Jo ældre du er, desto mere påvirker din kost din vægt

Gennem årene har din krop gennemgået hormonelle ændringer for at spare energi. For at tilpasse sig disse skift ændrer dit stofskifte sig, og du begynder at tage på i vægt, således du bliver nødt til at ændre dine spisevaner.
Jo ældre du er, desto mere påvirker din kost din vægt
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Hvorfor er det, at når du bliver ældre, så finder du det sværere at tabe sig (eller lettere at tage på i vægt)? Denne normale proces, der påvirker millioner af mennesker, har mindst en forklaring. I dagens artikel vil vi forklare årsagerne til, at når du bliver ældre, så påvirker din kost din vægt mere og mere.

Flere år = flere kilo?

Bliver man federe med alderen

Din krop udvikler sig og ændrer sig hele tiden i hele dit liv. Dine muskler, knogler og stofskifte ændres løbende.

Kroppen på et 10-årig barn virker ikke på samme måde som for samme person i alderen 25, 40 eller 65 år. I voksenalderen vil du have mere eller mindre muskelmasse afhængigt af om du er yngre eller ældre.

Derfor er det normalt at se ændringer i din kropsvægt og at bemærke, at fedt bliver deponeret i forskellige områder, hvor det måske før var lettere at slippe af med.

Dit primære energiforbrug ændrer sig også gennem hvert trin i dit liv. Når du er yngre, bruger du mere, hvilket falder over tid. Dette skyldes, at din krop bliver mere effektiv til at bruge energi.

Dit energiforbrug reduceres ved to hovedfaktorer:

1. Din kropssammensætning varierer og derfor påvirker din kost din vægt

Når du bliver ældre mister du muskler og optager fedt.

Kropsfedtprocenten hos ​​en mand mellem 20 og 30 år varierer mellem 18 og 21%. Mellem 41 og 50 år når den 25%, og over 60 år er den højere end 26%.

For kvinder sker det samme: De har mellem 22 og 24% kropsfedt i alderen 20 til 30 år og når mellem 27 til 30% i 41 og 50 års alderen og til sidst overstiger de 31%, efter at de er blevet 60.

Fedt opbygges naturligt, mens muskelmasse reduceres – det skyldes, at dine muskler bruger mere energi.

2. Dine hormoner ændrer sig og derfor påvirker din kost dig mere

Ændret hormonbalance

Dette gælder ikke kun kvinder, der går igennem overgangsalderen, men også voksne mænd.

Dine hormonelle mønstre har meget at gøre med din vægt, fordi de påvirker, om du spiser eller sover mere, for eksempel.

Når du bliver ældre arbejder dine hormoner for at spare energi, fordi du ikke har de samme evner, du havde, da du var yngre. Det betyder, at du er mere tilbøjelig til at opbygge fedt (især omkring taljen).

Sådan forbereder din krop sig på at få mindre fysisk aktivitet.

Det er lettere at gå op i vægt efter 30 år

Det betyder ikke, at du har frit lejde til at spise, hvad du når 30 års alderen. Det er bare en påmindelse om, at ændringerne i din krop ikke kun vises med alderen.

Efterhånden som du bliver ældre vil du bemærke, at din midte forstørres, din mave kan bule ud, og dit tøj passer ikke som det plejede.

Sammenhængen mellem at have flere stearinlys på din kage og tage på i vægt kan virke som om det er uundgåeligt, hvis du opretholder de samme spisevaner som før.

Kampen mod fedme og overvægt bliver hårdere, som årene skrider frem.

Dårlig kost, stress, genetiske faktorer og føre en stillesiddende livsstil kan påvirke antallet af kilo du tager på, ligesom brugen af ​​visse lægemidler og hormonelle ubalancer.

Sidstnævnte er en af ​​hovedårsagerne til opbygning af fedt.

Efter 30-års alderen virker hormonerne østrogen, progesteron og androgener ikke på samme måde, som de plejede. Fordi disse er afgørende for at opretholde kroppens masse, er det normalt at se nogle skift i hofterne, maven eller lårerne.

De energikilder, der syntes uudtømmelige i alderen 15 eller 20 år forsvinder. Derudover begynder du at føre en mere stillesiddende livsstil.

Hvis du tilføjer arbejde og flere afslappende aktiviteter (spise ude, tage på et krydstogt, går i biografen), resulterer det i vægtøgning, når du bliver gammel. Det er en meget simpelt ligning.

Vægtøgning er ikke den eneste forandring, der sker, som du bliver ældre

For tyk til bukserne

Hvad hvis du fører en sund livsstil, får motion og spiser godt? Du skal tage højde for antallet af kalorier, du har brug for ellers påvirker din kost din krop meget.

  • En 31-årig kvinde, der vejer 57 kilo, skal for eksempel forbruge 2000 daglige kalorier for at opretholde sin vægt.
  • Den samme kvinde i alderen 45 skal kun have 1850 kalorier.

Hvis du i stedet fortsætter med at spise 2000 kalorier om dagen, får du et overskud på 150, der tilsammen giver op til ca. 4,5 kilo ekstra over seks måneder.

Du behøver ikke bare at tænke på de ekstra kilo, der “vises” som du aldres, men også sygdomme eller lidelser, der begynder at påvirke dig som voksen.

Dette er tilfældet med osteoporose på grund af knogletæthedstab eller slidgigt på grund af problemer med leddene.

For at undgå at tage på i vægt med årene er det vigtigt at tilpasse de vaner, du allerede har til denne nye virkelighed. For eksempel:

  • Udøv endnu flere lav-intensitets træningsøvelser (yoga, pilates, svømning osv.)
  • Reducer dit indtag af fedt, salt og mel
  • Undgå rygning eller alkoholforbrug
  • Få masser af søvn

Endelig skal du acceptere at ved 50 års alderen skal du ikke have samme krop, som du havde ved 25 års alderen. Ud over, at mere end to årtier gået forbi, så er dine vaner anderledes, og din krop er ændret i overensstemmelse hermed. Og derfor påvirker din kost din krop i høj grad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wilkinson DJ., Piasecki M., Atherton PJ., The age related loss of skeletal muscle mass and function: measurement and physiology of muscle fibre atrophy and muscle fibre loss in humans. Ageing Res Rev, 2018. 47: 123-132.
  • Moro T., Tinsley G., Bianco A., Marcolin G., et al., Effects of eight weeks of time restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strenght, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance trained males. J Transl Med, 2016.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.