Årsager, behandlinger og symptomer på oliguri

Symptomerne på oliguri er faktisk symptomer på en underliggende tilstand. Det skyldes, at oliguri i sig selv ikke er en sygdom. Få mere at vide i denne artikel!
Årsager, behandlinger og symptomer på oliguri
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 17 november, 2022

Kronisk nyresvigt er det progressive, permanente og irreversible tab af nyrernes glomerulære filtrationshastighed over en variabel periode. Oliguri er et af symptomerne på kronisk nyresvigt, og i dag vil vi fortælle dig om årsagerne, behandlingerne og symptomerne på oliguri.

Ifølge epidemiologiske data kan 17,8 % af voksne lide af denne tilstand. Dette tal stiger dog til 45 % hos ældre mennesker. Oliguri defineres generelt som et fald i urinproduktionen (diurese).

Ud over kronisk nyresvigt kan det også være et tegn på akut nyresygdom, dehydrering, akut tubulær nekrose og mange andre ætiologiske agenser.

Læs videre for at finde ud af mere om denne kliniske tilstand.

Hvad er oliguri?

En person, der drikker 2 liter vand om dagen, bør i gennemsnit gå på toilettet hver fjerde time for at tisse. Nyrerne arbejder hele tiden på at rense blodet, så vores krop producerer ca. 0,8 til 2 liter urin om dagen.

Ifølge Navarras universitetsklinik er oliguri en reduktion af urinmængden under det nødvendige niveau. Generelt siger eksperterne, at det er et klinisk problem, når du kun producerer 0,3 ml pr. minut eller mindre end 0,4 liter hver 24 timer.

Dette grænsepunkt på 0,8 til 2 liter urin er naturligvis for den “gennemsnitlige” person. Det vil sige en person, der vejer omkring 70 kg, har et normalt blodtryksniveau og har en optimal nyrefunktion. Ifølge MSD manuals portal klassificerer eksperter oliguri i tre forskellige typer:

 1. Præ-renal: Relateret til blodgennemstrømning.
 2. Renal: Forårsaget af forhold, der er indbygget i glomeruli og andre nyrestrukturer.
 3. Post-renal: Hindring i de strukturer, hvor urinen forlader kroppen.

Der er også et stadie efter oliguri, der kaldes anuri. I dette stadium er der slet ingen urinproduktion. Læger anser tilstanden for at være anuri, når patienten producerer mindre end 8 ml urin i 24 timer. Dette er den mest alvorlige form af denne tilstand.

Generelle vilkår

Ifølge parametrene i Electronic Journal of Medical Portals og andre oplysninger, som eksperter har indsamlet, er dette de kliniske stadier, når det drejer sig om urinlidelser:

 • Normal urinproduktion: 0,8 til 2 liter om dagen
 • Oliguri: Mellem 8 ml og 0,4 liter om dagen
 • Anuri: Mindre end 8 ml om dagen
 • Absolut anuri: Ingen urinproduktion. Medmindre andet er bevist, bør du antage, at dine urinveje er blokeret.

Symptomerne på oliguri

Kvinde med mavesmerter grundet oliguri

Som nævnt er oliguri ikke en sygdom i sig selv. I stedet er det et klinisk tegn på en anden tilstand. Symptomerne på oliguri kan være meget forskellige, og de afhænger af den underliggende sygdom. Nedenstående vil vi gennemgå symptomerne på akut nyresygdom:

 • Oliguri: Fald i den mængde urin, der forlader kroppen, men den kan i nogle tilfælde forblive stabil.
 • Manglende vandladning resulterer i væskeophobning, som får ben, ankler og fødder til at svulme op.
 • Åndenød, træthed og desorientering.
 • Kvalme og svaghed.
 • Uregelmæssig hjerterytme.
 • Brystsmerter eller tæthed.
 • Koma og bevidstløshed i de mest alvorlige tilfælde.

Alle symptomerne tyder på, at der er noget galt med dine nyrer. Når disse organer ikke fungerer godt, ophobes giftige og skadelige stoffer. Desuden forårsager det en ubalance i blodets sammensætning. Derudover mister patienten sin homøostatiske balance.

Mulige komplikationer

Hvis nyrerne ikke filtrerer godt, kan det medføre, at der ophobes væske i lungealveolerne. Dette kan få dig til at føle dig overvældet, det kan forårsage åndenød eller endog døden, hvis patienten ikke handler hurtigt.

Desuden kan du på grund af de underliggende processer opleve hjertebetændelse. Dette kan forårsage brystsmerter eller en ændring i din hjertefrekvens. I sidste ende kan alle disse tilstande føre til døden. Derfor skal du opsøge en læge, hvis du bemærker tegn på nyresvigt.

De vigtigste årsager til oliguri

Som sagt kan oliguri være præ-renal, renal eller post-renal. Der er også forskellige årsager til denne tilstand. Disse årsager afhænger af de organer og strukturer, der er påvirket.

