Vaginal fødsel efter kejsersnit: Er det en god idé?

Der er mange fordele ved en naturlig fødsel, men det er vigtigt for moderen at være fordomsfri omkring mulighederne.
Vaginal fødsel efter kejsersnit: Er det en god idé?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mange mennesker tror, at det er umuligt at gennemgå en vaginal fødsel efter kejsersnit. Dette er ikke sandt. Faktisk gør de fleste kvinder det, og det er ikke blot muligt, men også en god idé.

Specialister vurderer, at op til 75% af kvinderne kan få en vaginal fødsel efter kejsersnit. Under alle omstændigheder skal hver kvinde sammen med sin læge beslutte, om dette er den bedste løsning i hvert tilfælde.

Vaginal fødsel har vigtige fordele, da det indebærer færre sundhedsrisici for mor og baby. I nogle tilfælde er det dog ikke en god idé af forskellige årsager. Så det er bedst at evaluere hvert tilfælde individuelt.

Årsager til en vaginal fødsel efter kejsersnit

En kvinde, der føder

Der er flere grunde til, at det ville være berettiget at forsøge en vaginal fødsel efter kejsersnit. De mest relevante er følgende:

 • Kirurgiske komplikationer. Kejsersnit indebærer større risiko for kraftig blødning og dyb venetrombose, dvs. dannelse af blodpropper i de dybe vener.
 • Lavere risiko for infektion. Kejsersnit indebærer en højere risiko for infektion.
 • Lavere risiko for skader. Kejsersnit kan undertiden resultere i skade på maveorganer, såsom blære eller tarm.
 • Nedsat risiko for hysterektomi. Naturlig fødsel reducerer risikoen for komplikationer, der fører til fjernelse af livmoderen eller hysterektomi.
 • Beskyttelse til efterfølgende graviditeter. Flere kejsersnit kan føre til problemer såsom moderkageløsning eller placenta accreta (moderkagen vokser ind i livmodervægge), hvilket igen komplicerer efterfølgende fødsler.
 • Hurtigere restitution. Kejsersnit kræver et længere hospitalsophold, større pleje og derfor senere hjemkomst, hvor man kan vende tilbage til normale aktiviteter.
 • Personlige præferencer. Nogle kvinder ønsker at opleve vaginal fødsel og kan muligvis gøre det, selvom de tidligere har fået kejsersnit.

En stor undersøgelse fra Leeds University Hospital indikerer, at kejsersnit er forbundet med højere moder- og neonatal dødelighed samt flere efterfølgende komplikationer forbundet med moderens reproduktive sundhed.

Hvem kan få en vaginal fødsel efter kejsersnit?

Ikke alle kvinder kan få en vaginal fødsel efter kejsersnit. Der er nogle udelukkelseskriterier, der anvendes for at undgå risici. En af de vigtigste er livmoderens tilstand.

For eksempel spiller den type snit, der blev foretaget ved det foregående kejsersnit, en rolle. Dem, der fik et lodret snit i den øvre del af livmoderen, kan ikke gennemgå en vaginal fødsel. Det gælder også de kvinder, der har gennemgået livmoderoperationer eller har haft en bristning af livmoderen.

Andre udelukkelseskriterier er som følger:

 • At have fået kejsersnit indenfor de sidste 18 måneder.
 • Problemer med moderkagen.
 • Babyen er i en unormal position.
 • Flere babyer.
 • Tilstedeværelse af et ugunstigt forhold mellem babyens størrelse og moderens bækken.
 • Ældre kvinder.
 • Overvægtige kvinder.
 • Svangerskabsforgiftning.

Nogle eksperter inkluderer at have fået to eller flere kejsersnit blandt kriterierne. En undersøgelse fra University of Washington School of Medicine viste imidlertid, at dette ikke indebærer alvorlige risici. Spørgsmålet er imidlertid stadig kontroversielt.

Risici ved vaginal fødsel efter kejsersnit

En kvinde gennemgår vaginal fødsel efter kejsersnit

Vaginal fødsel efter kejsersnit medfører flere risici. Den mest alvorlige af disse er, at livmoderen brister. Dette forekommer kun i 3% af tilfældene, men det er meget farligt, da det truer overlevelse for både mor og baby.

Det opstår, når arret fra det foregående kejsersnit brister under vaginal fødsel, og livmoderen åbner sig. Hvis dette sker, skal læger udføre et akut kejsersnit for at redde både mor og barns liv. Nogle gange inkluderer dette fjernelse af livmoderen, hvilket gør det umuligt at få børn igen.

Risikoen for bristning af livmoderen under vaginal fødsel efter kejsersnit er meget lavere hos kvinder, der har fået et tværgående snit ved det tidligere kejsersnit. Derfor er det så vigtigt at udelukke gruppen af kvinder, der fik et lodret snit i livmoderen.

Er det muligt at få en naturlig fødsel efter et kejsersnit?

Hvis en kvinde planlægger at få en naturlig fødsel efter kejsersnit, skal hun informere sin læge i god tid. Det er vigtigt, at hun formidler hele sin medicinske historie i detaljer.

Med nøjagtige data kan lægen foretage et realistisk skøn over sandsynligheden for succes og mulige risici. Moderen bør være velinformeret om fordele og mulige farer ved at vælge dette alternativ.

Der er mange fordele ved en naturlig fødsel, men det er vigtigt for moderen at være fordomsfri omkring mulighederne. Hvis det i hendes tilfælde ikke er tilrådeligt, skal hun følge lægernes råd. Det vigtigste er at bevare din sikkerhed og babyens sikkerhed undervejs.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Tahseen, S. (2010, enero). Vaginal birth after two caesarean sections (VBAC-2)-a systematic review with meta-analysis of success rate and adverse outcomes of VBAC-2 versus VBAC-1 and repeat (third) caesarean sections. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781046/.
 • Cahill, A. G. (2010, marzo). Vaginal birth after caesarean for women with three or more prior caesareans: assessing safety and success. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20374579/.
 • Vargas Juscamaita, A. T., Lévano Castro, J. A., & Lazo Porras, M. D. L. Á. (2013). Parto vaginal después de una cesárea: aplicando un puntaje al momento del ingreso en un hospital. Revista peruana de ginecología y obstetricia, 59(4), 261-266.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.