8 typer urin der indikerer vores sundhed

For at kontrollere om vores krop er sund, skal vores vores urin have en lysegul farve. Hvis den er mørkegul, kan det være et tegn på dehydrering, og man bør drikke mere vand.
8 typer urin der indikerer vores sundhed

Sidste ændring: 07 oktober, 2018

Siden oldtiden har farven på menneskets urin været et nyttigt redskab til at diagnostisere forskellige sygdomme. Så enhver form for ændring i farve, densitet eller lugt kan være en indikation på, at der er noget i vejen med vores krop.

Ved hjælp af urinen udskiller vi hver dag hundredvis af affaldsprodukter, som vores krop ikke har brug for. Disse kommer fra ting, vi spiser og drikker. Dog kan urinen tjene som en advarsel for os om forskellige sundhedsproblemer eller, at noget ikke er rigtigt; nuancen kan ændre sig, og der kommer måske en kraftigt lugt, der kan være meget ubehagelig.

Mange er ikke klar over, hvad vores urin kan fortælle os om vores helbred, og vi ignorerer ændringer i urinen, der eventuelt kan være en indikation på en sygdom. Det er meget vigtigt at vide, hvad der kan ske i vores krop og være opmærksom på faresignaler, du kan finde ved blot at ligge mærke til eventuelle ændringer i urinen. Nedenfor vil vi fortælle dig om 8 typer urin, man kan have, og som kan fortælle noget om din krops tilstand.

Urin med en lysegul farve

Urinen på en sund person har en lysegul farve, næsten gennemsigtig. Denne typiske farve skyldes et pigment kaldet urobilin. Vores urin transporterer normalt disse urobiliner rundt opløst i vandet. De er skyld i den næsten gennemsigtige gule farve, der indikerer at vi er tilstrækkeligt hydrerede. Hvis den gule farve er mørk eller kraftig betyder det, at vi er dehydrerede.

Men hvis urinen har en for klar farve, og personen skal urinere ofte, kan det være tegn på, at kroppen er “forgiftet” med vand eller overhydreret. Det kan ske, når personen indtager for meget væske. På den anden side, hvis farven er klar, og der er trang til at urinere hyppigt uden at personen har indtaget meget væske, kan det betyde, at personen har sukkersyge.

Uklar urin

Urin der er uklar kan være et tegn på, at det indeholder fosfat, der er et biprodukt at nyresten. Hvis urinen fortsætter med at være uklar i mange dage, er det et klart tegn på en urinvejsinfektion. Er det tilfældet, anbefaler vi på det kraftigste at man gå til lægen. Normalt er uklar urin efterfulgt af en stærk lugt og en trang til hyppigt at gå på toilettet.

Hos mænd kan uren og beskidt urin skyldes sæd der er blevet siddende i urinvejene.

Urin med en blålig grøn farve

Normalt skyldes dette noget du har spist, især hvis maden har haft en blå eller grøn farve. For eksempel kan asparges give urinen en grøn eller blå nuance.

På den anden side kan en blålig eller grønlig nuance også være indikation på, at du er i gang med at ændre medicin eller vitaminer. Hvis ingen af disse to tilfælde forklarer den blålig grønne farve, opsøg din læge.

Urin med en orange farve

Indtaget af fødevarer såsom multebær (orange brombær), rødbeder, gulerødder eller andre orange fødevarer kan give urinen en orange farve. Dehydrering eller visse medikamenter kan også give urinen denne farve. Hvis urinen har en mørkeorange farve, næsten brun, kan det indikere, at du har galde i urinen. I dette tilfælde er det bedst at konsultere din læge.

Urin med en brun farve

Urin der har en brun farve kan være et resultat af at have spist fødevarer såsom bønner, rabarber eller en bestemt type medicin. I de mest ekstreme tilfælde kan denne urinfarve være en indikation på et problem med leveren elle kronisk dehydrering.

Skummende urin

I dette tilfælde ser man næsten aldrig en farveændring i urinen, men nogle gange har man en meget mørk farve, der kan være meget alarmerende. Hvis urinen er meget skummende, kan det indikere et overskud af proteiner i kroppen.

Urin med en stærk lugt

Der er ingen former for urin der lugter godt, men vi kender alle forskellen med normal urin, og når lugten er for kraftig. Urin med en dårlig lugt kan være et resultat af at have indtaget disse fødevarer:

  • Kaffe
  • Asparges

Hvis dette ikke er tilfældet, men urinen stadig har en stærk lugt, er det bedst at konsultere din læge.

Urin med en lyserød eller rød farve

Nogle fødevarer der har en naturlig rød farve kan være skyld i at urinen skifter farve og får en lyserød eller rød nuance. Det kan være fødevarer, såsom:

  • Tranebær
  • Rabarber

Dog kan farven også skyldes indtaget af visse medikamenter, blod i urinen, hård træning eller en infektion. Hvis urinen ikke vender tilbage til sin normale farve indenfor 24 timer, bør du konsultere din læge.

I de mest ekstreme tilfælde kan den lyserøde eller røde farve i urinen være et tegn på kræft i nyrene, forstørret prostata eller sten i blæren.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • sukkersyge

  • urinvejene

  • rødbeder

  • proteiner

  • kræft i nyrene


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.