5 advarselstegn på et følelsesmæssigt voldeligt forhold

Det bliver mere og mere almindeligt at se unge personer i følelsesmæssigt voldelige forhold. Vi vil vise dig nogle adfærdsmønstre, så du kan genkende, hvis det er på tide at søge hjælp og komme ud af et giftigt forhold.
5 advarselstegn på et følelsesmæssigt voldeligt forhold

Sidste ændring: 09 august, 2022

Misbrug i forhold bliver mere og mere genkendt hos unge personer og teenagere. De ved ofte ikke, at de er i et følelsesmæssigt voldeligt forhold. I denne artikel vil vi derfor vise dig, hvordan du kan genkende nogle af advarselstegnene.

Hvis du læser denne artikel, er det måske, fordi du tror, du måske er i et følelsesmæssigt voldeligt forhold. Måske har du det dårligt, eller måske har du indset, at din partner faktisk handler på skadelige måder.

Hvis dette er tilfældet, så vær sikker på, at du går til en professionel, som har de nødvendige værktøjer til at få dig ud af denne situation.

Tegn på et følelsesmæssigt voldeligt forhold

1. Fjendtlig attitude

Det er et af de primære tegn på et følelsesmæssigt voldeligt forhold. Faktisk påstår nogle artikler, at dette måske sker på grund af seksuelle eller kønsrelaterede stereotyper.

Patologisk jalousi eller idéen om, at vold er en måde at løse konflikter på, kan også indikere, at det er et følelsesmæssig voldeligt forhold. Både fysisk og mental manipulation og aggression kan derudover finde sted hver dag i tilfælde af følelsesmæssigt misbrug.

Mand tager fat i kvinde i et følelsesmæssigt voldeligt forhold

2. Projektion af vrede i et følelsesmæssigt voldeligt forhold

Et andet tegn på et følelsesmæssigt voldeligt forhold er projektion af vrede. Personer, som altid er vrede, har en impuls, der vil udtrykke den vrede. Som et resultat sårer de personerne omkring dem.

Hvad forårsager disse eksplosioner af vrede?

Tilbageslag, problemer på arbejdet eller økonomiske problemer. Dette bør dog aldrig være en årsag til, at din partner sårer dig på nogen som helst måde. Din partner bliver nødt til at lære at håndtere hans eller hendes vrede ved at se en professionel.

3. Mangel på kommunikation

Dette er ikke noget, som sker på én gang. Det sker faktisk gradvist over længere tid. Den voldelige person begynder at bruge stilhed som en form for strafi stedet for at kommunikere åbent omkring, hvad han eller hun kan og ikke kan lide.

Derefter bruger de stilhed som en måde at manipulere og få magt på. Hvis din partner ikke kommunikerer og bruger stilhed for at få dig til at få det dårligt, er du i et forhold med misbrug og bør overveje at forlade det.

4. Skyld

Et andet tegn på, at du er i et følelsesmæssigt voldeligt forhold, er, at personen siger, at alt er din fejl. De vil give dig skylden for alt: Hvis noget går i stykker, hvis de føler sig utilpas eller endda hvis de har problemer på arbejdet.

Nogle af de ting, han eller hun kan give dig skylden for, kan endda være fuldstændig absurde.

Par peger fingre af hinanden i følelsesmæssigt voldeligt forhold

I disse tilfælde er det vigtigt ikke at lade dig selv blive båret med af dette. Du bliver desuden også nødt til at indse, at i virkeligheden er det, du bliver beskyldt for, overhovedet ikke din fejl.

Hvis du bliver ved med at tro på den anden person, kan det forårsage et totalt tab af selvværd.

5. Absolut kontrol

Det sidste tegn på et følelsesmæssigt voldeligt forhold er deres behov for absolut kontrol over deres partner. Han eller hun vil prøve at kontrollere dine penge, børn, arbejde og tid med vennerne. Det betyder, at du ikke er selvstændig, men snarere en forlængelse af din partner.

Dette er uden tvivl, hvad en voldelig eller misbrugende person gør. Når du er afhængig af din partner, er det nemmere for dig at underkaste dig. Så kan personen gøre, hvad de ønsker med dig, fordi du er afhængig af dem.

Sådan kan man forlade et følelsesmæssigt voldeligt forhold

Det første, man skal gøre, hvis man er i et følelsesmæssigt voldeligt forhold, er uden tvivl at gå til en professionel psykolog. Denne person vil lytte til dig, analysere din situation og hjælpe dig med at se, hvad der sker, fra et sundt, moden og erfarent synspunkt.

Dette vil få dig til at finde ud af, om du behøver gå til parterapi for at arbejde på nogle ting. For eksempel bliver du måske nødt til at arbejde på kommunikation eller at respektere hinandens private plads. Du vil på den anden side måske blive nødt til at slå op.

Hvorfor er det så vigtigt at gå til en psykolog?

Det vil hjælpe dig med at forbedre, hvordan du er i et forhold med andre. Du kan derudover også lære, hvad du skal lede efter i en sund partner, samt lære fra dine erfaringer.

Vi håber, at denne artikel har hjulpet dig med at kunne genkende et adfærdsmønster for misbrug. På den måde kan du handle og forlade forholdet. Personer, der misbruger eller sårer en partner, vil ikke ændre sig, med mindre de får hjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.