6 ting, du aldrig bør gøre på tom mave

Selvom der måske er nogle aktiviteter om morgenen, der kan være bedst at gøre på tom mave, så er der andre ting, som du bør undgå, hvis du ikke vil lade det gå ud over dit helbred
6 ting, du aldrig bør gøre på tom mave

Skrevet af Lorena González

Sidste ændring: 26 august, 2022

Nogle gange får du vaner, der ikke er hensigtsmæssige på visse tidspunkter på dagen. Der er for eksempel mange ting du aldrig bør gøre på tom mave.

Det er bedst ikke at gøre de her ting som det første om morgenen på tom mave. Læs med på de her 6 vaner og se om du mon har nogle af dem.

1. Undgå antibiotika

Noget medicin er ikke godt at tage på tom mave. Antibiotika er en af dem.

Medicin såsom aspirin, paracetamol og andet smertestillende bør du heller ikke tage på tom mave.

  • Det er, fordi det formindsker dens effekt, men kan samtidig også give alvorlige problemer for dit helbred som blødninger i maven.
  • Mælk kan reducere negative påvirkninger fra denne type medicin, så at drikke mælk samtidig med, at du tager medicin er en god idé. En anden mulighed er at tage dem med vand.

Anbefalet læsning efter “6 ting, du aldrig bør gøre på tom mave”:

 9 tricks til at leve længere og bedre

2. Drikke kaffe

Kaffe og kaffeboenner

Er kaffe den første ting, du drikker, når du står op? Det er faktisk ikke den bedste idé. Kaffe stimulerer syreproduktionen i kroppen, også selvom det er decaf.

Det betyder, at hvis du drikker kaffe på tom mave, kan det være skyld i en brændende fornemmelse i maven og andre problemer med fordøjelsessystemet.

Hvis du samtidig ikke spiser morgenmad kan du få mangel på serotonin, hvilket kan gøre dig i dårligt humør hele dagen.
  • Hvis du har svært ved at droppe vanen med at drikke kaffe på tom mave, så er det bedst at tilføje creme eller mælk, da den negative effekt bliver reduceret takket være de fedtstoffer, de indeholder.
  • Det er også vigtigt at vælge naturlig kaffe og ikke frysetørret kaffe.

3. Drik ikke alkohol

Hvis du ikke har spist noget, kan det være rigtigt hårdt for maven, hvis du drikker alkoholDet er, fordi absorberingen af alkohol næsten fordobles, hvis du er på tom mave, hvilket er sammenligneligt med, hvis du sprøjtede alkohol ind i blodårene.

Hvis du drikker alkohol på tom mave, vil det også gå ud af kroppen langsommere, hvilket giver stærkere tømmermænd. Dette vil også påvirke din lever, dit hjerte og dine nyrer.

Hvis det skulle ske, at du skal drikke på tome mave, så er det bedst at vælge drinks, der ikke er kulsyreholdige, serveret kolde, da de absorberes langsommere.

4. Tyggegummi er ikke godt på tom mave

Kvinde der spiser tyggegummi

Tyggegummi er ikke en god idé for maven, fordi den klorsyre vi producere, når vi tygger, har en effekt på slimen i en tom mave, og hvilket i sidste ende kan give gastritis.

Når du gerne vil tygge tyggegummi, så er det bedst at vælge en type, der er lavet på naturlige sødemidler som xylitol og sorbitol i stedet for sukker, cyclaminsyre eller aspartam.

Det er dog allerbedst ikke at tygge tyggegummi i mere end 10 minutter, selv hvis du har spist.

5. Dyrk ikke sport som det første om morgenen

Hvis du har en tom mave, så er det bedst at undgå intense øvelser. Det vil gøre, at du mister mere muskelmasse.

Din træning vil også ende med at være mere inaktiv, da din krop ikke har energi nok, hvis du ikke har spist noget.

I stedet for at lave intense øvelser på tom mave, så forsøg dig frem med aerobe øvelser.

Hvis du har langvarige problemer med fordøjelsessystemet, så er det også bedst at spise, før at du laver nogen som helst form for sport, da fysisk aktivitet stimulerer produktionen af mavesyrer, hvilket ikke er godt for maven.

Læs også denne artikel efter “6 ting, du aldrig bør gøre på tom mave”:

5 tips og øvelser til stærke knæ

6. Den sidste ting du aldrig bør gøre på tom mave er at handle ind

Kvinde koeber ind - aldrig boer goere paa tom mave

Det er bedst at holde dig fra at handle mad ind, når du er sulten, fordi du kommer til at handle mere ind end nødvendigt. Derfor er det bedst, hvis du ikker shopper på tom mave.

Det er påvist, at følelsen af sult gør, at vi køber mere mad end, hvad vi har brug for.

For ikke at begå den slags fejl, hvis du går ud og shopper, når du er sulten, skal du prøve også tage en indkøbsliste med dig, som du har forberedt derhjemme.

Det vil gøre det nemmere for dig at spare penge i butikkerne og købe mindre.

Et andet trick kan være at vælge at betale med kontanter i stedet for kort. På denne måde har du en bedre fornemmelse for, hvor meget du egentlig bruger af penge, hvilket du ikke har på samme måde, hvis du betaler med kortet.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.