5 sjældne typer kræft du bør kende til

Disse sjældne typer kræft kan blive meget aggressive, hvilket gør en tidlig diagnose meget vigtig for at kunne reagere i tide
5 sjældne typer kræft du bør kende til

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Du har uden tvivl hørt om brystkræft, tyktarmskræft og livmoderhalskræft. Du har måske endda hørt om nogle af statistikkerne, der er forbundet med disse sjældne typer kræft.

Dog er der andre former for kræft, som man ikke bør overse.

Man hører måske ikke om dem særlig ofte, fordi de er meget sjældne, og sandsynligheden for at få dem er meget små. Men når det er sagt, skal man huske, at ud af alle de 71 typer kræft, der findes, er det kun 11 af dem, der er almindeligt kendt blandt befolkningen.

Det er derfor, det er en god ting at vide mere om disse sjældne typer kræft. Bare for at være informeret og opmærksom.

1. Kræft i foden

Selvom man måske ikke normalt forbinder fødder med ordet “kræft”, så kan de rent faktisk være forbundet. Tumorer med rødder i fødderne bliver ofte ikke bemærket, hvilket er grunden til, at de er så farlige.

Det er vigtigt, at man går til en læge, hvis man opdager et af de følgende advarselstegn:

 • Anderledes følelser
 • Knuder
 • Klodsethed

En ortopædkirurg vil være i stand til at identificere denne type sygdom. Efter en evaluering, vil man måske opdage, at det er enten:

 • Knoglekræft
 • Kræft i nerverne
 • Hudkræft
 • Kræft i blodkarrene

Den mest almindelige type, der opstår i fødderne er hudkræft. Hvis man normalt går med sandaler, eller ens fødder ofte er udsat for solen, bør man altid anvende solcreme.

2. Skedekræft

Skedekræft er en de mere sjældne typer kræft

Nummer to på listen over sjældne typer kræft rammer kun omkring 1% af alle kvinder: skedekræft.

Kvinder, der er nået i overgangsalderen, er mere sandsynlige for at udvikle skedekræft. Dem, der har en fortid med seksuelt overførte sygdomme, såsom Human Papilloma Virus (HPV) bør være endnu mere opmærksomme.

Den gode nyhed er, at tumorerne er meget små og nemme at fjerne med kirurgi. Man har den bedste chance for at undgå denne sygdom, hvis man går til det anbefalede årlige tjek ved gynækologen.

3. Kræft i spytkirtlen

Enzymerne, som ens spytkirtler producerer, er vigtige for en ordentlig fordøjelse af maden og for at undgå infektioner. Den tredje type kræft påvirker kroppen direkte, selvom kun 1 ud af 100.000 personer, vil blive ramt af den.

Symptomerne på kræft i spytkirtlen indebærer:

 • Knuder i øret
 • Knuder på kinderne
 • Knuder i og omkring området ved munden

Denne type kræft kræver stråling og kirurgi for at blive behandlet. Men hvis det bliver opdaget tidligt, vil man have 90% chance for at overleve.

Modsat andre typer kræft har denne type ingen direkte forbindelse til alkohol- og tobaksforbrug. Det, vi ved, er, at den er stærkt påvirket af genetisk arv.

4. Chordoma

rygradskraeft

Den fjerde type kræft vi vil nævne i denne artikel er kendt under navnet chordoma. Det finder sted i knoglerne, især i området omkring rygraden. Det findes ved kun én person ud af en million.

Læger har fundet ud af, at chordoma vokser frem af små rester af brusk, der udvikles forkert, imens et foster stadig er inde i maven.

Fordi det er en af de mest sjældne typer kræft, er det svært at undersøge og forstå. Der er meget lidt viden omkring, hvorvidt udviklingen af chordoma skyldes genetisk arv eller noget andet.

Det, vi ved, er, at chordoma udvikler sig langsomt, men aggessivt og smertefuldt på grund af stedet for tumoren.

Symptomerne forbundet med chordoma indebærer:

 • Hovedpine
 • Smerte i nakken
 • Dobbeltsyn
 • Mindsket tarm- eller blærefunktion
 • En snurrende fornemmelse i arme og ben

Chordoma har tendens til at være meget modstandsdygtig overfor stråling, kemoterapi og andet medicin. Derfor er den mest anvendte behandling kirurgi. Det er dog ikke altid en mulighed alt afhængig af stedet og størrelsen på tumoren.

En anden kompliseret faktor er, at det er meget svært at fjerne hele chordomaen, så der er en stor risiko for, at det vender tilbage.

Besøg denne artikel:

De 5 typer underlivskræft

5. Knoglesarkomer

Den sidste af disse sjældne typer kræft er knoglesarkomer, som er fundet i bruskvævet. Det er så sjældent, at kun 1.000 tilfælde er blevet bekræftet siden 1959.

Sjældenheden er en god nyhed, eftersom det er meget aggressivt og nemt spreder sig til andre organer. Ud fra de tilfælde, der kendes til, er det følgende blevet dokumenteret:

 • To tredjedele af denne type kræft stammer fra knoglerne i rygraden, ribbenene og kæben.
 • En tredjedel stammer fra fedt og muskelvæv.

Fordi knoglesarkomer kan opstå hvor som helst i kroppen, er det dog svært at opdage og holde øje med symptomerne.

Den bedste løsning er at fortsætte ens normale sundhedspleje, inklusiv et årligt tjek med sin læge.

Hvis denne kræft opstår tæt på rygraden, vil man opleve en mindsket føleevne eller i mere seriøse tilfælde lammelse. Den bedste behandling er kirurgi og anvendelsen af kemoterapi.

Vigtigheden i af kende til disse sjældne typer kræft

Tydeligvist er grunden til, at så få mennesker kender til disse typer kræft, at de er så sjældne. Men det er vigtigt at være opmærksom på et hvert symptom, man måske oplever. Husk, at det netop er for sen opdagelse, der gør disse sygdomme så farlige.

Hver gang du opdager, der er noget galt med dit helbred, bør du tale med en læge. Selvom man ikke vil være paranoid, bør man heller aldrig ignorere advarselstegnene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Martínez Tello, F. J., Manjón Luengo, P., & Montes Moreno, S. (2006). Condrosarcoma. Variantes de condrosarcoma. Revista Española de Patología. https://doi.org/10.1016/s1699-8855(06)70016-2
 • Angulo Hervías, E., Lample Lacasa, C., Crespo Rodríguez, A. M., & Yagüe Romeo, D. (2007). Condrosarcoma mesenquimal primario en el mediastino. Radiologia. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(07)73794-3
 • Conforti, R., Sardaro, A., Tecame, M., Rossi, C., Vargas, O., Raucci, A., & Sica, A. (2013). Cordoma: Considerazioni diagnostiche e revisione della letteratura. Recenti Progressi in Medicina.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.