Otte ting du aldrig bør gøre med din baby

Det er svært at være mor. Mange ting lærer du efterhånden med erfaringen, men nogle ting er gode at vide på forhånd.
Otte ting du aldrig bør gøre med din baby

Sidste ændring: 19 november, 2018

Når du er gravid, får du ofte en masse råd om, hvad du bør gøre med din baby. Men det betyder ikke at de alle sammen har ret.

Det er vanskeligt at være mor, især første gang, men det er ikke umuligt. Med de rigtige oplysninger, og lidt hjælp og øvelse, vil du være veludrustet til at hjælpe dit barn med at vokse op sundt og godt. Læs her om de ting, du aldrig må gøre med din baby.

Ting du aldrig må gøre med en baby

1. Lad ikke din baby græde i lang tid

Som mor har du sikkert tit travlt. Det kan være svært at tage din baby op lige med det samme, hver gang den græder. Men det er vigtigt, at du alligevel gør dit bedste for aldrig at lade din baby græde i lang tid. De græder for at kommunikere med dig og gøre dig opmærksom på deres behov. Gråd er den eneste måde de kan udtrykke disse behov på.

Det kan derfor være skadeligt at lade din baby græde i lang tid. Det kan øge stressniveauet og forårsage afhængighed, usikkerhed og mulig skade på babyens følelsesmæssige og intellektuelle udvikling.

grædende baby

Ved at være opmærksom på, og kommunikere med din baby vil du styrke dens tillid til dig.

2. Læg aldrig din baby til at sove på maven

Spædbørn skal altid lægges til at sove på ryggen, for det er den sikreste sovestilling for dem. Forskningen tyder nemlig på, at vuggedød kan have en sammenhæng med det at sove på maven.

Når barnet bliver stort nok til selv at vende sig i sengen, vil mange af dem selv lægge sig på maven. Det er helt fint, så længe babyen selv gør det.

3. Lad aldrig din baby være alene

Spædbørn er hjælpeløse og totalt afhængige af deres plejer. Det er derfor vigtigt altid at have din baby under opsyn.

Der skal altid være nogen, der kan hjælpe, hvis baby pludseligt får det dårligt, bliver sulten eller får stoppet noget farligt i munden. Babyer kan også bevæge sig og være til fare for sig selv, især hvis de er placeret på for eksempel et puslebord.

 

4. Ryst eller rusk aldrig din baby

Nogle forældre ryster eller rusker deres baby for sjov, eller for at få dem til at holde op med at græde, men det er en af de ting, du aldrig må gøre med din baby. Det kan forårsage uoprettelig skade.

Det, at ryste eller ruske små børn kan forårsage ‘shaken baby syndrome‘. Dette syndrom defineres som et traume, hvor hjernen bevæger sig frem og tilbage inde i kraniet. Det kan medføre:

  • Blå mærker og blødninger
  • Blindhed
  • Høretab og taleforstyrrelser
  • Skader i nakken
  • Permanent hjerneskade
  • Død

5. Straf aldrig din baby

Hvis du synes at din baby har opført sig dårligt bør du aldrig give ham smæk eller give ham rap over hånden. Se ham i stedet i øjnene og tal til ham med en bestemt tone i stemmen.

Det hjælper ikke noget at straffe små børn. Det kan ifølge psykolog Henriette Elkjær derimod gøre dem aggressive og forårsage indlæringsvanskeligheder.

Det giver også barnet problemer med tilliden til dig og andre mennesker. Det kan gøre det sværere for barnet at stole på mennesker og danne tætte relationer.

6. Du må aldrig forhindre din baby i at gylpe

Du skal sørge for, at din baby gylper efter han har spist, for at lade den ekstra luft slippe ud. Hvis du ikke gør det, kan dit barn opleve smerter. Det kan gøre det svært for babyen at sove og kan få den til at græde.

7. Giv ikke din baby fast føde for tidligt

din baby og mad

Det er en meget almindelig fejl at give baby andre slags fødevarer end modermælk eller mælkeerstatning. Babyens fordøjelsessystem udvikler sig stadig, mens den stadig er helt lille. Derfor må den helst ikke spise fast føde de første seks måneder. Du kan begynde gradvist at introducere din baby for babymos efter de første seks måneder.

8. Rør ikke din baby med beskidte hænder

Sørg for at vaske dine hænder, hvis du har rørt ved gulve, håndtag, toilettet eller andre uhygeijniske ting. Sådan undgår du at sprede bakterier og vira til din baby.

Hold dig også væk fra syge mennesker, også hvis de kun har en mild influenza eller symptomer på forkølelse. Din baby kan godt tåle at blive syg – men det er selvfølgelig ikke rart. Små babyer får ofte højere feber end større børn, fordi deres temperaturregulering ikke er fuldt udviklet endnu. Ring til lægen, hvis du er bekymret for din baby.

 

Sådan tager du bedst vare på din baby

Snak med din læge om, hvordan du skal behandle dit spædbarn. De kan give dig de bedste retningslinjer for hvad du må, og hvad du ikke må gøre med din baby

Hvis du er bekymret over hvordan du skal passe din baby så kan du aldrig spørge din læge til råds. Men vigtigst af alt er at give din baby masser af kærlighed, så den ved, at du altid er der for den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.