Afhængighed af næsespray: Kan det ske?

Konstant anvendelse af næsespray kan forårsage gradvist reduceret effektivitet. Faktisk producerer det i nogle tilfælde det modsatte af den ønskede effekt. Hvad skal du vide om det? I denne artikel forklarer vi om afhængighed af næsespray i detaljer.
Afhængighed af næsespray: Kan det ske?

Sidste ændring: 05 august, 2021

Er afhængighed af næsespray muligt?

Generelt indeholder denne type medicin slimløsende substanser, der hjælper med at reducere betændelse og overbelastning i næseborene. Disse påvirkes ofte af udvidelse af de blodkar, der er til stede i området.

Problemet er, at næsespray er let at bruge og giver en beroligende effekt, der får mange mennesker til at misbruge dem. Til gengæld fører dette til et syndrom, der kaldes rhinitis medicamentosa (RM) eller medikamentel rhinitis, hvor en person har brug for hyppigere og større doser for at opnå de ønskede effekter.

Vil du vide lidt mere om det? Vi har skrevet denne artikel for at præcisere de vigtigste spørgsmål.

Typer af næsespray

Der er mange lægemidler, der er i stand til at reducere produktionen af sekret i næsen. De kan administreres topisk (dvs. på det berørte område) eller oralt. Dråber og spray er de mest almindelige typer.

Når vi taler om næsespray, refererer vi til lægemidler, der er i stand til at forårsage vasokonstriktion i næseslimhinden. Dette reducerer frigivelsen af væske og slimproduktion.

Andre lægemidler er steroider og antihistaminer, som også er yderst effektive. Nedenstående forklarer vi nogle af de mest almindelige næsespray på markedet.

En kvinde, der anvender en næsespray

Naphazolin

Dette er generelt et sikkert lægemiddel med få bivirkninger, så længe du administrerer det i de rigtige doser. Læger anbefaler det til allergisk rhinitis eller enhver situation, der forårsager overbelastning i næsen, såsom traumer eller betændelse.

Den fås både i dråber og spray, og du kan anvende den direkte eller ved at lave dampbad, især til børn. Da det fremmer aktiveringen af receptorer i hjertekarsystemet, er det vigtigt at være forsigtig under forhold som hjertesvigt, arytmier, forhøjet blodtryk og en historie med hjerteanfald.

Imidlertid opstår disse komplikationer normalt kun, når systemisk absorption er stor. Så længe du respekterer anbefalingerne, er det hændelser, der sjældent forekommer.

Fenylefrin

Ifølge den spanske sammenslutning af børnelæger har dette lægemiddel også andre anvendelser til mere alvorlige lidelser. En af disse er alvorligt lavt blodtryk , hvor fenylefrin har gunstige virkninger på det hjertekarsystemet.

Men dets mest kommercielle og udbredte anvendelse forbliver som et slimløsende middel til tilstoppet næse, enten i dråber eller som en spray. Derudover er der øjendråber, der tillader pupiludvidelse, hvilket kan være nødvendigt for en læge til bestemte evalueringer eller kliniske indgreb.

Det er kontraindiceret i tilfælde af overfølsomhed, alvorlig astma, betændelse i bugspytkirtlen eller hepatitis. Dette vedrører naturligvis mere intravenøs administration end nasale præparater, som normalt er ret sikre.

Oxymetazolin

Selvom dette lægemiddel har den samme virkningsmekanisme som de tidligere lægemidler, er dets virkning længerevarende og når 8 til 12 timers kontinuerlig aktivitet. De andre, såsom fenylefrin eller naphazolin, virker normalt ikke mere end 6 timer.

Effektenes varighed gør ikke kun doseringen lettere, men forhindrer også rebound-effekten og afhængighed af næsesprayen, som vi nævner i de følgende afsnit.

Både børn og voksne kan bruge denne medicin, selvom de bør udvise de samme forholdsregler som med de lægemidler, vi nævnte ovenstående. I sjældne tilfælde kan det bidrage til begyndelsen af søvnløshed, hvorfor det er bedst at undgå anvendelse om aftenen.

