5 smoothies mod forstoppelse

Husk at størstedelen af fiberindholdet i frugt findes i skrællen, så når det er muligt, bør man bruge frugt med skræl i sine økologiske smoothies.
5 smoothies mod forstoppelse
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Der er mange naturlige midler som kan hjælpe dig med at bekæmpe forstoppelse. En af de nemmeste og lækreste måder at gøre det på, er ved at vælge madvarer, som man kan lide at spise og som forbedrer den normale tarmfunktion, og så spise disse  madvarer hver dag. Her giver vi dig 5 smoothies mod forstoppelse.

I dagens artikel viser vi dig nogle lækre smoothies, som du kan drikke i løbet af dagen for at forbedre tarmfunktionen og bekæmpe forstoppelse. De har selvfølgelig også mange andre fordele.

Smoothies er bedre end juice

Selv om naturlige juice og smoothies er meget sunde og er en god kilde til masser af vitaminer og mineraler, bør man vælge smoothies, hvis man lider af forstoppelse. Smoothies indeholder nemlig frugtfiber, som bliver tabt i processen når man laver juice.

Af samme grund er smoothies også mere mættende end juice og man kan nemt bruge dem både som morgenmad eller som en snack i løbet af dagen. De er en lækker og sund måde til at undgå at spise for store mængder sukker og raffineret mel.

Brug honning til at søde med

Hvis man gerne vil søde sin smoothie en smule, er det bedst at lade det hvide sukker stå på hylden, da det er direkte giftigt for helbredet. Prøv istedet et naturligt sødemiddel som også har afførende egenskaber: akaciehonning. Kan man ikke finde denne specifikke slags, kan man altid bruge andre slags honning eller sirup lavet på naturlige frugter eller kornsorter.

2-honey

Kefir og svesker 

Kefir er en slags fermenteret yoghurt, som indeholder alle de samme fordele som almindelig yoghurt og endda med et par ekstra fordele. Det er nemmere at fordøje, da det indeholder mindre laktose end andre mejeriprodukter og samtidig fremmer kefir den gode tarmflora. Kefir kan købes i supermarkedet eller laves derhjemme med fermenteret mælk.

Svesker har et højt indhold af kalcium og er super gode at spise hvis man vil forebygge gigt. Desuden indeholder de masser af fibre og har været kendt i århundreder for at være en af de absolut bedste madvarer mod forstoppelse. Hvis der er muligt, bør man lade dem stå i vand natten over.

3-chia-smoothie

Havre og dadler 

I modsætning til rismælk, som godt kan være årsagen til forstoppelse hos nogle mennesker, er havremælk rig på planteslim, som er en slags fiber, der fremmer en sund tarmfunktion. Til denne smoothie kan man bruge en havrebaseret mælk eller en spiseskefuld havregryn som har trukket i vand et par timer.

Som mange andre frugter indeholder dadler godt med fiber. De giver masser af energi, så de er et super godt valg til en morgensmoothie.

Havre giver en cremet tekstur og dadler giver sødme til din smoothie.

Æble og kiwi 

Æbler er kendt for både at kunne bruges til at bekæmpe forstoppelse og diarré. Hemmeligheden sidder i skrællen, som indeholder størstedelen af frugtens fibre. Husk på at bruge økologiske, usprøjtede æbler, hvis du gerne vil have skrællen med.

Man kan bruge rå æbler i denne smoothie eller koge det i lidt tid. Det vil trække æblesmagen ud og gøre den mere tydelig.

Kiwi spises traditionelt på tom mave for at få det meste ud af dens afførende virkning.

Hvis man ikke kan finde kefir, er yoghurt et godt alternativ, selv om det ikke indeholder nær så mange gode enzymer. Prøv på at finde den mest muligt naturlige yoghurt uden tilsat sukker og sødemidler, smag eller farve.

Figner, både friske og tørrede, har et højt indhold af fiber og giver denne lækre smoothie en naturlig sødme.

4-banana-smoothies

Hasselnødder og hørfrø

Sidst men ikke mindst bør man ikke glemme nødder og frø. De indeholder nemlig masser af fiber og kan tilføjes til en smoothies sammen med plantebaseret mælk alt efter smag.

Hasselnødder hjælper med at regulere blodsukkerniveauet.

I nogle helsekostbutikker kan man finde hasselnøddemælk. Det har en fantastisk smag og smager super godt hvis man blander det med lidt kakaopulver.

Læg hørfrøene i vand natten over for at de kan afgive deres planteslim. Vandet, som de har trukket i over natten kan også sagtens bruges i smoothien.

Man bør tilføje en håndfuld nødder og en teskefuld hørfrø til hver smoothie, man laver.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • juice

  • forstoppelse

  • honning

  • Kefir

  • tarmflora

  • fiber

  • Kiwi

  • yoghurt


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.