Cystisk akne: 6 naturlige midler

Lidelsen forårsager ofte problemer med selvværdet hos dem, som har det. Ud over at det er meget synligt, efterlader det ofte både mærker og ar, som kan være svære at komme af med.
Cystisk akne: 6 naturlige midler

Sidste ændring: 26 august, 2022

Leder du efter et naturligt middel mod ubehagelig og uskøn cystisk akne? Du behøver ikke lede mere. Her finder du 6 gode midler.

Cystisk akne er en hudlidelse, som er meget mere, end blot den almindelige akne, som teenagere og voksne lider af. Det er en kronisk lidelse, som er forårsaget af forandringer i talgkirtlerne på grund af forurening og bakterier.

Lidelsen forårsager ofte problemer med selvværdet hos dem, som har det. Ud over at det er meget synligt, efterlader det ofte både mærker og ar, som kan være svære at komme af med.

Problemet er, at mange personer som regel ikke behandler det korrekt og at de, næsten altid, forsøger at fjerne cystisk akne med fingrene eller spidse redskaber. Herved øges ikke blot inflammationen i huden, men det resulterer også i flere mærker, som vil gøre helingsprocessen endnu sværere.

Med det mål for øje at fjerne dette problem, vil vi i dag dele 6 naturlige midler, som er ideelle til at afhjælpe det.

1. Kokosolie hjælper på cystisk akne

Kokosolie er et af de mest anbefalede naturlige produkter til at forebygge og behandle cystisk akne. Det har mikrobielle, fugtgivende og genopbyggende egenskaber, som forbedrer hudens udseende, samtidig med at det mindsker tilstedeværelsen af bumser og urenheder.

Sådan bruger du det

 • Tag en lille smule økologisk kokosolie og brug det som maske på de berørte områder
 • Lad det sidde – vask det ikke af. Gentag hver aften

2. Honning

De antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber i honning har været brugt i århundreder til behandling af akne. Ved gentagende brug kan det hjælpe med at rense porerne fra olie og andre urenheder. Plus, med tiden, kan honning hjælpe med at regulere aktiviteten i talgkirtlerne.

Sådan bruger du det

 • Først, smør lidt honning på de berørte områder og lad det sidde i 30 minutter
 • Vask med varmt vand, efter en halv time, og tør efter med en blød klud
 • Gentag dagligt for at forbedre hudens udseende

3. Æblecidereddike

Økologisk æblecidereddike er et af de bedste midler til hud, som er berørt af cystisk akne. De naturlige syrer i eddiken hjælper med at regulere hudens pH værdi og,  på samme tid, fjerne overskydende olie og bakterier. Du skal imidlertid være opmærksom på, at det er netop denne type eddike, du bruger, eftersom andre slags, som feks. hvidvinseddike, kan være for voldsomme ved huden.

Sådan bruger du det

 • Bland først lige dele vand og æblecidereddike
 • Brug en vatrondel til at putte det på aknen
 • Gør dette hver dag, to gange om dagen

Læs også: 8 fordele ved æblecidereddike, alle bør kende til

4. Aloe vera

Daglig brug af aloe vera på huden hjælper med at fremskynde helingen af cystisk akne og kan, med tiden, forebygge dannelsen af ar, bumser og rynker. Denne plante har ligeledes fugtgivende egenskaber og antioxidanter, som stimulerer gendannelsen af celler.

Fordele ved aloe vera for din hud

Sådan bruger du det

 • Træk geleen ud af aloe vera bladet og påfør det de berørte områder på huden
 • Lad det derefter tørre i 30 minutter og rens efter med varmt vand
 • Gentag dette hver aften inden sengetid

5. Gurkemeje

Gurkemeje har antibakterielle egenskaber og antioxidanter, som kan hjælpe med at behandle kronisk akne. Udvortes brug af det reducerer inflammation og tilstedeværelsen af urenheder i porerne, så man lægger mindre mærke til dem. Gurkemeje har været brugt i århundreder i gamle civilisationer, og dets virkning på akne kan være meget kraftig.

Sådan bruger du det

 • Lav først en lille pasta af gurkemeje og vand eller sesamolie
 • Gnid det derefter på de berørte områder
 • Lad det så sidde i 30 minutter og vask after
 • Gentag denne behandling mindst tre gange om ugen

6. Aspirin

Selvom vi gerne vil begrænse brugen af aspirin som smertemiddel, har denne medicin interessante fordele for huden. Den høje koncentration af salicylsyre hjælper med at bekæmpe akne og beskytter, med tiden, mod giftstoffer og solens stråler.

Desuden hjælper det, ved gentagende brug, med at fjerne døde hudceller, berolige betændelse og balancere aktiviteten i talgkirtlerne.

Læs også: Forskellige opskrifter med aspirin mod skæl

Sådan bruger du det

 • Knus først et par aspirin og tilsæt lidt vand og citronsaft til pulveret
 • Gnid produktet på aknen og lad det sidde i 30 minutter
 • Vask efter med varmt vand og gentag tre gange ugentligt
 • Brug kun denne behandlingen om aftenen for at undgå uønsket effekt af sol

For at opsummere; er akne blevet til sit værste mareridt? Vælg hvilket som helst af disse naturlige midler og gør det til en del af din skønhedsrutine for at bekæmpe denne lidelse. Brug ikke flere forskellige behandlinger samtidigt, da det kan give bivirkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.