Hvordan virker graviditetstests, man kan tage derhjemme?

Der er kun to typer af graviditetstests, der er opbakket af videnskaben. Den mest populære er den graviditetstest, man tager derhjemme. Find ud af, hvor nøjagtige de er!
Hvordan virker graviditetstests, man kan tage derhjemme?

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 26 august, 2022

En graviditetstest fungerer ved at opdage det humane choriongonadotropin-hormon, der også kaldes hCG, som kroppen producerer, når et befrugtet æg sætter sig i livmoderen tidligt i graviditeten. Graviditetstests, man tager derhjemme, bør tages ved dagens første urin.

Læger anbefaler dog, at man får foretaget en blodprøve for at bekræfte graviditeten. Blodprøver bliver foretaget hos en læge, og de kan opdage små mængder af hCG-hormonet. Derfor er de i stand til at opdage en graviditet i de helt tidlige stadier. Generelt opsøger kvinder en læge, når de selv har taget graviditetstests derhjemme.

Graviditetstest, man tager derhjemme, er den mest populære og letteste måde at tjekke for graviditet. De er som regel billige, kan købes på ethvert apotek, og kvinder kan selv administrere dem. Hvor nøjagtige er de egentlig?

Tidlige symptomer på graviditet

Kvinde med tidlige graviditetssymptomer
Et af de mest berømte symptomer på graviditet er kvalme.

Kvinder tager en graviditetstest, når de mistænker, at de er gravide. Foruden ikke at få menstruation kan de føle nogle af de tidlige symptomer. De kan vare ved et par dage eller en eller flere sammenhængende måneder.

Ifølge National Institutes of Health er sandheden, at der kan være mange årsager til udebleven menstruation. Det gælder blandt andet p-piller, lidelser såsom diabetes eller polycystisk ovariesyndrom (PCOS), spiseforstyrrelser og visse medikamenter. Hvad er så de tidlige tegn på graviditet?

Kvalme og/eller opkast

Disse traditionelle symptomer kan begynde på ethvert tidspunkt mellem 2. og 8. uge af graviditeten. Dette sker på grund af effekterne af det humane choriongonadotropin-hormon (hCG). Det opstår dog ikke altid, og nogle kvinder kan nyde en graviditet uden opkast.

Ifølge en meningsmåling omkring tidlige graviditetssymptomer af det Amerikanske Graviditetsforbund indikerede 25% af de spurgte kvinder, at kvalme var det første tegn på graviditet.

Mild pletblødning eller blødning

Dette er kendt som implantationsblødning. Det opstår, når embryoet sætter sig i livmoderen mellem 6 og 12 dage efter undfangelsen. Nogle kvinder oplever pletblødning og kramperIkke desto mindre identificerede kun 3% af kvinderne implantationsblødning som deres første tegn på graviditet.

Brug af graviditetstests derhjemme, hvis du oplever brystforandringer

Højere koncentrationer af hormoner og ændringer i bryststrukturen forårsager spænding i brystvorterne og brysterne fra 3-4 uger efter undfangelsen. Omkring 17% af kvinderne rapporterede, at en ændring i deres bryster var det indledende tegn på graviditet.

Hyppig tissetrang

Kvinde med ondt i maven
En øget tissetrang kan være et tegn på graviditet.

Trangen til at tisse er almindlig under graviditet. hCG øger blodgennemstrømningen til bækkenområdet og med dette trangen til at tisse. Dette opstår som regel mellem 6. og 8. uge af graviditeten.

Udmattelse eller træthed

På grund af det øgede niveau af progesteron og kroppens indsats for at støtte graviditeten nævner mange kvinder som regel, at de føler sig trætte under den tidlige graviditet. Dette symptom forsvinder i det andet trimester og kan vende tilbage, når terminsdatoen nærmer sig

Hovedpine

Hovedpine er almindeligt i løbet af det første trimester af graviditeten. De primære årsager til dette er hormoner, stress og belastning på kroppen fra at bære den ekstra vægt.

Graviditetstests derhjemme

Du kan købe graviditetstest, du kan tage derhjemme, på ethvert apotek. Disse urintests inkluderer en prøvestrimmel eller en opsamlingsbeholder. Det afhænger af mærket. 

