7 årsager til brun udflåd

Ændringer i farven, konsistensen og mængden af udflåd fra skeden er ofte årsag til bekymring. Lær om de mulige årsager til brunt udflåd i denne artikel.
7 årsager til brun udflåd

Sidste ændring: 09 august, 2022

Udflåd fra skeden er en blanding af væsker, der sikrer et sundt miljø inde i skeden. Det er normalt hvidligt-klart, klistret og lugtfrit. Det er dog ikke ualmindeligt, at disse karaktertræk varierer i henhold til visse ændringer i kroppen. I dag vil vi forklare, hvad der forårsager brun udflåd, og hvornår du bør opsøge en læge om det.

Ændringer i farve, konsistens og lugt giver ofte anledning til bekymring for millioner af kvinder. Faktisk er disse ændringer ikke ualmindelige.

De fleste tilfælde skyldes godartede processer, så de er normalt ikke en grund til bekymring. Men når de er meget hyppige eller ledsages af andre symptomer, så bør det være en grund til et besøg hos lægen.

De vigtigste årsager til brun udflåd

Den første tanke, der ofte kommer til os, når vi observerer ændringer i vaginalt udflåd, svarer sandsynligvis til ændringer i helbredet. Vi vil dog gerne berolige dig med, at de fleste af disse ændringer er godartede, især når de ikke er ledsaget af tegn, der advarer om et mere alvorligt problem.

Når det er sagt, er her syv mulige årsager til brun udflåd fra skeden.

1. Rester af den sidste menstruation

Kvinde med kalender, der viser menstruation

En af de mest almindelige årsager til brun udflåd er, at det er en del af resterne af den sidste menstruation. Menstruationsblod bevæger sig fra livmoderen, gennem skeden og til sidst ud af kroppen. Den første del af dette blod er normalt mørkerødt, især når denne transit er sket hurtigt.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: En falsk menstruation: Hvad er det, og hvorfor sker det?

Tværtimod har de sidste udledninger af udflåd normalt en mindre kraftig farve. Dette skyldes den naturlige iltning af blodet, som får det til at blive brunt eller endda sort (tænk på blod fra et helet sår).

Hvis det brune udflåd opstår i begyndelsen eller dage efter din menstruationscyklus, er det et helt naturligt symptom. Det er ikke andet end rester af blod, der er blevet iltet under transporten til det ydre.

Faktisk er det blodet, der har været længere tid end normalt om at blive udstødt, så dets farve, konsistens og endda lugt er anderledes.

2. Hormonelle ubalancer

En anden mulig årsag til brun udflåd findes i hormonelle ubalancer. Hormoner er kemiske budbringere, der ændrer eller modificerer cellernes og organernes funktion. Østrogen hjælper f.eks. med at stabilisere slimhinden i livmoderen.

Hvis du har en østrogenubalance, kan livmoderslimhinden udstødes i forskellige dele i løbet af cyklussen, eller det kan blive forsinket i et par dage. I begge tilfælde medfører dette ændringer i farve, tekstur og lugt. Du kan opleve brun pletblødning eller unormal blødning.

Vi vil gerne fremhæve følgende symptomer på disse forandringer:

 • Vægtforøgelse og øget appetit.
 • Pludseligt vægttab.
 • Uregelmæssige menstruationscyklusser.
 • Søvnforstyrrelser (primært søvnløshed).
 • Akne.
 • Tør hud.
 • Nattesved.
 • Moderat eller alvorlig træthed.
 • Humørsvingninger.
 • Ændringer i hårets tykkelse.
 • Manglende koncentration.
 • Tab af libido.
 • Hovedpine.

Disse er blot nogle få symptomer, der kan advare om en hormonel ændring. Som du kan se, mærkes dens konsekvenser ikke kun i det vaginale udflåd, så de påvirker forskellige aspekter af dit liv. Hvis du har mistanke om en hormonel ændring, må du ikke tøve med at konsultere en specialist.

3. Infektiøse processer

Forskellige infektiøse processer kan forårsage ændringer i farven på vaginalt udflåd. Bakteriel vaginose, vaginal candidiasis og trichomoniasis er de hyppigste.

Nogle seksuelt overførte sygdomme kan også forårsage sådanne ændringer, f.eks. gonoré og klamydia. Det er dog værd at bemærke, at i de fleste af disse tilfælde er udflådets farve anderledes og ikke nødvendigvis brun.

