Omvendt hudpleje: Hvad er det, og hvordan gøres det?

Omvendt hudpleje er en viral ansigtsrensningsmetode på sociale netværk. Det handler om at ændre rækkefølgen, i hvilken hudplejeprodukter påføres. Lær alt om det her!
Omvendt hudpleje: Hvad er det, og hvordan gøres det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 14 maj, 2023

Hudplejen har længe bestået af en bestemt rækkefølge. Essensen var at rense, tone og fugte. Men omvendt hudpleje vendte op og ned på mønsteret. Nu er der dem, der foretrækker at starte med slutningen på rutinen for at opnå bedre effekter for hudens sundhed.

Denne metode er populær på sociale netværk, da flere bloggere trin for trin viser den omvendte måde at pleje ansigtet på. Den bedste del? Den indebærer ikke nogen større økonomisk udgift, da det, den foreslår, er at afprøve en ny rækkefølge. Hvor effektiv er proceduren? Hvad er dens fordele? Her er alle detaljerne!

Hvad er omvendt hudpleje?

Ved omvendt hudpleje forstås en ændring af den rækkefølge, i hvilken man normalt anvender produkter til at rense og pleje huden, idet man fraviger teorien om at starte med de tyndeste konsistenser, indtil man når frem til de tykkeste.

Ifølge denne forudsætning ville man først anvende cremer i ansigtet, mens man sprøjter toner på til sidst. Sådan lyder det i dette skønhedstrick fra TikTok, et netværk, hvor omvendt pleje er populær.

Idéen kom fra Ava Lee, en koreansk indholdsskaber, som spredte de omvendte vejledninger, indtil hun fik accept fra tusindvis af brugere på platformen. Lees argument er, at denne omvendte opfølgning er effektiv til at helbrede hud, der er skadet af kulde.

De fremhæver fordelene ved, at når man starter med lotioner og ikke tonere, giver man ansigtshuden fugt og opfylder aktuel hydrering.

Det siges, at denne måde at pleje huden på opnår øjeblikkelige virkninger. Den dermatologiske anbefaling er dog, at man skal vente mindst 10 minutter på, at hydreringen opfyldes, for først når dermis absorberer produktet godt, optager den bedre resten af produkterne.

Da det desuden er en behandling, hvis oprindelse er de sociale netværk og holder sig til anekdotiske erfaringer, støtter lægerne stadig ikke fuldt ud denne metode.

Kvinde med ansigtsolie

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Anti-konturering: Den makeup-trend, der prioriterer ansigtets naturlighed

Sådan fungerer omvendt hudpleje

Almindelige hudplejerutiner starter med påføring af toner, da det er den letteste formel af gruppen. De fortsætter med tunge blandinger som f.eks. serum og fugtighedscreme. På den anden side bliver fugtpleje vigtigere som et middel mod vejrets hærgen og som en forberedelse til det, der følger.

En artikel i Offarm påpeger, at hvis overhuden reducerer sin evne til at holde på vandet, vises følgende tegn på tørhed på huden:

  • Rynker.
  • Afskalning.
  • Slaphed.
  • Et visnet udseende.

Man kan undgå disse situationer ved at vende om på plejerutinen, og det kræver 3 trin.

1. Fugt med creme

Det første, du skal gøre, er at smøre et lag fugtighedscreme på ansigtet, indtil det danner en maske. Ifølge det spanske akademi for dermatologi og venerologi bevarer man ved at gøre dette dagligt det rette niveau af hydrering og genopretter barrierefunktionen i stratum corneum.

De tilføjer, at det er en god idé at vælge en fugtighedscreme, der indeholder solcreme eller lægge et filter efter cremen, da UV-stråling er en kraftig dehydrerende faktor for huden. Produktets konsistens skal passe til din hudtype og det aktuelle klima.

2. Påfør ansigtstoner

Når cremen er blevet absorberet, skal du gå videre til toneren. Det er rekonstituerende midler med flere fordele, blandt andet fjernelse af urenheder og døde celler samt et ekstra strejf af fugt.

Selv om der findes mange mærker af ansigtstonere på markedet, skal du, hvis du ønsker det, bruge dem, der er fremstillet med rent naturlige forbindelser. De uden alkohol, parfume eller aktive ingredienser er bedre.

En gennemgang af hudprodukter, der er offentliggjort af Ars Pharmaceutica, påpeger, at vegetabilske derivater er sikre for sundheden og udgør en stor kilde til sekundære metabolitter, der anvendes som råmateriale i udarbejdelsen af kosmetik til huden.

Metoden er at lægge vatrondeller i blød i væsken og imprægnere ansigtet med blide strøg. Vent 15 minutter, indtil det trænger ind.

3. Genfugt

Den sidste procedure er at gentage den fugtgivende creme, men på kinderne. Nogle mennesker vælger fugtighedscremer, fordi de har evnen til at integrere hudens overflade og genoprette hudens syrekappe.

Husk at anvende solcreme, før du lægger makeup, især hvis den fugtighedsgivende creme ikke indeholder nogen beskyttelsesfaktor.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hudpleje efter voksning

Er der nogen kontraindikationer for omvendt hudpleje?

I teorien fremhæver tilhængere af denne rutine dens reparerende kraft i tilfælde af tør hud. På den anden side kommenterer nogle, at hvis man først bruger tunge formler og derefter lette formler, vil det forhindre sidstnævnte i at gøre deres arbejde godt.

Det betyder ikke, at der ikke vil være nogen effekt, men at det vil være svært for tonere og serum at nå dybt ind i dermis, hvis de skal igennem et lag af creme. Til sin fordel går omvendt hudpleje ind for dyb hydrering og overfladisk hydrering, da det vidner om det friske udseende.

Kvinde påfører ansigtscreme i omvendt hudpleje

Indtil videre er der ingen videnskabelige beviser for fordelene ved omvendt hudpleje. Virkningerne er baseret på anekdotiske data.

Sådan gør du din omvendte hudplejerutine mere sikker

Uanset om du opretholder den traditionelle rutine eller omvendt, er hudens sikkerhed garanteret, så længe du anvender kvalitetsprodukter, der er relevante for dine behov. Disse skal være dermatologisk godkendte.

Det er derfor vigtigt at kende din hudtype og produkternes ingredienser. Det er også nødvendigt at være vedvarende og streng med pleje, så dit ansigt bevarer sit sunde udseende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.