For at tage en graviditetstest derhjemme skal du følge disse trin:

  1. Put prøvestrimlen under din urin i 5-10 sekunder. Hvis graviditetstesten har en opsamlingsbeholder, så tis heri og sæt strimlen ned i beholderen i 5-10 sekunder. Efter denne tid vil din test vise resultatet af reaktionen mellem reagenset på teststrimlen og hCG’et.
  2. Teststrimlen kan vise et plus eller minustegn, en enkelt eller dobbelt linje eller et andet tegn eller symbol i testvinduet, der fortæller dig, om du er gravid eller ej. Hver test kommer med instruktioner.

Der har været tilfælde med falsk-positive testsMed andre ord har testen sagt, at kvinden var gravid, selvom hun ikke var. Det kan ske, hvis hun har aborteret kort efter det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderen, eller hvis hun har taget en graviditetstest kort efter et forløb med fertilitetsbehandling.

Graviditetstests, man kan tage derhjemme, kan give forkerte resultater på grund af graviditet uden for livmoderen, overgangsalder eller problemer med æggestokkene.

Til trods for det ovenstående bør du bestille en tid hos din læge, hvis testen siger, du er gravid, så du kan bekræfte resultatet med en blodprøve eller finde ud af, hvad der sker med din krop.

Hvis du ikke har adgang til nogen af disse videnskabeligt understøttede tests, kan andre tests også fungere ifølge anekdotisk data fra populærkultur. De opdager reaktionen mellem hCG og de kemiske forbindelser. Disse tests er dog ikke videnskabeligt understøttet.

Kvinde chokeret over graviditetstests
Selvom der er falsk-positive tests, bliver de graviditetstests, man tager derhjemme, anset for at være meget nøjagtige.

Shampootesten er blandt de populære graviditetstests, man kan tage derhjemme

Opsaml din urin i en plastikbeholder. Dernæst skal du blande shampoo og vand i en anden beholder. Det vil skabe en sæbet blanding, som du skal blande med din urin. 

Hvis blandingen skummer, betyder det, at testen er positiv. Folk påstår det virker, fordi hCG vil reagere med shampooen og få den til at skumme. Ikke desto mindre er denne metode ikke blevet bevist af videnskaben.

Sukker

Placer en spiseske sukker i en plastikbeholder og hæld dernæst en spiseske urin over det. Hvis sukkeret klumper sammen, så er resultatet positivt. På den anden side, hvis det hurtigt bliver opløst, så er resultatet negativt.

Folk siger, det virker, fordi graviditetshormoner ikke tillader, at sukkeret opløser sig. Ikke desto mindre er der ikke noget videnskabeligt grundlag for dette.

Tandpasta

For at bruge tandpastagraviditetstesten skal du placere noget tandpasta i en beholder og dernæst tisse på det. Tandpastaen bør være hvid, fordi idéen er at se, om det bliver blåt. Hvis det bliver blåt, så er resultatet positivt. Populærkulturen siger, at det virker, fordi tandpastaen skifter farve, når det kommer i kontakt med hCG.

Kan du stole på resultaterne fra graviditetstests, du foretager derhjemme?

Gravid kvinde med scanningsbillede på sin mave
Hvis din graviditetstest er positiv, skal du bestille en tid hos din gynækolog for at bekræfte, om du er gravid.

Helt sikkert. Resultaterne fra graviditetstests, man tager hjemme, er generelt nøjagtige. Kun i visse situationer såsom dem, vi har nævnt ovenstående, kan man opleve, at testen af falsk-positiv.

Modsat er de sidste tests, vi har nævnt i denne artikel, anekdotiske. Videnskaben understøtter kun effektiviteten af hjemmegraviditetstests og blodprøver.

Hvis du oplever nogle af de tidlige tegn på graviditet, er det bedst at finde ud af, om du er gravid eller ej. Du skal selvfølgelig også opsøge din læge. 

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man behandle cystitis under graviditet med hjemmemidler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man behandle cystitis under graviditet med hjemmemidler

Hvis du tror, du måske har cystitis under graviditet, bør du tale med en læge. Der er dog nogle naturlige midler, som kan bidrage til behandlingen.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.