Ændringer i huden efter fødslen og tips til hudpleje

Tiden efter fødslen er en fase i en kvindes liv, der repræsenterer en risiko: Ikke alene skal hun tage sig af den nye baby, men også hormonelle og fysiske forandringer. Hvad kan man gøre?
Ændringer i huden efter fødslen og tips til hudpleje
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 04 juni, 2023

Huden efter fødslen ændrer sig på grund af hormonforandringer under graviditeten. Det er derfor, man skal begynde at pleje den fra undfangelsen og ikke vente til efter fødslen.

På den anden side påvirker generel træthed og den nye situation moderens hud ud over hormonforandringerne. Derfor fortjener din hud særlig opmærksomhed på dette tidspunkt.

Hudsygdomme, der er forbundet med postpartum, omfatter strækmærker, ændringer i tekstur, slaphed, appelsinhud og hyperpigmentering. Det mest berørte område er maven.

Strækmærker

Strækmærker er den vigtigste hudforandring i perioden efter fødslen. De skyldes udspiling på grund af vægtforøgelse under graviditeten og tilbagevenden til det normale efter fødslen. Denne proces får kollagen- og elastinfibrene til at nedbrydes.

De er synlige på maven, brysterne og balderne. Når de først er kommet, er det svært at fjerne dem helt. Så anbefalingen er at forebygge dem lige fra begyndelsen.

Disse mærker er lineære og røde, lyserøde eller hvide i farven.

Til strækmærker anbefales brug af specielle cremer, der kombinerer centella asiatica og hyaluronsyre. På samme måde indebærer en del af hudplejen efter fødslen brug af fugtighedscreme. Disse bør indeholde hyben og K-vitamin, som stimulerer kollagenproduktionen.

Selvom strækmærker ikke forsvinder, kan de reduceres. Hvis de er opstået for nylig, kan de desuden forbedres med æstetiske laser- og radiofrekvensbehandlinger.

Det er også gavnligt at pleje indefra, holde sig hydreret med masser af vand og indtage fødevarer, der stimulerer syntesen af kollagen.

Strækmærker på hud
Strækmærker efter fødslen kan forventes på grund af udspilingen af fibrene på maven og balderne.

Slaphed i huden efter fødslen

Især i huden på maven opstår der en vis slaphed på grund af udspiling. Det anbefales at bruge fugtgivende og opstrammende cremer til dette.

Sidstnævnte hjælper med at genoprette fasthed og elasticitet og indeholder ingredienser som sød mandel, avocado, hyben, centella asiatica, sheaolie, E-vitamin og jojoba.

Appelsinhud

Det er produceret af akkumulering af fedtvæv, der danner klumper og huller i dermis. Det ses især på balder, lår og hofter.

Det er relateret til familiære dispositioner, pludselig vægtøgning, stress, stillesiddende liv, indtagelse af mange kulhydrater og væskeophobning. Derfor er det vigtigste at dyrke regelmæssig motion og spise en afbalanceret kost.

Lymfedrænage og massage kan bruges som behandling. Det hjælper med at aktivere cirkulationen og forbedre væskeophobningen. Såkaldte anti-cellulite cremer kan hjælpe med tekstur og farve, men opløser ikke klumperne.

Teksturændringer i huden i ansigtet efter fødslen

To problemer er mest mærkbare på dette punkt:

  • Tør, skællende hud: Det kraftige fald i progesteron- og østrogenniveauet efter fødslen får huden til at blive mere følsom og tør. Fugtgivende cremer med hyaluronsyre og en mild ansigtsrens anbefales.
  • Akne: På grund af det pludselige fald i østrogenniveauet aktiveres talgkirtlerne og producerer mere olie. Akne kan også fremmes af stress forårsaget af din babys ankomst. Cremer med azelainsyre eller benzoylperoxid anbefales.

Mørke rande under øjnene

Træthed, stress og lange søvnløse nætter resulterer i poser og hyperpigmentering på øjenlågene. Selv om det mest tilrådelige er at hvile, kan man, når det ikke er muligt, følge andre råd, såsom at bruge koffeinbaserede cremer, geler eller serummer samt cremer, der indeholder C-vitamin.

Hyperpigmentering af huden efter fødslen

På grund af hormonelle forandringer opstår hyperpigmentering af huden på grund af overskydende melanin. I andet og tredje trimester af graviditeten når det melanocytstimulerende hormon sit højeste niveau som følge af øget progesteron og østrogener.

Overskydende melanin (et stof, der produceres af melanocytter i det yderste lag af huden) fører sammen med udsættelse for sollys til hyperpigmentering. Det mest karakteristiske resultat er en brunlig plet på kinderne, overlæben, panden og næsen. Det kaldes melasma.

Fregner, mærker og ar, som fandtes på huden før graviditeten, kan også blive mørkere.

Melasma forsvinder ikke før 3 til 6 måneder efter fødslen, når hormonerne vender tilbage til det normale. Det samme sker med hyperpigmentering af brystvorternes areolaer og linea alba på maven.

Det anbefales ikke at bruge depigmenteringscremer eller nogen form for æstetisk behandling før 6 måneder efter fødslen. Det er bedst at konsultere en hudlæge.

Det er bedst at forhindre det ved at bruge fysiske (hat, solbriller, paraply) eller kemiske (solcreme) barrierer, især om sommeren.

En kvinde tager solcreme
Solcreme er vigtigt under graviditeten for at forhindre pigmentering.

Karsprængninger

En af de ændringer, der sker i huden efter fødslen, er fremkomsten af karsprængninger. De opstår, fordi der er en øget blodgennemstrømning, som udvider blodkarrene.

De ligner små, lyse røde pletter, omgivet af blodkar, der ligner edderkoppespind. De forsvinder som regel gradvist i den syvende måned.

Anbefalinger til at pleje huden efter fødslen

Det er vigtigt at tage sig tid til at nyde og pleje sig selv. Bed nogen om at holde øje med babyen, gå i bad uden at holde øje med uret, og dedikér dig selv til en hudplejerutine.

Huden skal være gennemfugtet. Brug cremer over hele kroppen, og glem ikke areola- og brystvorteområdet. Du kan eksfoliere en gang om ugen.

Derudover skal du prøve at holde dig aktiv. Udfør mindst 30 minutters fysisk træning 5 gange om ugen.

Spis en sund, afbalanceret kost, der er rig på kollagenstimulerende fødevarer. Inkludér også produkter med A- og E-vitamin, som f.eks. følgende:

  • Mejeriprodukter.
  • Citrusfrugter.
  • Kiwifrugter.
  • Nødder.
  • Vegetabilske olier.
  • Grønne bladgrøntsager.

Processen kan tage et stykke tid, fordi elasticiteten og fastheden skal vende tilbage til det normale efter at have strakt sig næsten 10 gange sin størrelse. Det kan tage op til 6 måneder for maven at vende tilbage til sin normale tilstand. Det er så lang tid, det tager for livmoderen at trække sig helt sammen.

Hudpleje efter fødslen afhænger af livsstilsvaner. Fokusér på din baby, men glem heller ikke dig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.