Rhinitis medicamentosa og lægemiddeltolerance

Akut rhinitis kan have mange årsager. Øvre luftvejsinfektioner og allergier er de mest almindelige i de fleste lande. Faktisk har koldt vejr – typisk for vintersæsonen – en tendens til at øge risikoen for at udvikle moderate til svære former for rhinitis.

På grund af den næsten umiddelbare lindring, som de næsespray, vi nævnte ovenstående, giver, og fordi de er tilgængelige i håndkøb, har der en tendens til at være misbrug af disse lægemidler blandt den almene befolkning.

Over tid har eksperter set, at disse lægemidler ophører med at have den samme effekt, hvilket indebærer, at patienter tager højere doser for at opnå den samme lindring. Dette fænomen har en tendens til at blive forvekslet med afhængighed, men det er en helt anden tilstand.

Hvad er en afhængighed af næsespray?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er afhængighed en tilstand eller sygdom, hvis anatomiske substrat er i hjernen og forårsager det tvangsmæssige behov og søgning efter et lægemiddel, uanset de negative virkninger det kan have.

Vi ved, at udviklingen af afhængighed af et bestemt lægemiddel kræver langvarig eksponering og et sæt vigtige neurokemiske ændringer for, at hjernen udvikler dette patologiske behov. Det reducerer ofte livskvaliteten i høj grad, da manglen på lægemidlet kan føre til et abstinenssyndrom med værre konsekvenser.

Som Mayo Clinic forklarer, er afhængighed af næsespray meget sjælden. Hvad der i de fleste tilfælde sker, er udviklingen af tolerance eller takyfylaksi over for disse lægemidler.

Takyfylaksi fra næsespray

Tabet af responsen på et givet lægemiddel efter gentagen administration af lægemidlet er kendt som “takyfylaksi”. Vi kan også betragte udtrykket tolerance som en ækvivalent til praktiske formål, selvom begge har mere komplekse molekylære forklaringer.

Narkotika er ikke andet end stoffer, der interagerer med forskellige steder i kroppen. Disse interaktionssteder kaldes receptorer, som normalt er proteiner. Når der opstår kontakt, udløser det et sæt biokemiske reaktioner, der fører til den ønskede effekt.

Hvis kroppen modtager for mange lægemidler og dermed mætter receptorerne, vil kroppen producere mere over tid. Dette indebærer behovet for at administrere en højere dosis for at fremkalde de samme virkninger, som mindre doser producerede tidligere.

Næsespray har en tendens til at producere dette fænomen oftere, hvilket skyldes følgende faktorer:

 • Lavpris.
 • De sælges i håndkøb.
 • Få negative bivirkninger.
 • Nem administration.

Hvad sker der med anden medicin i tilfælde af afhængighed af næsespray?

Ovenstående nævnte vi, at steroider er en del af det terapeutiske arsenal for rhinitis, i enhver af dets former. De har evnen til at reducere lokal betændelse på samme måde, som hudcremer gør.

Deres evne til at producere tolerance eller afhængighed er lav. De er normalt forbeholdt kroniske tilfælde af rhinitis, især hvor vasomotoriske fænomener dominerer i næsens arterier. Da rhinitis medicamentosa har en kronisk præsentation, kan de faktisk være nyttige til behandling af denne tilstand.

Nogle af de mest almindelige lægemidler i denne gruppe er triamcinolon, fluticason og budesonid. De vigtigste bivirkninger omfatter en brændende eller kløende fornemmelse i næsen samt hyppig nysen.

Symptomer på rhinitis medicamentosa

Ligesom andre former for rhinitis involverer denne tilstand moderat til overdreven sekret fra næsen. Dette producerer normalt tilstoppelse, der kan forårsage vejrtrækningsproblemer, men som du kan løse ved at trække vejret gennem munden.