Dehydrering

Hvis der ikke er væske i kroppen, kan nyrerne ikke danne urin. Langvarig diarré eller gentagne opkastninger på grund af en smitsom sygdom kan medføre, at kroppen mister væske og elektrolytter. Derfor er oliguri et tydeligt tegn på dehydrering.

Urinvejsobstruktion

I dette tilfælde har du sandsynligvis at gøre med en post-renal ætiologisk agent. På portalen MSD manuals står der, at årsagerne til urinvejsobstruktion hos voksne generelt er nyresten, godartet prostatahyperplasi og i de mest alvorlige tilfælde prostatakræft.

Nyresygdom

Hvis dine nyrer ikke filtrerer blodet ordentligt, kan du opleve symptomer på oliguri. Kronisk nyresygdom, akut nyresygdom, glomerulonefritis eller hæmolytisk uræmisk syndrom er kliniske tilstande, der kan reducere din vandladningshastighed drastisk.

Lav minutvolumen

Hjertevolumen er den mængde blod, som hjertekammeret udstøder i løbet af et minut. Hvis hjertet ikke pumper nok blod, filtrerer nyrerne mindre og producerer mindre urin. Desuden kan anæmi, blødninger og hypertension forårsage præ-renal oliguri.

Diagnose af oliguri

Oliguri er ikke en sygdom, så diagnosen vil være af den tilstand, der forårsager symptomet. Først vil specialisten kommunikere med patienten. Hvis patienten har et presserende behov for at tisse, men ikke kan, skyldes oliguri sandsynligvis en obstruktion i urinvejene.

Hvis patienten på den anden side er meget tørstig, men ikke føler behov for at gå, er han/hun sandsynligvis dehydreret. Desuden kan et gradvist fald i den mængde urin, som kroppen producerer i løbet af dage (eller måneder), være tegn på akut tubulær nekrose eller en præ-renal årsag.

Efter disse indledende sondringer vil lægen beslutte, hvilke prøver der skal udføres. Desuden er det indlysende, at prostatakræft ikke er det samme som nedsat hjerteydelse på grund af forhøjet blodtryk. Hver klinisk tilstand vil kræve en række specifikke tests for at kunne diagnosticere den.

Hvornår skal man søge lægehjælp for symptomerne på oliguri?

Nogle gange er det meget normalt at tisse mindre end normalt. Det kan være, at du bare ikke får nok væske i løbet af arbejdsdagen. Men hvis denne manglende vandladning ledsages af et af følgende symptomer, bør du gå til lægen:

 1. Du tisser ikke, og dine lemmer er hævede.
 2. Du føler dig træt, desorienteret og har svært ved at få vejret.
 3. Du føler kvalme og har smerter/trykken i brystet.

Behandlinger

Smilende læge

Ifølge de tidligere citerede medicinske portaler vil behandlingen helt afhænge af årsagen til oligurien. Inden der træffes beslutning om en medicinsk behandling, bør sundhedspersonalet stille følgende spørgsmål:

 1. Har du et normalt blodtryk?
 2. Er det muligt, at du har en nyresygdom?
 3. Er der tegn på en urinvejsobstruktion?

På baggrund af disse tre spørgsmål og deres svar vil din læge foreslå behandlingsmuligheder. Her er nogle af de mest almindelige tilgange afhængigt af oliguriens type.

1. Hvis årsagen er præ-renal

Hvis oliguri skyldes en dysfunktion i blodtrykket (og dermed hjertekapaciteten), kan den være reversibel. Det kræver dog korrekt behandling og tidlig opdagelse af tilstanden. Først vil man forsøge intravenøs væsketerapi, efterfulgt af de nødvendige lægemidler til at stabilisere situationen.

2. Hvis årsagen er renal

Ifølge Kidney Foundation afhænger behandlingen af nyreproblemer af, hvad der forårsagede problemet i første omgang. For at stabilisere patienten kan lægen give hæmodialyse og medicin til at kontrollere mængden af vitaminer og mineraler i blodet. Derudover kan de bruge medicin, der stabiliserer mængden af væske i kroppen.

3. Hvis årsagen er post-renal

Hvis årsagen til urinvejsobstruktionen er nyresten, vil lægen normalt forsøge med chokbølgelitotripsy. Disse bølger vil bryde stenen i små stykker, så patienten lettere kan komme af med dem. Som følge heraf vil dette fjerne den “prop”, der forhindrede urinen i at komme ud.

Symptomerne på oliguri er faktisk symptomer på en underliggende tilstand

Afslutningsvis er oliguri ikke en sygdom i sig selv, men snarere en klinisk tilstand. Det er et tegn på, at du oplever svigt på det vaskulære, nyre- eller urinvejsniveau.

Desuden afhænger behandlingen helt af den underliggende årsag. Det skyldes, at man ikke behandler en nyreskade på samme måde, som man ville behandle prostatakræft. Så hvis du har bemærket et fald i mængden af urin, anbefaler vi, at du opsøger en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.