5 "mærkelige" hovedpine udløsere

I dag på vores side kommer vi til at snakke om et par af disse
5 "mærkelige" hovedpine udløsere

Sidste ændring: 22 november, 2018

Vi har alle oplevet dem før, men hvad udløser hovedpine? De første ting, man kommer til at tænke på er træthed, stress, forhøjet blodtryk og selv dårlig kropsholdning. Der er dog nogle andre yderst usædvanlige hovedpine udløsere, som du måske ikke var klar over.

Hovedpine udløsere

I dag på vores side kommer vi til at snakke om et par af disse “mærkelige” hovedpine udløsere og nogle af symptomerne på denne klassiske klage, som du vil ønske at vide noget om. Så bliv ved med at læse!

1. Fysisk anstrengelse

Kvinde der er forkoelet

Denne type hovedpine er beskrevet af eksperter som en “hoste” hovedpine. Det er forholdsvis almindeligt især i forkølelses- og allergisæsonen. Udløserne omfatter:

 • At hoste en masse.
 • Nysen flere gange i løbet af dagen.
 • At pudse din næse ofte.
 • At græde i en længere periode.

Som du kan se, er det et resultat af normalt fysisk anstrengelse. De bliver et reelt problem, når du begynder at lide af en ubehagelig hovedpine. Det er helt sikkert sket for dig, at når du har en virkelig slem forkølelse, så efterlader den dig med nysen og at skulle pudse din næse hele dagen lang. Slutresultatet er en forfærdelig hovedpine.

2. Forkølelse

Kvinde der staar under et trae udenfor

Lægerne kalder denne tilstand for en ishovedpine, og det er en usædvanlig hovedpine udløser, som vi alle har oplevet på et tidspunkt i vores liv, men få ved hvorfor. Hvad forårsager det?

 • Udsættelse for kulde. De er almindelige om sommeren, når klimaanlægget er sat meget lavt til næsten frysepunkt.
 • At tage kolde brusebade.
 • At blive fanget i regnen.
 • At drikke noget koldt.

Vi skal også gøre opmærksom på, at denne type hovedpine som er forbundet med kulde, er virkelig almindelig hos dem, der lider af migræne.

3. Pres

Kvinde der masserer sine tindinger

Dette er et andet normalt problem, som mange mennesker ofte ikke klar over, og det resulterer næsten altid i en uforklarlig hovedpine i slutningen af dagen. Kan du gætte årsagen?

 • At have en hjelm eller hat på i flere timer om dagen.
 • Pandebånd kan forårsage hovedpine, hvis du har haft det på hele dagen.
 • Solbriller, læsebriller og endda dykkerbriller er også hovedpine udløsere.

4. At sove

Kvinde der vaagner op med hovedpine

De kaldes for søvnrelaterede hovedpiner, og kan forekomme i alle aldre. Du vil måske opleve denne form for hovedpine på et tidspunkt. Disse er nogle af udløserne:

 • At vågne op midt om natten med en pludselig hovedpine, der selvom den ikke er intens, kan efterlade en følelse af utilpashed i mindst en halv time.
 • De har også tendens til at forekomme efter at have taget en eftermiddagslur. Du vågner svimmel med en ubehagelig “aura” omkring dit hoved.
 • Årsagen til denne type hovedpine er ukendt, men de er godartede, og er normalt ikke tilbagevendende.

5. Elektroniske enheder

Person der sidder med en mobil

Dette er blevet en af de mest almindelige typer hovedpiner i de seneste år. Så meget at læger endda allerede advarer os om konsekvenserne af overdreven brug af mobiltelefoner, computere og andet elektronisk udstyr for vores sundhed.

Det er vigtigt at være opmærksom på at disse typer enheder udsender elektromagnetisk stråling, der kan forårsage skade på din visuelle sundhed og til sidst udløse hovedpine.

Vær opmærksom på følgende:

 • Ifølge undersøgelser foretaget af University of Michigan bruger vi mellem 5 og 6 timer om dagen foran en computer, og vi tør slet ikke tælle antallet af gange vi kigger på vores mobiltelefoner. Alt dette resulterer i visuel træthed, røde øjne, nakke- og rygsmerter og selvfølgelig hovedpine.
 • For at undgå dette problem anbefaler eksperter at sænke skærmens lysstyrke på disse enheder og holde computerskærmen under din synsvidde. Et andet vigtigt råd er at huske at forsøge ikke at tjekke din mobiltelefon i skarpt lys. Kombination af sollys og lyset fra skærmen er udløsere for hovedpine. Det er altid bedre at vente med at tjekke din telefon, indtil du er indenfor.
 • Tag en kort pause hvert 20. minut. Hvis du arbejder ved computeren, er det vigtigt at tage en 3 minutters pause hvert 20. minut du bruger foran computeren. Tag en pause og kig væk fra skærmbilledet. Du kan kigge ud af et vindue, mod en væg eller noget på afstand for at slappe af dine øjne. Også vær opmærksom på at du bør blinke ofte for at holde dine øjne fugtige, fordi vi alle har tendens til at stirre på elektroniske enheder, og derfor blinker vi mindre. Og som du nok ved udløser overanstrengelse i øjnene hovedpine.

Som du kan se er der flere “mærkelige” hovedpine udløsere, som du ikke var klar over. Nu hvor du ved det, skal du huske dem for at undgå en ubehagelig hovedpine. Glem det ikke!


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.