Fordelene ved at spise svampe

At spise svampe er gavnligt, fordi denne madvare er rig på mineraler som zink, selen, fosfor og kalium.
Fordelene ved at spise svampe
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Tro det eller ej, at spise svampe er en meget god måde at få næring på. Når alt kommer til alt, bruger folk, der ikke spiser kød, ofte svampe til at berige deres retter med, og dermed kunne nyde en ret, med en tekstur, der kan ligne kylling.

Svampe tilsættes ofte risotto og omeletter. Du kan dog også nyde dem på mange andre måder, og kombinere dem med forskellige typer ingredienser. Faktisk fungerer de rigtig godt sammen med forskellige krydderier og tilbehør. De kan spises varme eller kolde.

Fordelene ved at spise svampe

Kan du lide svampe? Føler du, du spiser dem ofte nok? Hvis du er i tvivl, så tag et kig på nogle af deres mange fordele nedenfor. Forskellige undersøgelser fremhæver, at svampe er en ekstraordinær madvare.

Når du lærer om alle de fordele, som det, at spise svampe tilbyder, vil du ikke tøve med at inkludere dem oftere i din kost!

1. De er en god kilde til antioxidanter.

Svampe indeholder mange vigtige næringsstoffer. En af dem er selen, et mineral med antioxidante egenskaber, der hjælper med at opretholde hudens elasticitet, styrker immunsystemet og modvirker toksiciteten af ​​tungmetaller, der findes i miljøet, på grund af forurening.

Derfor kan vi konkludere, at svampe generelt hjælper dig med at holde din hud sund, især når det handler om forebyggelse af for tidlig aldring.

2. De indeholder kalium og fosfor.

Svampe er også rig på to væsentlige mineraler: kalium og fosfor. Den førstnævnte hjælper kroppen med at sørge for, at de neurologiske og muskulære funktioner fungerer korrekt. Derudover opretholder det også et normalt blodtryk, og udfører elektricitet (hvilket er afgørende for hjertefunktion og muskelsammentrækning). Det spiller også en rolle i osmotisk balance og proteinproduktion (fra dets aminosyrer).

Derudover har kroppen også brug for fosfor til at producere protein, som har betydning for vækst, samt vedligeholdelse og reparation af celler og væv. Derfor spiller den en rolle i knogle- og tanddannelse, og hjælper desuden med at holde dit hår og huden sund. Derudover bidrager fosfor til en sund nyrefunktion, samt til korrekt funktion af nervesignaler og muskelkontraktion.

Fyldte svampe.

3. Svampe er rige på B-vitaminer.

Svampe er rige på B-vitaminer, hvilket er stoffer, der spiller en vigtig rolle i cellulær metabolisme, så kroppen kan få den energi, den har brug for.

De er også rige på niacin (vitamin B3), vitamin B6 (pyridoxin) og cobalamin (vitamin B12).

4. De hjælper dig med at føle dig mæt.

En anden fordel ved at spise svampe er, at de giver en god mængde fiber og derfor hjælper med at tilfredsstille din appetit. Et godt trick for at undgå overspisning og at spise snacks mellem måltider, uden at skulle sulte dig selv, er at tilføje en lille del af fiberrige fødevarer til dine retter.

Et godt alternativ for at øge denne effekt er salater. Prøv at kombinere svampe med grønne grøntsager og fuldkorn. Du vil se, at dette vil hjælpe dig med at forhindre overspisning.

Nyd fordelene ved at spise svampe

Samlet set hjælper det, at spise svampe med at gøre en balanceret kost komplet, og samtidig hjælpe dig med at forhindre at du snacker mellem måltiderne. De er sunde, nemme at lave og meget alsidige.

Spis så mange af dem som muligt i forskellige opskrifter, for at nyde fordelene ved denne meget sunde ingrediens.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wasser SP. Medicinal Mushrooms in Human Clinical Studies. Part I. Anticancer, Oncoimmunological, and Immunomodulatory Activities: A Review. Int J Med Mushrooms. 2017;19(4):279-317.
  • Fernández Falcón L, Figueras Savón A, Carnet García C, Valls Alvarez M, Rodríguez Carballo A. Niacina. Aspectos esenciales. Rev Inf Cient [Internet]. 2015 [citado 29 Ene 2021];, 90(2):[aprox. 13 p.].
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.