Æterisk neroli-olie: Anvendelse, fordele og kontraindikationer

Æterisk neroli-olie er antiinflammatorisk, antibakteriel og antioxidant. Vi gennemgår dens vigtigste anvendelser og kontraindikationer.
Æterisk neroli-olie: Anvendelse, fordele og kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 20 januar, 2023

Æterisk neroli-olie er et produkt, der er fremstillet ved dampdestillation af de hvide, voksagtige blomster fra pomeranstræet (Citrus aurantium). Den er også kendt som “appelsinblomstolie” og er kendetegnet ved sin milde blomsteraroma med strejf af citrus.

På grund af dens sammensætning og egenskaber anvendes den ofte i både naturmedicin og kosmetik. Især tilskrives den et antiinflammatorisk, smertestillende, antimikrobielt, anxiolytisk og antioxidant potentiale. Vil du vide mere om dens fordele og kontraindikationer? I denne artikel fortæller vi dig alt om dem.

Anvendelser og fordele ved æterisk neroli-olie

I traditionel medicin har æterisk neroli-olie været anvendt som et hjælpemiddel mod inflammation, smerter, symptomer på menopause og hudlidelser. Dens virkninger tilskrives i høj grad dens bestanddele, hvoraf følgende skiller sig ud:

  • Limonen (27,5 %)
  • (E)-nerolidol (17,5 %)
  • Alpha-terpineol (14 %)
  • alfa-terpinylacetat (11,7 %)
  • (E,E)-farnesol (8 %)

Produktet er fremstillet af de friske blomster af pomeranstræet, som skal høstes i hånden uden at blive for hårdt kvæstet. Når de er plukket, skal de forarbejdes så hurtigt som muligt, da blomsterne har en tendens til at miste deres olie.

Mange af anvendelsesmulighederne for denne olie er stadig baseret på anekdotiske beviser. Og selv om nogle videnskabelige undersøgelser understøtter visse egenskaber, insisterer eksperter på, at der er behov for flere data. På grund af dette bør brugen af den kun være et supplement. Lad os tage et kig på, hvad den bruges til.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er æteriske olier, og hvordan virker de?

Inflammation og smerte

Æterisk neroli-olie er blevet brugt topisk som en allieret til at reducere inflammation og smerte. Man mener, at den kan reducere symptomer på muskelskader, ledlidelser og neuropatiske smerter.

Indtil videre er der dog kun undersøgelser foretaget på dyr.

I forskning på rotter, der blev rapporteret i Journal of Natural Medicines , hjalp denne olie med at reducere akut og kronisk inflammation. Desuden udviste den smertestillende egenskaber ved at reducere central og perifer smertefølsomhed.

En undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry, rapporterede, at dette produkt også har potentiale mod inflammationsassocierede sygdomme, når det anvendes som et fødevaretilsætningsstof.

Symptomer på menopause

I et randomiseret kontrolleret forsøg, der blev rapporteret gennem Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine , viste inhalation af æterisk neroli-olie sig at være gavnlig for kvinder i overgangsalderen.

Årsagen? Den hjælper med at mindske intensiteten af symptomer som lav sexlyst, højt blodtryk og stress. Ifølge observationer hjælper produktet med at afbalancere niveauerne af kortisol og østrogen.

Kvinde med hedetur kan have gavn af æterisk neroli-olie

Som en del af aromaterapi i overgangsalderen kan neroli-olie være et godt hjælpemiddel mod visse symptomer.

Støtte til fødselsforberedelse

Aromaterapi med æterisk neroli-olie har vist fordele for kvinder under fødsel. I en undersøgelse, der blev offentliggjort i Iranian Red Crescent Medical Journal, fik en gruppe kvinder, der skulle føde, gaze gennemvædet med dette produkt. Disse blev påført på halsen og fornyet hvert 30. minut.

Resultatet af undersøgelsen rapporterede, at forbindelserne i olien hjalp med at stimulere det olfaktoriske system og var med til at mindske angst under fødslen. Forskerne betegnede dette som en “simpel, billig, ikke-invasiv og effektiv intervention.”

Symptomer på præmenstruelt syndrom

Det er ikke tilfældigt, at denne sort af æterisk olie er opført som en “kvindesundhedsallieret”. Populær litteratur beskriver dens anvendelse i aromaterapi som et middel til at reducere PMS-symptomer (smerte og hævelse).

En lille undersøgelse af unge kvinder rapporterede, at indånding af æterisk neroli-olie hjalp med at reducere humørsvingninger, smerte og hævelse forårsaget af PMS.

Antikonvulsivt potentiale

I den traditionelle medicin i nogle asiatiske lande anvendes æterisk neroli-olie som et naturligt antikonvulsivt middel. Anvendelsen er forbundet med en afbalancering af hjernens elektriske aktivitet og et fald i rystelser.

Foreløbig er der ingen beviser for disse virkninger på mennesker. En undersøgelse af rotter, der blev offentliggjort i Natural Product Communications, viste imidlertid, at biologisk aktive forbindelser i æterisk olie af C. aurantium (neroli) blomster har en krampestillende virkning.

