Urinprøve for urinstof og kreatinin: Forståelse af resultaterne

Ændringer i urinstof- og kreatininniveauerne kan indikere en nyrefejl, selv om de også er forbundet med proteinholdig kost, hydrering og motion. Læs videre for at få mere at vide.
Urinprøve for urinstof og kreatinin: Forståelse af resultaterne

Sidste ændring: 16 september, 2022

Urinprøven for urinstof og kreatinin bruges til at finde ud af, hvor godt nyrerne fungerer i forhold til deres evne til at filtrere affaldsstoffer fra blodet. Denne test anmodes om, når der er symptomer forbundet med nyresygdom.

Den bruges også, når en patient er under behandling for nyreproblemer eller har en anden tilstand, der kan påvirke disse organers funktion. I denne henseende er det værd at nævne diabetes og arteriel hypertension.

Hvad angår resultaterne, ligger de normale værdier for kreatinin i urinen hos voksne mellem 15 og 25 mg/kg vægt/24 timer. Værdierne for urinstof ligger mellem 12 og 20 gram i 24 timer.

Urinstof og kreatinin: Hvad er de, og hvad er deres funktion?

Urinstof er et affaldsstof, der produceres af leveren under den proces, hvor proteinerne i den mad, vi spiser, omdannes til aminosyrer. Dette genererer ammoniak, som derefter omdannes til urinstof.

Det er vigtigt at bemærke, at urinstof er det transportmiddel, som kroppen bruger til at fjerne overskydende kvælstof. Faktisk kaldes laboratoriemålingen mere præcist for blodurinstofnitrogen eller BUN.

Urinstof frigives af leveren og passerer derefter ud i blodet. Derefter når det nyrerne, hvor det filtreres og til sidst udskilles gennem urinen.

Kreatinin er et andet affaldsstof, et biprodukt af kreatinin. Det produceres af musklerne som en naturlig følge af deres normale aktivitet. Udskillelsessystemet filtrerer også kreatinin fra blodet for at udstøde det fra kroppen i urinen.

Ved nyreproblemer har værdierne af begge stoffer en tendens til at stige.

Læge holder model af en nyre

Nyrerne er filtreringsorganer. Målingen af urinstof og kreatinin har den funktion at vurdere denne opgave, som organerne skal udføre.

Du er måske også interesseret i: Sådan kan du passe på nyrer og blære

Hvorfor lave en test af urinstof og kreatinin?

Der anmodes om en urinstof- og kreatinintest, når en person har symptomer på uræmi, eller hvis der er dysfunktion af nyrerne, med henblik på at overvåge behandlingens effektivitet eller kroppens reaktion. Dette udføres endda på patienter i dialyse.

Det kan også anbefales, når patienten har en tilstand, der kan påvirke udbruddet eller forværringen af nyresygdom, eller for at vurdere nyrefunktionen hos patienter med kroniske sygdomme som f.eks. diabetes, forhøjet blodtryk og kongestiv hjertesvigt.

Det udføres også, hvis der er en familiehistorie med nyreproblemer, eller hvis der er visse symptomer, herunder følgende:

 • Uklar urin.
 • Tab af appetit.
 • Væskeophobning.
 • Smerter eller svie ved vandladning.
 • Ændring af farve i urinen.
 • Hyppig vandladning med et fald i den udskilte mængde.

På den anden side kan de fleste patologier, der påvirker leveren, have en indvirkning på kreatininniveauet. Hvis der er en leverskade eller -sygdom, kan koncentrationen af dette stof i urinen således falde eller stige.

Hvordan udføres testen?

Urinstof- og kreatinintesten kan rekvireres som en del af den såkaldte nyreprofil. Den er også en del af et komplet metabolisk panel, hvor elektrolytter, mineraler, protein og glukose måles i urinen.

Kreatinin og urinstof testes både i blod og urin. I sidstnævnte tilfælde skal patienten opsamle al udskillelse i en beholder i løbet af et døgn og opbevare prøven på køl.

Der kræves ingen særlig form for forberedelse. For kreatinin kan man dog bede personen om ikke at spise rødt kød indtil en dag før testen.

Hvad viser resultaterne?

De værdier, der anses for normale for urinstof og kreatinin i urin, kan variere alt efter landets standarder eller endog fra laboratorium til laboratorium, selv efter den anvendte teknik til kvantificering.

Normal kreatininuri ligger mellem 15 og 25 mg pr. kg af patientens vægt i 24-timers urin. Urinstof-værdierne ligger mellem 12 og 20 gram i alt, der udskilles i løbet af 24 timer.

Kreatinin kan have lavere værdier hos kvinder.

Forhøjede koncentrationer kan være tegn på forringelse af nyrefunktionen. Der bør dog tages hensyn til andre påvirkningsfaktorer, f.eks. alder.

