Akustikpaneler: Dekoration og funktionalitet

Det er muligt at opnå en bedre akustik ved hjælp af paneler, der reducerer ekkoet i rummene. Desuden er de nemme at installere og kan tilpasses til forskellige dekorative stilarter.
Akustikpaneler: Dekoration og funktionalitet

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 16 september, 2022

Nogle særlige områder i bygninger har særlige krav til lyden. Prøverum, meditationsrum eller studier bruger lydisoleringsteknologier, så støjen ikke giver ekko. Det er dog også muligt at installere akustikpaneler i hverdagsmiljøer.

Denne type beklædning arbejder på at opnå mindre støjforurening. Desuden er de designet til at være dekorative, men ikke forstyrrende, og de kan endda forbedre et rums design.

Arbejde, studie og alle aktiviteter, der kræver koncentration, kan forbedres ved hjælp af akustikpaneler. Vi fortæller dig hvordan.

Hvad bruges akustikpaneler til?

Det er paneler med forskellige former og farver, der fungerer til at absorbere lyd. Det vil sige, at de reducerer det ekko og den efterklang, som lyde producerer i et miljø. Gennem det materiale, som de fleste af dem er lavet af, som er PET-filt, er det muligt at forbedre akustikken.

Især hvor der er behov for koncentration, f.eks. i studierum eller arbejdskontorer. Lydabsorberende kapacitet opnås gennem porøse og bløde materialer, som f.eks. sammensætningen af puder og madrasser. Akustikpaneler er imidlertid genstande, der er tilpasset rummets vægge og lofter.

Formålet er ikke at forstyrre rummets indretning, samtidig med at støjen reduceres. De har normalt størrelser fra en halv til en hel meter og en tykkelse på 3 eller 4 centimeter.

De er meget lette at hænge op og installere. På denne måde kan man opnå områder med god akustik gennem tilbehør, der er let at anvende, uden at der er behov for kompliceret renovation, og som giver området et dekorativt præg.

Et orange kontor

Fordele ved akustikpaneler

Ud over at reducere ekko og støjforurening har akustikpaneler en række fordele, som gør dem ideelle til ethvert rum. De mange forskellige designs og tilpasningsmuligheder gør det muligt at installere dem nemt i ethvert miljø.

  • Absorbering. De er funktionelle og forhindrer dannelse af skimmelsvamp, da de absorberer og derefter afgiver fugten.
  • Tilpasning. Akustikpaneler har forskellige former, teksturer og farver, så det er muligt at tilpasse dem til indretningen.
  • Holdbarhed. Materialet, de er lavet af, forhindrer dem i at blive ødelagt. De mister ikke farve og deformeres ikke med tiden.
  • Miljøvenlige. De frigiver ikke emissioner af nogen art og bidrager til at bevare et sundt miljø.
  • Nem installation. Installationen af akustikpaneler er meget enkel og kræver ikke kompliceret arbejde på væggen eller loftet.
  • Akustisk konditionering. De adskiller sig fra lydabsorberende akustisk isolering, et typisk værktøj, der anvendes i øvelokaler. Konditionering forbedrer lyden inde i et rum.

Typer af akustikpaneler alt efter hvor du installerer dem

Der findes et stort udvalg af paneler, afhængigt af det ønskede dekorative format. Den største forskel mellem dem er dog, hvor du installerer dem. Nogle er beregnet til at dække vægge, mens andre er beregnet til lofter.

Vægpaneler

At dekorere en væg med akustikpaneler er med til at reducere støj og desuden til at inkludere dit eget design i rummet. Disse paneler klæber let og inkluderer modeller med trekantede, glatte eller sekskantede former. Der findes også lodrette typer, som giver ensartethed og visuel appel.

En anden gængs mulighed er cirkulære paneler, som dækker et vægareal og skaber en følelse af elegance. På den anden side er det muligt at vælge mellem forskellige farver til enhver model og endda kombinere flere.

Akustikpaneler til væggen

Vægdesigns bliver en del af indretningen, så de ikke forårsager en mærkbar visuel påvirkning.

Loftpaneler

En anden type akustikpanel er det, som du installerer på loftet. I dette tilfælde er det en genstand fremstillet af lette og modstandsdygtige materialer, der er udviklet til at absorbere lyd. De kan monteres ved hjælp af skruer, søm eller endda ved at hænge dem op, hvilket giver en større dekorativ effekt.

Materialerne kan være akustikskum, stenuld eller glasfiber. Derudover kan de være fremstillet af PET-filt, fremstillet af genbrugselementer og med tekstil til dekoration.

Denne type panel er ideel til store rum med få møbler. I disse rum er lyden normalt generende og forstyrrer samtaler.

Vedligeholdelse af akustikpaneler

Den vigtigste vedligeholdelsesopgave, der skal udføres på disse elementer, er rengøring og fjernelse af støv. Undgå at få for meget snavs på dem ved at bruge klude og gnide forsigtigt.

Det er også muligt at anvende sæbe og lidt vand, altid på en nænsom måde. Denne rengøringsmetode er primært til loftpaneler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pinargote Cantos, Mayra Elizabeth, Suanny Daniela Ramírez Rodríguez, and Victoria Kety Obando Ponce. “Propiedades Acústicas Del Aserrín y Fibra de Coco En Un Panel Acústico Para El Interior de Las Edificaciones.” Sinergia Académica 4.2 (2021). Disponible en: https://doi.org/10.51736/sa.v4i2.55
  • MEZA MARÍN, LEONARDO G. , RECUERO LÓPEZ, MANUEL ,  Análisis y Comparación de Aislamiento Acústico en Viviendas y Edificios de Nueva Construcción. Revista de la Construcción [Internet]. 2008;7(1):20-26. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=127612580002
  • Carbajo, Jesús et al. “Una Alternativa Para El Estudio Acústico de Paneles Perforados.” VIII Congreso Ibero-Americano de Acústica. N.p., 2012. 1–11. Disponible en: http://ftp.sea-acustica.es/fileadmin/publicaciones/101.pdf
  • Rodríguez, Antonio, Medina, Eduardo, Díaz, Cesar, Caballol, David,  Aislamiento acústico entre recintos superpuestos de gran volumen con forjados autárquicos. Revista de la Construcción [Internet]. 2013;12(3):47-52. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=127631072005

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.