5 ting, du bør vide om trigeminusneuralgi, den værste smerte, der findes

Denne problematiske tilstand er til stede i form af meget voldsom ansigtssmerte, som føles som elektrisk chok og som regel påvirker kun den ene side af ansigtet. Trigeminusneuralgi kan være invaliderende, men heldigvis er der en behandling.
5 ting, du bør vide om trigeminusneuralgi, den værste smerte, der findes

Sidste ændring: 14 august, 2019

Der er mange forskellige typer smerte. Som du måske ved, er hver enkel unik med dens intensitet og kendetegn. Der er dog én, der beskrives som “den værste smerte i verden”: trigeminusneuralgi.

For bedre at kunne forstå denne sygdom vil vi tale om den i denne artikel.

Der er 12 par nerver i hovedet. I nogle dele af befolkningen kan et af disse nervepar ende med at være malfungerende. Det resulterer i en tilstand, som efterlader personen uarbejdsdygtig.

Det er det, der forårsager trigeminusneuralgi.

Trigeminusneuralgi har været her i århundreder. Faktisk var det beskrevet for første gang af Aretaeus af Cappadocia helt tilbage i det andet århundrede.

Det er kendetegnet ved smertefulde tics, som føles ligesom et elektrisk chok gennem hele ansigtsområdet mellem kindbenet og hagen.

Det er altid nyttigt at vide så meget som muligt om denne tilstand, som berører os. Det er derfor, vi ønsker at tage os tid i dag til at forklare 5 hovedsaglige faktorer ved trigeminusneuralgi.

Kvinde med hovedpine

1. Hvad er trigeminusneuralgi?

Trigeminusneuralgi er en type kronisk smerte forårsaget af en bestemt nerve. Faktisk er det nerven, som giver tilstanden dens navn. Synderen er den femte kranienerve, hvilket også er den længste nerve i hovedet.

Tilstanden tager form som voldsomme tics. Ticsene kan i starten vare mellem to sekunder og et helt minut. I løbet af den tid er personen lammet og ikke i stand til at tygge eller overhovedet at tale på grund af smertens intensitet.

Når tilstanden først udvikler sig, forsvinder ticsene som regel ret hurtigt. Med tiden kan trigeminusneuralgi dog udvikle sig, hvilket efterlader patienten med længerevarende tics.

Nerven, det handler om, har tre grene, som dækker øjenområdet, hovedbunden, panden og den forreste del af hovedet.

Dette forklarer, hvorfor personer med trigeminusneuralgi typisk oplever smerte i kæbe, kinder, læber, tænder og endda tandkødet.

En blodåre er den skyldige!

Den hovedsaglige årsag til denne tilstand og al smerten, som kommer med den, er intet mere end en blodåre. Denne blodåre trykker på trigeminusnerven det sted, hvor den forlader hjernestammen.

For at dette skal ske, er den beskyttende skede, der er rundt om nerven, slidt væk. Det er enten på grund af tidens gang eller på grund af en sygdom, som skader nervens myelin.

Med tiden får denne fremskridende forringelse af trigeminusnerven den til at sende unormale signaler til hjernen.

Resultatet? Den mest intense hovedpine et menneske kan opleve.

2. Symptomer, man skal holde øje med

Episoder opstår pludseligt. De er korte, men de er så intense, at de føles som et “elektrisk chok”. Først har nogen, der oplever dette, måske ingen idé om, hvad der er sket. Faktisk er de måske meget lidt opmærksomme på det, fordi det går over så hurtigt.

Lidt efter lidt begynder anfaldene af opstå oftere. Efter et stykke tid skal man blot røre ved sit ansigt, tygge, tale eller endda børste sine tænder for at starte et anfald.

Anfaldene af smerte varer alt mellem et par sekunder og et helt minut.

Nogle personer vil være påvirket af tics i flere dage. Derefter vil de måske forsvinde indtil den efterfølgende måned. Andre vil tilbringe måneder i træk med hyppige tics.

Smerten sendes ud gennem kinderne, kæben, tænderne, tandkødet, læberne og – selvom det er mere sjældent – øjnene og panden, af de årsager, vi har forklaret ovenfor.

