6 fantastiske fordele ved at sjippe

At sjippe er ikke blot sjovt, men også en effektiv måde at holde sig i form på og øge både lungekapaciteten og ens fysiske modstandskraft.
6 fantastiske fordele ved at sjippe
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 22 december, 2022

At tale om at sjippe vækker måske nogle barndomsminder i én. Men sandheden er, at det er en af de mest fuldkomne cardio øvelser, man kan lave.

Denne nemme aktivitet ligner måske en leg for børn. Men at sjippe holder os i god form og øger vores fysiske modstandskraft betydeligt.

Og det er et godt bidrag til sportsgrene og træningsrutiner.

Det bedste er, at du ikke har brug for et fitnesscenter. Der er ingen maskiner og ingen værktøjer, man skal bruge for at opnå gode resultater.

Det eneste, du skal bruge, er et reb og lysten til at bevæge sig og have det sjovt.

At sjippe, en cardio øvelse

Cardio træning er meget vigtigt for at holde sig i form. At sjippe øger ens hjerterytme. Det er det samme som, når man går, løber, går op og ned af trapper eller cykler.

Denne type motion lader ens krop bruge ilt effektivt. Det endelige resultat er, at ens hjerte, lunger og blodomløb bliver forstærket.

Koordinering og bevægelse

Hvis du sjippede, da du var lille, bør du huske, at denne øvelse bruger både koordinering og bevægelse.

  • Til at starte med bør man øve, at armene og fødderne bevæger sig hver for sig.
  • Begynd med rebet i begge hånd og begge fødder samlet.
  • Bevæg rebet i et konstant tempo og hop, når det kommer tæt på dine fødder.

6 fordele ved at sjippe, som du måsker ikke kender til

Kvinde der sjipper

Udover at være simpelt og økonomisk giver sjipning os masser af fordele. Lad os se på, hvad de er.

1. Gør dine muskler mere markerede

Når du sjipper, bruger du alle musklerne i kroppen. Denne træning bruger musklerne i ens øvre og nedre del af kroppen samt ens kernemuskler.

Man bruger sine biceps og triceps til at holde rebet i bevægelse. Den konstante bevægelse opstrammer og styrker disse muskler.

På samme tid bruger man sine mavemuskler til at hoppe med.

Denne øvelse træner også ens ben. Den koordinerede bevægelse af ens ben skaber spændinger i musklerne. Denne spænding opstrammer og opbygger ens lårmuskler, baller, hasemuskler og lårben.

2. Forbedr din blodgennemstrømning

Mand der sjipper

Bevægelsen, som vi laver, når vi sjipper, hjælper vores kredsløbssystem direkte.

Dit hjerter arbejder hårdere for at pumpe blod til hver del af din krop. Det får også ens blod til at strømme gennem alle ens pulsårer. Dette mindsker risikoen for at få et hjerteanfald.

3. Forøg din lungekapacitet

Når man sjipper, får ens lunger en større mængde luft. Det kan være nyttigt i forhold til nogle problemer forbundet med vejrtrækningen.

På samme tid forbedrer vi vores fysiske modstandskraft. Det betyder, vi kan træne længere uden at blive trætte.

4. Forbrænd kalorier

Par der sjipper

At sjippe i 30 minutter forbrænder omkring 400 kalorier.  Det indebærer fedt, der er ophobet i hele kroppen. Hvis du prøver at tabe dig, er denne øvelse en god aktivitet til at opnå netop det.

5. Kom af med toksiner

Når vi sjipper, kommer vi af med toksiner, som har ophobet sig i hele kroppen. Dette gøres primært ved, at vi sveder. Det lader vores celler gendanne sig og fungere ved fuld styrke.

6. Mindsk stress og forøg din mentale aktivitet

Selvom det ikke er blevet videnskabeligt testet, siger nogen, at koordineringen, man skal bruge for at sjippe, danner nye neurale forbindelser.

At sjippe opfordrer vores krop til at producere endorfiner. Disse hormoner hjælper os til at slappe af og mindsker stress og bekymring.

Det giver os en positiv tankegang. Med dette øger vi sandsynligheden for at få en bedre livskvalitet.

Nogle råd til at sjippe

Kvinde der sjipper - at sjippe

Selvom at sjippe er en nem øvelse, bør man være forsigtig. Det er en god idé at tage forbehold for at undgå unødvendige skader af leddene.

Når man begynder, anbefales det, at man varmer op. Begynd med nogle langsomme hop i en kort tidsperiode. Når du varmer op, kan du lave hurtigere hop i en længere periode.

Hvis du ikke er i form, er det helt normalt at føle sig træt i begyndelsen. Det bedste er at øge mængden af tid langsomt, når man sjipper. På den måde er man sikker på at blive ved med at forbedre sin modstandskraft.

En anden anbefaling er at kombinere sjipning med træning af lav intensitet. Nogle eksempler er aerobic og at løfte lette vægte. Det lader en hoppe i længere tid.

Denne øvelse er bestemt en af de bedste, man kan lave. Man kan endda gøre det til en del af sin normale rutine, hvis man har en.

Sjipning er meget nyttigt for os. På grund af det er det blevet én af de foretrukne øvelser for fitnessentusiaster og udøvere af sport.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mersy, D. J. (1991). Health benefits of aerobic exercise. Postgraduate Medicine. https://doi.org/10.1080/00325481.1991.11700983
  • Orhan, Serdar. (2013). The effects of rope training on heart rate, anaerobic power and reaction time of the basketball players. Life Science Journal. 10. 266-271.
  • Chen, C. C., & Lin, S. Y. (2011). The impact of rope jumping exercise on physical fitness of visually impaired students. Research in Developmental Disabilities32(1), 25–29. https://doi.org/10.1016/j.ridd.2010.08.010
  • How to Cite: Zakavi I, Bizhani B, Bani Hashemi M, Ghaisii E. The Effect of an Eight-Week Rope Skipping Exercise Program on Interleukin-10 and C-Reactive Protein in Overweight and Obese Adolescents, Jentashapir J Cell Mol Biol. 2015 ; 6(4):e24720. doi: 10.17795/jjhr-24720.
  • Ha AS, Ng JYY. Rope skipping increases bone mineral density at calcanei of pubertal girls in Hong Kong: A quasi-experimental investigation. PLoS One. 2017;12(12):e0189085. Published 2017 Dec 8. doi:10.1371/journal.pone.0189085
  • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.