Kløe og en følelse af tæthed er også almindelige symptomer. I nogle tilfælde, hvis området ikke bliver renset, kan virale eller bakterielle infektioner forekomme, hvilket fører til bihulebetændelse. Det er en kronisk form af sygdommen, også kendt som “kemisk rhinitis”.

Hvordan adskiller det sig fra andre former for rhinitis?

Selvom det har de samme karaktertræk, involverer rhinitis medicamentosa en medicinsk historie med rigelig brug af næsespray. Disse kan være enhver af dem, vi har nævnt ovenstående. Rebound-effekten forårsager derudover følgende ændringer:

 • Nedsat effektivitet af medicinen.
 • Overdrevet slimproduktion efter et par timers administration af lægemidlet.
 • Forøgelse af bivirkninger i de tilfælde, hvor patienten overskrider den anbefalede dosis.
En kvinde pudser næse

Behandlinger og anbefalinger

Udviklingen af takyfylaksi eller lægemiddeltolerance er potentielt reversibel, især hvis diagnoser og behandling finder sted tidligt. Selvom der ikke er nogen specifikke lægemidler, der kan forårsage dette, kan kombination af adfærdsændringer med brug af nye lægemidler have fremragende resultater.

Mere komplicerede tilfælde kræver evaluering af en øre-næse-hals-læge. Andre patienter kan gå til en almindelig læge eller endda en børnelæge, da mange børn kan lide af tilstanden.

De første foranstaltninger omfatter normalt en gradvist reduceret dosis. Eksperter anbefaler ikke, at man stopper abrupt med at bruge lægemidlet på grund af de konsekvenser, rebound-effekten kan have.

Desuden er samtidig brug af lægemidler med mindre vanedannende virkninger, eller som er mindre i stand til at udvikle tolerance, vigtig. Dette tillader symptomlindring, mens gradvis nedtrapning af næsespray finder sted.

Steroider og saltvand er fremragende alternativer til at starte behandlingen. Afhængigt af sværhedsgraden af det kliniske billede kan specialisten indikere orale lægemidler.

Korrekt brug for at undgå afhængighed af næsespray

For at undgå udvikling af tolerance eller mulig afhængighed i fremtiden er det bedst at følge anvisningen, der følger med næsespray. Da de købes i håndkøb, har de specifikke doser til de patienter, der ikke føler behov for at gå til lægen.

Under alle omstændigheder er det vigtigt ikke at overskride en anvendelse på mere end 2 eller 3 gange om dagen i 3 sammenhængende dage. Hvis der ikke opstår symptomatisk lindring, skal du kontakte en læge hurtigst muligt.

Hvad skal man huske på vedrørende afhængighed af næsespray?

Afhængighed af næsespray er sjælden, men kan forekomme. Selvom mange lægemidler virker ufarlige, kan et overforbrug føre til betydelige medicinske tilstande, der kan være vanskelige at håndtere.

For at forhindre dette er det vigtigt at følge anvisningen, der følger med håndkøbsmedicin. Den bedste løsning er at gå til en læge.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du bruge næsesprays korrekt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du bruge næsesprays korrekt

I denne artikel fortæller vi dig mere om at bruge næsesprays. Det kan være meget nemmere at administrere end andet medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Balziskueta B, et al. Protocolos de rinitis. Farmacia Profesional 2002;16(3):56-68.
 • Benedi J, Romero C. Descongestivos nasales. Farmacia Profesional 2006;20(9):58-61.
 • Callén Blecua M. Diagnóstico y tratamiento de la rinitis alérgica. En: AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2005. Madrid: Exlibris Ediciones; 2005. p. 77-88.
 • Centro Andaluz de Información de Medicamentos. Tratamiento de la rinitis alérgica.
  SEMERGEN 2007;33(7)370-7.
 • Méndez-Díaz M, et al. Neurobiología de las adicciones. Revista de la Facultad de Medicina de la UNAM 2017;60(1):7-16.
 • Webb N. (2011) Tachyphylaxis. In: Kreutzer J.S., DeLuca J., Caplan B. (eds) Encyclopedia of Clinical Neuropsychology. Springer, New York, NY.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.