Smerten påvirker dog som regel kun den ene side af ansigtet. Anfaldene vil normalt være hyppigere og mere intense med tidens gang.

3. Hvem bliver typisk ramt af trigeminusneuralgi

Kvinde med hovedpine

Normalt bliver personer i en alder af mere end 50 år mest almindeligt ramt af trigeminusneuralgi. Vi bør dog ikke glemme, at det kan ramme unge personer også.

Tilstanden er mere almindelig blandt kvinder end blandt mænd , og er ofte nedarvet.

4. Hvilke undersøgelser vil de udføre?

En positiv diagnose af trigeminusneuralgi er nødvendig, så lægerne kan differentiere det fra lignende lidelser (såsom migræne). Diagnosen er baseret på 3 hovedsaglige faktorer:

 • Typen af smerte: Hvis smerten er meget kortvarig, kan du allerede være ret sikker på, du har med trigeminusneuralgi at gøre.
 • Smertens placering: Det er et grundlæggende trin i diagnosen af trigeminusneuralgi at finde ud af, hvilken del af ansigtet, der er berørt af smerte.
 • Hvad, der udløser smerten: Denne type neuralgi er ofte udløst af let stimulering af kinder, samt ved at tygge eller tale.

Når du har ladet en læge kende til svarene på disse spørgsmål, vil en specialist være i stand til at udføre de følgende undersøgelser:

 • En neurologisk undersøgelse
 • En MRI-scanning

5. Sådan bliver trigeminusneuralgi behandlet

Medicin og et ur - trigeminusneuralgi

Farmakologiske behandlinger

Uanset hvad vil din læge altid være den, der kan pege dig i retning af den mest effektive behandling. I dette tilfælde vil simpelt anti-inflammatorisk og smertestillende medicin ikke hjælpe.

 • Antikonvulsiv medicin bliver anvendt til at blokere den fungerende del af nervesystemet, som forårsager problemer.
 • Tricykliske antidepressive midler kan også være effektive, når smerten er konstant.

Den kirurgiske tilgang

Hvis den medicin, der er nævnt ovenfor, ikke virker, kan læger måske overveje en kirurgisk tilgang.

Disse kan variere fra simple procedurer til mere komplekse operationer, inklusiv de følgende teknikker:

 • Rhizotomy: Dette er en procedure, hvor bestemte nervefibre bliver ødelagt for at kunne blokere de unormale signaler om smerte.
 • Ballon kompression: Dette er en simpel, men hurtig teknik. For at udføre det indsætter kirurger en kanyle, som de derefter indsætter en lille ballon gennem. Ballonen sammenpresser trigeminusnerven for at mindske overstimuleringen og smerten, det forårsager.
 • Glycerol indsprøjtning: Dette er en anden teknik, der er designet til at isolere fibrene i trigeminusnerven, hvilket dermed forhindrer de smertefulde “elektriske chok”.

Til sidst i tilfælde af, at ingen af de ovenstående taktikker virker, bliver der udført en procedure, der hedder mikrovaskulær dekompression. Det er et mere skrøbeligt indgreb. Det er dog også den mest effektive løsning at tilbyde. Det bedste ved det er, at når det er foretaget, vil trigeminusneuralgi ikke vende tilbage.

Så selvom det måske er den “værste smerte i verden”, er der intet behov for at lide for evigt. Der er en løsning.

Uanset hvad er det vigtigste at huske, at man skal være tålmodig. Følg gode medicinske råd og prøv flere forskellige behandlinger, indtil du finder en, som lader dig have den bedst mulige livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • García, M. (2010). Neuralgia del trigémino. Servicio de Neurocirugía. Hospital Clinico San Carlos. Madrid. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.

 • Santos-Franco, J., Santos-Ditto, R., Revuelta-Gutiérrez, R., Nacional de Neurología Neurocirugía Manuel Velasco Suárez Correspondencia, I., & Santos Franco, J. (2005). Neuralgia del trigémino. Arch Neurocien (Mex).

 • Robaina Padrón, F. J. (2008). Neuralgia del trigémino. Revisión del tratamiento médico y quirúrgico. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.