et naturligt antibakterielt middel, som kan hjælpe med at desinficere overflader og genstande.

Brug det, hvis du bemærker, at dine køkkensvampe er beskidte eller ildelugtende.

Dette skal man gøre

 • Pres saften fra flere citroner og hæld den i varmt vand.
 • Læg derefter dine svampe i blandingen i 20 minutter.
 • Skyl dem bagefter med koldt vand og flydende sæbe.

5. Æterisk tea tree olie har antimikrobielle egenskaber

Æterisk tea træ olie

På grund af dets antimikrobielle egenskaber kan tea tree hjælpe med at kontrollere bakteriel vækst.

Selvom denne ingrediens er kendt for sine terapeutiske anvendelser, er det en fantastisk måde at fjerne mikroorganismer på forskellige overflader på. Det kan endda eliminere dårlige lugte.

Dette skal man gøre

 • Først tilsættes 15 til 20 dråber æterisk tea tree olie til en kop kogende vand.
 • Læg svampen i blandingen i 20 minutter.
 • Skyld derefter og vrid svampen for at fjerne rester. Hvis du bemærker, at den stadig ser snavset ud, skal du rengøre den med sæbe.

Når du nu ved, hvor vigtigt det er at desinficere køkkensvampe, så tøv ikke med at bruge en af de desinfektionsmetoder, vi nævnte i denne artikel i dag!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
 • Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
 • Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
 • Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
 • Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.