Årsager til skummende urin, og hvornår du skal søge hjælp

Skummende urin er noget, du skal være opmærksom på. I princippet er der ikke noget at bekymre sig om. Men hvis det forekommer gentagne gange, bør man søge læge.
Årsager til skummende urin, og hvornår du skal søge hjælp

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Skummende urin kan forekomme lejlighedsvis, og hvis det sker, er der intet at bekymre sig om. Men hvis det forekommer hyppigt, kan det være tegn på et sundhedsproblem.

Disse kropslige affaldsstoffer overses ofte, enten fordi de afvises, eller fordi de ikke anses for at være vigtige. Sandheden er, at de ofte giver værdifulde ledetråde om en persons sundhedstilstand.

Det vigtigste at tage hensyn til er hyppigheden, hvormed skummet optræder i urinen. Hvis det forekommer meget ofte, er det tilrådeligt at konsultere en læge, især hvis det er ledsaget af en mærkelig lugt eller en form for associeret ubehag.

Skummende urin

Lad os starte med at sige, at skum i urinen i princippet er helt normalt. Oftest opstår det, fordi vandladningen kan være ret kraftig på grund af en fyldt blære.

Der er også andre årsager, som vi vil se på senere. Men hvis det sker meget ofte, kan det være et tegn på et nyreproblem, diabetes eller seksuelt overførte sygdomme.

Under alle omstændigheder er det vigtigste ikke at stille selvdiagnoser. Diskutér det først og fremmest med din læge, lav de relevante tests, og så vil lægen drage konklusioner.

Årsager til skummende urin

Skummende urin kan have mange forskellige årsager. Nogle af dem er uvæsentlige, mens andre kan være relevante patologier. Lad os tage et kig på de vigtigste årsager.

Tryk ved vandladning

Dette er den mest almindelige årsag til lejlighedsvis skummende urin. Det opstår normalt, fordi en person holder trangen til at tisse tilbage i lang tid, og derefter udstødes væsken med stor kraft.

En måde at kontrollere dette på er at vente et øjeblik, før man trækker ud i toilettet. Hvis skummet forsvinder, er dette højst sandsynligt årsagen.

Det er ikke tilrådeligt at holde urinen tilbage i lang tid.

Kemisk reaktion

Nogle rengøringsmidler, der anvendes på toiletter, reagerer på tilstedeværelsen af urin og danner skum. En måde at kontrollere, om dette er årsagen til fænomenet, er at urinere i et rent toilet til sammenligning.

Kvinde rengør toilet

Nogle rengøringskemikalier reagerer med urin og forårsager skum i toilettet.

Sæd i urinen

Tilstedeværelsen af sæd i urinen giver også anledning til skum. Det opstår, når små mængder trænger ind i mandens urinrør, nogle gange på grund af retrograd ejakulation, og andre gange fordi prostata er betændt. Disse tilfælde er dog meget sjældne.

Dehydrering

Dehydrering er en anden sandsynlig årsag til skummende urin. Det sker, når man ikke drikker nok vand i løbet af dagen eller udfører intens fysisk træning uden at drikke tilstrækkelige mængder vand.

Det er normalt, at urinen også ser meget grumset og mørk ud i farven. Det er vigtigt at huske, at det bedste middel til hydrering er vand og ikke juice, sodavand eller sukkerholdige drikkevarer.

Proteinuri kan forårsage skummende urin

Proteinuri er tilstedeværelsen af protein i urinen. Det er almindeligt efter intens fysisk træning. Det kan også skyldes overdreven indtagelse af proteintilskud.

Det kan dog også være et tegn på ubehandlet forhøjet blodtryk eller diabetes. Diabetisk nefropati er en meget almindelig komplikation til type 1- og type 2-diabetes, som fører til, at nyrerne ikke længere kan udføre deres funktion fuldt ud. I disse tilfælde er det vigtigt med tidlig behandling for at forhindre, at problemet udvikler sig.

Urinvejsinfektion

Urinvejsinfektion opstår, når bakterier formår at kolonisere urinvejene. Dette er som regel resultatet af sjusket hygiejne.

Skummende urin er et af tegnene, men dette ledsages ofte af svie under vandladning, hyppigere vandladning og smerter i underlivet.

Andre nyreproblemer

Andre alvorlige nyreproblemer kan være skyld i, at du bemærker skummende urin. Sten i disse organer samt nyresvigt er årsag til symptomet. Hvis skummet optræder meget ofte, er det derfor bydende nødvendigt med en lægekonsultation.

Læge holder illustration af nyrer

Hvornår skal man konsultere en læge i tilfælde af skummende urin?

Hvis skummet i urinen kun optræder fra tid til anden, er der intet at bekymre sig om. Du skal måske bare tjekke dine vandladnings- eller hydreringsvaner.

Hvis den skummende urin derimod optræder meget ofte, er det bedst at gå til lægen. Årsagerne kan være mange, og flere af dem er patologier, som kræver diagnose og behandling så hurtigt som muligt.

Konsultationen er mere presserende, hvis der ud over skummende urin er smerter eller svie ved vandladning eller andre yderligere symptomer. I tilfælde af diabetikere kræver denne abnormitet intensiverede screeningsprotokoller for komplikationer.

Mange mennesker tror, at ethvert nyreproblem løses ved at drikke store mængder vand. Selv om dette helt klart hjælper, er det klogeste at lægge situationen i hænderne på en specialist.

Skum i urinen er noget, man skal være opmærksom på. Det er måske ikke den mest behagelige ting at gøre, men det bør blive en vane at tjekke sin urin. Denne enkle handling er en glimrende kontrolforanstaltning.

Det kan interessere dig ...
7 typer urin, der kan sige noget vigtigt om dit helbred
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 typer urin, der kan sige noget vigtigt om dit helbred

Vi vil gerne fortælle dig om de otte typer urin - eller rettere sagt, de otte farver, som urin kan have, og hvad de indikerer.  • Franco, A., Moysen, C., & Costa, M. (2020). Neurofisiología de la micción. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(10), 526-531.
  • Halpern, D., Peña, M., Goic, F., Reinoso-Aguiló, A., Figueroa-Zepeda, C., & Troncoso-Leiva, A. (2015). Autodiagnóstico y búsqueda de información médica online: el caso chileno. Profesional de la Información, 24(5), 621-629.
  • Noblet, R. G., Rodríguez, J. N., Viell, D. C., & Ávila, P. H. (2009). Cromatosemiología clínica de la orina. Revista Información Científica, 62(2).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.