Det er meget vigtigt at kontrollere disse infektiøse processer, da manglende kontrol kan føre til komplikationer af større kaliber. Bækkenbetændelse udvikler sig normalt som følge af infektioner af denne type, hvilket i nogle tilfælde fører til infertilitet og kroniske bækkensmerter.

4. Brugen af præventionsmidler

Hormonelle præventionsmidler forårsager en række ændringer, som ofte overses eller ganske enkelt er ukendte. I de første måneder af brugen forårsager de bl.a. ændringer i udflåd fra skeden. Dette kan ændre farve og lugt, så det ikke er ualmindeligt, at det får en brunlig farve.

Blødninger mellem menstruationer er også almindelige, hvilket kan give anledning til yderligere tvivl og usikkerhed. Hvis du for nylig er begyndt på prævention, har genoptaget det eller har valgt at bruge et andet mærke, er det sandsynligvis dette, der er ansvarligt for denne ændring.

5. Endometriose kan forårsage brun udflåd

Endometriose er en tilstand, der opstår, når det væv, der beklæder livmoderen (endometrium), vokser væk fra livmoderen. F.eks. på æggestokkene, i æggelederne (det mest almindelige) eller vævet, der beklæder bækkenet. Ifølge undersøgelser lider op til 10% af kvinder af denne lidelse.

Blandt de mest karakteristiske symptomer er stærke smerter og ændringer i menstruationscyklussen. Hvis det ikke behandles i tide, kan det føre til infertilitet og spredning. Det er ikke en ualmindelig tilstand. Heldigvis er der flere behandlinger, der er effektive til at modvirke disse episoder.

6. Polycystisk ovariesyndrom

Kvinde gør klar til en undersøgelse

Polycystisk ovariesyndrom er blandt årsagerne til brun vaginal udflåd. Det er en tilstand, der medfører, at der opstår små cyster uden for æggestokkene. Ifølge beviser lider 15-20% af kvinder verden over af denne heterogene lidelse.

De hormonelle ændringer i forbindelse med denne tilstand forårsager uregelmæssig menstruation, ændringer i vaginal udflåd, bækkensmerter, øget hårvækst, vægtøgning, akne, brune pletter på huden og infertilitet.

Vi ved, at du vil finde denne artikel interessant: Gængse bivirkninger ved prævention

7. Implantationsblødning

Implantationsblødning sker, når et befrugtet æg implanterer sig i livmodervæggen for at starte graviditeten. Det er ikke alle kvinder, der oplever det. Generelt kan man dog sige, at det er relativt almindeligt. Det sker mellem 10 og 15 dage efter befrugtningen og er kendetegnet ved en let blødning, der som regel er brun eller andre nuancer.

Hvis du har mistanke om en mulig graviditet, kan du vælge at tage en test for at tjekke det. Du kan også læge vores guide til tidlige graviditetssymptomer. Det kan være falsk alarm, så du bør aldrig opfatte denne type ændring i udflåd som et umiskendeligt tegn på graviditet.

Andre mulige årsager til brun udflåd, som du bør huske på

Som det sidste er der andre årsager til brun udflåd fra skeden end de nævnte. Her er en liste over andre tilstande, der kan forårsage denne ændring:

 • Perimenopause.
 • Aborter og graviditeter uden for livmoderen.
 • Fremmedlegemer tilbageholdt i skeden (tamponer, præventionsringe m.m.).
 • Livmoderhalskræft.
 • Cyster i æggestokkene.

Husk på, at de mest rimelige forklaringer er rester af den sidste menstruation, hormonelle ubalancer og infektioner. Hvis det er en gentagende oplevelse og er ledsaget af andre symptomer, så tøv ikke med at søge læge for at udelukke en underliggende tilstand.

Det kan interessere dig ...
Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?

Brun udflåd fra skeden indikerer typisk ikke et problem. I denne artikel, vil vi fortælle dig om de mulige årsager og hvornår man bør gå til en læg... • Sirmans, S. M., & Pate, K. A. Epidemiology, diagnosis, and management of polycystic ovary syndrome. Clinical epidemiology. 2014; 6: 1.
 • Viganò, P., Parazzini, F., Somigliana, E., & Vercellini, P. Endometriosis: epidemiology and aetiological factors. Best practice & research Clinical obstetrics & gynaecology. 2004; 18(2): 177-200.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.