Mor, lad dine instinkter guide dig

Det er godt at vide en masse. Men nogle gange kan de mange modstridende meninger gøre dig unødvendigt usikker, især når hver eneste person du møder føler de har ret til en mening. Her er det vigtigt at lytte til din sunde fornuft og dine instinkter som mor.
Mor, lad dine instinkter guide dig

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Hvem har ikke oplevet frygten for ikke at være en god mor? Det er normalt at stille dig selv disse spørgsmål. Men du skal ikke bekymre dig for meget, for dine instinkter vil altid give dig svarene.

Vi ved mere om børn og deres opvækst end nogensinde før. Som mor kan det hjælpe at læse bøger og høre på eksperternes råd.

Men … hvordan gjorde dine bedstemødre det, da alle disse oplysninger ikke eksisterede? Svaret er simpelt. De fulgte simpelthen deres instinkter. Det er godt, at vi ved mere om børneopdragelse nu. Det betyder, at vi undgår nogle af de fejl, tidligere generationer begik. Men som mor har du stærke instinkter for dine børns velfærd, og det er vigtigt, du lytter til dem.

Følg dine instinkter

kvinde lader intuition guide hende

Lyt til dine instinkter, hvis du er i tvivl. Nogle gange er vi lidt for gode til at dømme os selv og være bagkloge.

Hvad er din første impuls, når du hører dit barn græde? Får du lyst til at ignorere dem eller trøste dem?

Det kan være stressende og frustrerende at stå med en grædende baby. Men du vil aldrig være i tvivl om, hvad du bør gøre. Du ved helt instinktivt, at dit barn har brug for dig. Du kan bruge denne naturlige impuls i andre tilfælde, når du er i tvivl.

Hvis du er nervøs for at gøre noget forkert, så tænker du måske for meget. Måske fortæller du dig selv, at du slet ikke ved, hvad du har gang i. At du ikke har styr på noget. Du er bange for at gøre noget forkert. Venner, familie og kollegaer har alle en million gode råd, der alle kæmper om en plads i dit hoved.

Din veninde kan for eksempel finde på at sige, at du ikke må tage din baby op så snart, den begynder at græde. Den skal lære at være tålmodig, siger hun måske. Men dit instinkt som mor er at tage dit barn op med det samme for at trøste det eller made det. Lyt til dit instinkt, så skal alting nok gå. Der er ingen grund til bekymring.

Lyt til din baby

illustration af mor og barn med blomster og fugle

Hvor tit ammer du dit barn? Og hvorfor? Nogle mødre er vant til at have travlt og kan komme til at skemalægge deres barns behov. Sådan behøver det ikke være hele tiden. Hvis du lytter til dine instinkter som mor kan du bedre fornemme dit barns behov.

Din baby har brug for mad, når det er sulten og græder. Den har brug for at blive skiftet og vasket, når den har lavet stort eller småt i bleen. Og den har brug for opmærksomhed, når den skriger.

Nogle ting er nødt til at være skemalagte, men det kan hjælpe først og fremmest at lytte til dine instinkter.

Lyt til andres råd, men stol på din egen dømmekraft. Tag altid ny viden til dig, hvis du synes det giver mening. Men hvis dit instinkt fortæller dig noget andet, så lyt til det.

En mors kærlighed

mor og barn i en mark - dine instinkter kender ingen retningslinier

Du og din baby eksisterer ikke i et tomrum. Du kan ikke lade være med at samle viden til dig, og du har sikkert lært en masse om børneopdragelse fra din egen mor, fra TV, fra bøger og fra samfundet.

Meget viden er god viden. For eksempel ved vi nu mere om, hvad børn har brug for i deres opvækst. Det er ikke længere tilladt at slå sine børn, og de fleste forældre kan ikke finde på at ignorere deres baby, når den græder. Vi behandler børn som selvstændige individer i langt højere grad, end vi gjorde før i tiden.

Men der er også en million modstridende meninger på nettet. Nye ideer kommer hele tiden på banen, og hver eneste person du møder føler de har ret til en mening om din baby. Det kan gøre dig unødvendigt usikker, og det er der slet ingen grund til.

Så længe du følger dine instinkter som mor, så skal alt nok gå godt. Du elsker din baby højt og vil gøre hvad som helst for dens sikkerhed og sundhed.

Din kærlighed kender ingen grænser. Følg din sunde fornuft. Lyt til råd, men lad det ikke styre dit liv.

Husk tilbage på, hvad du kunne lide eller ikke kunne lide ved dine egne forældre. Det kan hjælpe dig i den rigtige retning.

En god mor lytter til andres mening, og er klar til at tage gode råd til sig. Men hun ved også, hvornår det er tid til at stole på sin egen viden og sine egne instinkter.

Lad din sunde fornuft og dine instinkter lede dig. Vis dit barn, du elsker det, gennem kram og  opmærksomhed.

Mor, lad dine instinkter guide dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • A Mother. The Doctor and the Mother Instinct. Ment Health (Lond). 1965;24(6):247-248.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.