Koncentrationen hos voksne over 60 år er lidt højere.

Forhøjet urinstof

I visse situationer kan urinstofniveauet i urinen være forhøjet. Dette kan indikere, at der er en stor mængde urinstof, der metaboliseres af leveren, eller at nyrerne ikke fungerer korrekt til at filtrere giftstoffer fra.

Et fald i disse niveauer er normalt ikke en grund til bekymring. Faktisk er det sjældent og kan skyldes mangel på protein i kosten, malabsorption eller overhydrering. Der er dog også andre årsager, f.eks. graviditet og leversvigt.

Blandt de tilstande, der kan føre til en stigning i urinstof, er følgende:

 • Dehydrering.
 • Nyreinsufficiens.
 • Proteinrig kost.
 • Akut myokardieinfarkt.
 • Hjertesvigt med kongestivitet.
Kvinde i solen har det varmt

Dehydrering er i stand til at ændre balancen i det indre miljø. Under denne omstændighed øges koncentrationerne af stoffer, som nyrerne skal filtrere.

Når urinstofniveauet stiger, kan der opstå forgiftning, hvilket fører til uræmisk syndrom eller uræmi.

Højt kreatininniveau

Højt urinkreatinin kan være en midlertidig tilstand, f.eks. graviditet, højt proteinindtag, intens fysisk aktivitet og en reaktion på visse lægemidler. Det kan også være et tegn på en sygdom, der påvirker nyrefunktionen:

 • Bakterielle infektioner.
 • Autoimmune sygdomme (som f.eks. lupus).
 • Hjertesvigt.
 • Diabetes.

Hvad skal man gøre, hvis niveauerne af urinstof og kreatinin ændrer sig?

Når urinstof- og kreatinintesten er blevet udført, og resultaterne er kendt, er det lægen, der bestemmer, hvilken behandling der skal følges. Dette vil naturligvis afhænge af årsagen.

Hvis det er en situation, der er forbundet med motion, kost eller medicin, skal personen følge lægens anbefalinger. Nyreinsufficiens er derimod mere kompleks og kræver en tværfaglig vurdering.

Det kan interessere dig ...
Urinprøve: Hvad er det, og hvad bliver det brugt til?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Urinprøve: Hvad er det, og hvad bliver det brugt til?

Urinvejsinfektioner er meget almindelige, og mange bakterier kan forårsage det. Heldigvis kan en urinprøve opdage det præcise stof, der forårsager ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Casamen Anasi A. Prevalencia de alteraciones séricas de urea y creatinina en adultos mayores con síndrome metabólico, atendidos en el Centro de Salud “A” Amaguaña durante el periodo enero-diciembre 2017. Quito: Universidad Central del Ecuador, 2018.
 • Estévez del Toro M, Chico Capote A, Jiménez Paneque R, et al. Supervivencia en pacientes cubanos con lupus eritematoso sistémico: influencia de las características iniciales de la enfermedad. Rev cubana med. 2008; 47(3). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232008000300003&lng=es.
 • Iglesias P, Heras M, Díez J. Diabetes mellitus y enfermedad renal en el anciano. Nefrología (Madr.). 2014;  34(3): 285-292.
 • Lagos A. Determinación de cistatina C e identificación de la relación con la creatinina sérica en el diagnóstico de insuficiencia renal en pacientes con diabetes mellitus tipo 2. Ambato – Ecuador: Universidad Técnica, 2017.
 • Lou Arnal L, Campos Gutiérrez B, Cuberes Izquierdo M, et al. Prevalencia de enfermedad renal crónica en pacientes con diabetes mellitus tipo 2 atendidos en atención primaria. Nefrología (Madr.). 2010;  30(5): 552-556.
 • Meyer T, Hostetter T. Uremia. N Engl J Med. 2007; 357: 1316-1325. DOI: 10.1056/NEJMra071313
 • Ordóñez Sánchez J, Gallardo León J, Patiño Zambrano V, Alvarado Álvarez A. Nivel de creatinina en pacientes diabéticos hospitalizados en el área de clínica. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento. 2017; 4(1): 610-617.
 • Rivas Liza L, Zavala Blas C. Niveles séricos de urea y creatinina en los pobladores adultos de 18-60 años de edad del Asentamiento Humano Virgen del Socorro – Parque Industrial – distrito La Esperanza – Trujillo. marzo del 2010”. Trujillo (Perú): Universidad Nacional, 2010.
 • Rosado Barzola E, Ramos Villalobos M. Relación de valores de la urea y creatinina en los adultos mayores de la Casa Hogar San Martin de Porres. Lima: Universidad Norbert Wiener, 2019.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.