7 alvorlige konsekvenser af mangel på søvn

7 alvorlige konsekvenser af mangel på søvn

Sidste ændring: 26 august, 2022

De fleste af os har på et tidspunkt i vores liv oplevet konsekvenser af mangel på søvn. At sove dårligt, eller at sove færre timer end du har behov for, kan gøre det svært at koncentrere dig, og også få dig til at føle dig klodset, sløv, og fysisk træt. Plus at du den næste morgen vil have et ansigt, der beviser den hårde nat. De fleste ikke er klar over at søvnmangel, kan have en række alvorlige konsekvenser for dit helbred.

Ifølge the World Health Organization (WHO), bør en almindelig person få imellem 7 og 8 timers søvn hver nat for at vedligeholde et godt fysisk, mentalt og følelsesmæssigt helbred. Ikke desto mindre, så får arbejde, livsstil, teknologi mm. os til at sove mindre hver nat, og flere og flere mennesker rapportere, at de oplever dårlig søvnkvalitet.

Et nyligt foretaget studie fra Texas universitet viser, at folk som ikke får det minimale anbefalede søvn pr. nat, efter 7 nætter udviste genetiske ændringer som kunne lede til seriøse helbredsproblemer såsom fedme, hjertesygdomme, hukommelsestab, og andet. Hvis du er en person, som sover 6 timer eller mindre pr. nat. Så bør du være bekendt med de alvorlige risici og konsekvenser din livsstil eventuelt kan have på dit helbred.

Øget risiko for hjerteanfald

hjerteanfald
Et studie foretaget af the Mayo Clinic i USA beviste at folk, som ikke sover godt, har en øget risiko for at få et hjerteanfald. Voksne som sover 6 timer eller mindre pr. nat har op til 4 gange større risiko for at opleve symptomer på et hjerteanfald.

Risiko for fedme

Folk som har problemer med at sove om natten, eller som sover mindre end 6 timer pr. nat har en tendens til at have større appetit og oplever høj-kalorie mad trang. Manglen på søvn som de oplever får dem til at lide under en del hormonelle ændringer som påvirker deres appetit.

Derudover, så kan det at sove dårligt have langvarige konsekvenser, såsom fedme. Ifølge flere studier, så fremprovokere mangel på søvn store ændringer i kroppen niveauer af ghrelin og leptin; disse hormoner er ansvarlige for at regulere appetitten.

Øget risiko for diabetes

diabetes

Et studie foretaget af Centeret for Sygdomskontrol viste at søvn af lav kvalitet er relateret til en øget risiko for kroniske sygdomme såsom type 2 diabetes. Derudover viste studiet, at folk der sover dårligt, er mindre følsomme overfor insulin.

Hukommelsestab

Det er ikke nogen hemmelighed at dårlig nattesøvn, kan få dig til at føle dig mere glemsom og mindre koncentreret. Hvad de fleste folk ikke ved er at, i det lange løb kan de udvikle seriøse kognitive problemer. Som et resultat af ikke at sove nok.

Selv en enkelt nat uden søvn engang imellem kan forårsage tab af hjernevæv. Dette sker når vi ikke sover, da mængden af blog i vores hjernemolekyler øges, og dette skaber hjerneskade. Et studie foretaget af Californiens Universitet viste at mangel på søvn leder til ”hjerneskade”.

Øget risiko for forkølelse

sygdom

At sove mindre end de nødvendige timer svækker dit immunforsvar, hvilket gør det mere sandsynligt at du bliver forkølet eller får influenza. Disse resultater kommer fra et studie udført af Cernegie Mellon University.

Hjertesygdom

Når du ikke formår at få nok søvn, så producerer din krop flere kemiske substanser og hormoner. Det kan i længden få dig til at lide af hjertesygdom. Denne konklusion kommer fra et studie der blev offentliggjort i the European Heart Journal. Heri står der, at folk som sover under 6 timer dagligt har op til 48% større risiko for at lide af hjertesygdomme.

På den anden side, så viser et studie offentliggjort af Harvard Health Publications at mangel på søvn er forbundet med:

 • Højt blodtryk,
 • Tilstoppede arterier
 • Hjertefejl.

Mulig øget risiko for kræft

kraeft - konsekvenser

Et studie foretaget af the American Cancer Study viste at det ikke at få nok søvn, kan være relateret til tarm eller brystkræft. Dette studie, foretaget med 1,240 mennesker, viste at folk som sov mindre end 6 timer dagligt havde 2 gange større risiko for at opleve tarmpolypper, som i det lange løb kan blive ondsindede.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Shahrad Taheri,Ling Lin,Diane Austin,Terry Young,Emmanuel Mignot“Short Sleep Duration Is Associated with Reduced Leptin, Elevated Ghrelin, and Increased Body Mass Index”, PLoS Med. 2004 Dec; 1(3): e62.
  • Williamson AM, Feyer AM., “Moderate sleep deprivation produces impairments in cognitive and motor performance equivalent to legally prescribed levels of alcohol intoxication”, Occup Environ Med. 2000 Oct;57(10):649-55.
  • Cappuccio FP, Cooper D, D’Elia L, Strazzullo P, Miller MA., “Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective studies”, Eur Heart J. 2011 Jun;32(12):1484-92.
  • Spiegel K, Leproult R, Van Cauter E., “Impact of sleep debt on metabolic and endocrine function”, Lancet. 1999 Oct 23;354(9188):1435-9.
  • Cohen S, Doyle WJ, Alper CM, Janicki-Deverts D, Turner RB., “Sleep habits and susceptibility to the common cold”, Arch Intern Med. 2009 Jan 12;169(1):62-7.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.