Antimikrobiel og antioxidant virkning

Den kemiske sammensætning af æterisk neroli-olie giver antimikrobielle og antioxidant egenskaber. I en in vitro-undersøgelse, der er offentliggjort i Pakistan Journal of Biological Sciences, udviste dette produkt antimikrobiel aktivitet mod 6 typer bakterier, især Pseudomonas aeruginosa.

Det var også nyttigt mod to typer gær og tre svampe. Det blev bl.a. fundet at have et antioxidant potentiale, hvilket tyder på fordele mod skader forårsaget af oxidativ stress.

Hudhygiejne og skønhed

En lang række kosmetiske hudplejeprodukter indeholder æterisk neroli-olie i deres formler. På grund af dens indhold af flavonoider, vitaminer, mineraler og terpenoider er dens topiske anvendelse forbundet med beskyttelse af huden og forebyggelse af for tidlig aldring.

Især flavonoider er forbundet med en lysbeskyttende virkning. Når de først er blevet optaget, hjælper de med at absorbere ultraviolet lys og forebygge celleforældning.

Desuden er dens antimikrobielle og svampedræbende egenskaber forbundet med forebyggelse af akne og andre hudinfektioner. Til gengæld nærer den huden og fremmer helingsprocessen.

Hvide neroli-blomster

Sikkerhed og kontraindikationer for æterisk neroli-olie

I de fleste tilfælde er æterisk neroli-olie sikker og veltolereret. Den bruges ofte i aromaterapi, massage og topiske midler. Direkte indtagelse anbefales ikke, selv om den kan indgå industrielt i nogle produkter som et fødevaretilsætningsstof uden risiko.

Af sikkerhedshensyn bør dette produkt dog ikke anvendes ufortyndet. Det skal kombineres med en bæreolie (kokos, mandel, oliven osv.) for at undgå at irritere huden. Desuden bør det ikke komme i kontakt med slimhinderne.

Før du anvender et topisk middel med æterisk neroli-olie, er det tilrådeligt at udføre en lappetest på områder som f.eks. underarmen. Hvis der ikke er nogen negative reaktioner efter et par timer, kan det anvendes uden problemer.

Det bør undgås i følgende tilfælde:

  • Små børn.
  • Åbne hudlæsioner.
  • Enhver hud, der udsættes for direkte sol eller solarium.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Æterisk ravintsaraolie: Hvad er fordelene?

Anvendelse af æterisk neroli-olie

Æterisk neroli-olie kan købes i helseforretninger eller online. Den bruges hovedsageligt gennem diffusere, sprays eller under badning.

Som en beroligende og afslappende olie kan den påføres på en vatrondel eller på et lommetørklæde. Derefter inhaleres dens aroma.

For at forstærke dens virkning kan den kombineres med en eller flere æteriske olier, f.eks:

  • Kamille.
  • Salvie.
  • Frankincense.
  • Storkenæb.
  • Ingefær.
  • Grapefrugt.
  • Jasmin.
  • Enebær.
  • Lavendel.
  • Citron.
  • Mandarin.
  • Myrra.
  • Appelsin.
  • Palmarosa.
  • Sandeltræ.
  • Ylang ylang.

Til massage eller hudbehandlinger er det nødvendigt at kombinere den med en bæreolie. Forholdet er normalt 5 dråber pr. 20 milliliter bæreolie.

Hvad skal man huske på om neroli-olie?

Æterisk neroli-olie er en af de tre varianter af olier, der kan udvindes af pomeranstræet (Citrus aurantium). Den fremstilles især ved dampdestillation af dets friske blade. Resultatet er et produkt med et højt indhold af antioxidanter, der er ideelt til hudpleje og til at reducere visse lidelser.

Indtil videre er der kun få undersøgelser, der understøtter dens effektivitet, og de er hovedsageligt udført på dyr og i laboratoriet. Under alle omstændigheder er det en sikker ingrediens, der kan bruges som et supplement til at reducere smerte, angst, akne og inflammation blandt andre tilstande.

Desuden findes det ofte i kosmetiske produkter og urteblandinger til at reducere stress. Kunne du tænke dig at prøve det?



  • Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012 Nov 1;15(21):1034-40. doi: 10.3923/pjbs.2012.1034.1040. PMID: 24163946.
  • Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014 Nov;9(11):1615-8. PMID: 25532295.
  • Bonaccorsi I, Sciarrone D, Schipilliti L, Trozzi A, Fakhry HA, Dugo G. Composition of Egyptian nerolì oil. Nat Prod Commun. 2011 Jul;6(7):1009-14. PMID: 21834247.
  • Choi SY, Kang P, Lee HS, Seol GH. Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:796518. doi: 10.1155/2014/796518. Epub 2014 Jun 12. PMID: 25024731; PMCID: PMC4082953.
  • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
  • Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):324-31. doi: 10.1007/s11418-015-0896-6. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762161.
  • Namazi M, Amir Ali Akbari S, Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5. PMID: 25068058; PMCID: PMC4102991.
  • Shen CY, Jiang JG, Zhu W, Ou-Yang Q. Anti-inflammatory Effect of Essential Oil from Citrus aurantium L. var. amara Engl. J Agric Food Chem. 2017 Oct 4;65(39):8586-8594. doi: 10.1021/acs.jafc.7b02586. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28906110.
  • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.