6 fødevarer, der kan føre til nyresten

Nyresten kan være meget smertefuldt. Derfor er det en god idé at undgå de fødevarer, der kan føre til deres dannelse og øge dit vandindtag for at fremme deres afskaffelse.
6 fødevarer, der kan føre til nyresten

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Nyresten er solide fragmenter, som er meget små og ikke kan komme ud af sig selv. De sidder fast i urinvejene, hvilket medfører en masse smerte. Lær om hvilke fødevarer der kan føre til nyresten i denne artikel!

De kan være forårsaget af mange faktorer.

Uanset hvad, er en god kost afgørende for at forhindre dannelsen af nyresten. Derudover hjælper det dig med at være i stand til at slippe lettere af med dem, hvis de allerede er i din krop.

Efter alt, ”et gram af forebyggelse er et kilo værd i helbredelsen.

Det er derfor, vi vil fortælle dig, hvilke fødevarer, du skal stoppe med at spise, hvis du er disponeret for nyresten eller har haft dem i fortiden.

Du bør forsøge at undgå disse fødevarer eller forbruge dem med forsigtighed, især hvis du er tilbøjelig til nyresten.

Lad os tage et kig på dem.

Fødevarer, der kan føre til nyresten

Kaffe kan være slemt og overdrevet brug kan føre til nyresten

1. Koffein

Kaffe er stjernen om morgenen. Men selvom det kan hjælpe dig med at vågne op om morgenen eller få dit arbejde gjort på kontoret, så medfører det også sundhedsmæssige risiko.

En af dens virkninger er, at det får dine nyrer til at arbejde hårdere og øger chancen for at få nyresten.

Koffein findes ikke bare i kaffe, men findes også i te og sodavand.

Disse drikkevarer øger calciumniveauerne i urinen og kan forårsage nyresvigt på lang sigt på grund af deres stimulerende virkninger.

2. Rødt kød

Rødt kød kan føre til nyresten

Animalsk-baseret protein og fedt er forbundet med dannelsen af nyresten og nyreskader.

Hvis din kost indeholder for meget rødt kød, bør du vide, at komponenterne i rødt kød er svære for kroppen at slippe af med.

Denne fødevare er også rig på urinsyre og puriner. Når disse niveauer er for høje, kan du få gigt eller nyresten.

Andre fødevarer med højt indhold af puriner er asparges, bønner og kål. Prøv ikke at spise for meget af disse i løbet af en kort periode. Dette kan hjælpe dig med at forhindre nyresten på grund af akkumuleringen af urinsyre.

3. Kunstige sødestoffer

Vi bruger dem til at forsøde vores desserter og te. De er i light sodavand, og vi kan finde dem i mange kalorielette fødevarer.

Selv om vi måske tror, de er bedre for os end sukker, så har de mange alvorlige bivirkninger, herunder nyresten og forværret nyrefunktion.

4. Salt

Generelt indtager vi for meget salt og dette kan også føre til nyresten

En af de mest almindelige problemer i folks kostvaner er deres indtagelse af natrium.

Selv hvis du ikke tilføjer det til den mad, du selv tilbereder, så indeholder tilberedte fødevarer alt for meget natrium. Det findes endda i slik!

Spise for meget salt fremmer væskeretention og dannelsen af nyresten. Din krop kan ikke slippe af med alt det overskydende natrium, som ender med at blive gemt i nyrerne.

Desuden øger det blodtrykket og bidrager til vægtøgning.

5. Skaldyr kan føre til nyresten

Skaldyr

Folk disponerede mod nyresten bør undgå fødevarer med højt indhold af oxalater. Denne organiske forbindelse bidrager til natrium og calcium-akkumulering i nyrerne.

Fødevarer, der indeholder mest oxalsyre er skaldyr, men de er ikke alene.

Bladgrøntsager, chokolade og valnødder indeholder også en god mængde.

Det er også en god idé at nedsætte dit forbrug af peanuts, klid og rødbeder, hvis du ønsker at forhindre nyresten.

Selleri og lever indeholder også en lille mængde.

Husk på, at du ikke bør overstige 50 mg om dagen.

For at reducere oxalat absorberingen, bør du spise calcium-rige fødevarer. Når begge forbruges, passerer de lettere gennem nyrerne.

6. Mejeriprodukter der kan føre til nyresten

Mejeriprodukter er en vigtig og meget almindelig del af folks kostvaner.

Disse fødevarer er rige på calcium og nødvendige for vækst og styrkelse af dine knogler. Men de er ikke gode for folk, der har tendens til at få nyresten.

Forbruget af mælk, yoghurt eller ost øger elimineringen af ​​calcium via urinen, og det gør fjernelsen af ​​nyresten og affald vanskeligere.

Da en mangel på calcium i din kost er forbundet med en højere risiko for nyresten, anbefales et moderat forbrug.

Med andre ord, så fjern ikke calcium fra din kost, men prøv at få det i mange forskellige former såsom mandler, for eksempel.

Hvad skal jeg spise for at forebygge nyresten?

Drik rigeligt med væske for at undgå nyresten

Nu hvor du har en liste over fødevarer, du bør holde dig væk fra, så lad os tage et kig på de fødevarer, du BØR spise.

Udover at følge en sund kost og fastholde sunde vaner (herunder motion, ikke at ryge, og sidde mindre ned), så rådgiver vi dig til mindst at drikke 12 kopper vand hver dag.

Selvom den velkendte mængde er 8 kopper om dagen, så bør folk med en tilbøjelighed til nyresten øge deres indtag.

Hvis du drikker 12 kopper vand om dagen, producerer du 8 kopper urin. Vand har ikke bare et lavt natriumindhold, men hjælper også med at fjerne affald, der akkumuleres i urinvejene.

Hvis du ikke kan lide at drikke vand for sig selv, kan du få det i smoothies, juice og te. Du kan endda tilføje lidt citron eller en anden frugt for at give det en speciel smag. På den måde fodrer du også din krop med meget nødvendige næringsstoffer.

Husk på, at kaffe, alkohol og sodavand ikke tæller!

Nu ved du hvilke 6 fødevarer der kan føre til nyresten, så kan du være påpasselig med din kost!

Det kan interessere dig ...
Få velfungerende nyrer med persille
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Få velfungerende nyrer med persille

Persille er godt for din krop og kan hjælpe dig med at få sunde og velfungerende nyrer. Nyrerne er to bønneformede organer, der er placeret bag bug...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Han H, Segal AM, Seifter JL, Dwyer JT. Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clin Nutr Res. 2015;4(3):137–152. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137
  • Gul Z, Monga M. Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. Korean J Urol. 2014;55(12):775–779. doi:10.4111/kju.2014.55.12.775
  • Tracy, C. R., Best, S., Bagrodia, A., Poindexter, J. R., Adams-Huet, B., Sakhaee, K., … Pearle, M. S. (2014). Animal protein and the risk of kidney stones: A comparative metabolic study of animal protein sources. Journal of Urology192(1), 137–141. https://doi.org/10.1016/j.juro.2014.01.093
  • Johnson RJ, Perez-Pozo SE, Lillo JL, et al. Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC Nephrol. 2018;19(1):315. Published 2018 Nov 8. doi:10.1186/s12882-018-1105-0
  • Damasio PC, Amaro CR, Cunha NB, et al. The role of salt abuse on risk for hypercalciuria [published correction appears in Nutr J. 2011;10:63]. Nutr J. 2011;10:3. Published 2011 Jan 6. doi:10.1186/1475-2891-10-3

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.