Allergivenlig makeup: Hvad er fordelene?

Allergivenlig makeup er makeup, der er udviklet til at undgå irritation og allergiske reaktioner på følsom hud.
Allergivenlig makeup: Hvad er fordelene?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 04 marts, 2023

Allergivenlig makeup er meget populær i dag. Det er efterspurgt af folk med følsom hud eller som har reageret på produkter, der ikke er mærket med denne betegnelse.

Problemet er, at begrebet allergivenlig er meget generelt. I praksis er det ikke reguleret. Mange af de bedste kosmetikmærker har sådanne linjer. Men i hvor høj grad holder de, hvad de lover?

Når hypoallergen makeup er ægte, giver det store fordele for personer med følsom hud. I sådanne tilfælde fjernes eller reduceres komponenter med potentiel risiko for at forårsage irritation eller allergi.

Hvad er allergivenlig makeup?

Hypoallergen makeup omfatter kosmetiske produkter, som efter producenternes mening indeholder færre irriterende eller potentielt allergifremkaldende stoffer end normal makeup. I teorien er de blevet testet for at sikre disse egenskaber.

Kosmetik er fremstillet af mange forskellige komponenter, f.eks. pigmenter, emulgatorer, metaller, harpikser, konserveringsmidler, mineraler og parfume. Nogle mennesker med følsom hud reagerer negativt på en eller flere af disse ingredienser.

I disse tilfælde kan der opstå betændelse, kløe, rødme, eksem og rifter. Kort sagt er der tale om en form for irritation, der bliver alvorlig. De, der fremstiller allergivenlig makeup, reducerer eller fjerner de komponenter, der mest forårsager disse problemer. Især en eller flere af følgende:

 • Alkohol.
 • Retinol.
 • Petroleum.
 • Ftalater.
 • Sulfater.
 • Aluminium.
 • Duftstoffer.
 • Parabener.
 • Diethanolamin.
 • Polyethylenglycol.
 • Syntetiske farvestoffer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Nude makeup: Hvordan man anvender det uden at fejle i forsøget

Hvorfor bruge den?

Allergivenlig makeup er skabt til følsom, aknepræget eller arret hud. Det er også for dem, der er allergiske over for nogle af komponenterne i normal kosmetik. Alle kan dog bruge denne type produkt.

Det er vigtigt at bemærke, at ingen af disse kosmetikprodukter er 100 % neutrale. Alligevel reducerer de normalt risikoen for irritation eller allergiske reaktioner. Under alle omstændigheder er der mennesker, der heller ikke kan tåle denne type makeup.

Man bør være forsigtig med øjen- og læbeprodukter. Disse omfatter øjenskygger, blyanter, forseglingspuder, illuminatorer, mascara osv. Det er bedst at sikre sig, at de ikke indeholder tungmetaller.

Kvinde oplever kløe på huden

Valg af den rigtige hypoallergene makeup for at udnytte fordelene ved den

Der findes ingen standardiseret regulering for hypoallergen makeup.

Det betyder, at der ikke er fastsat specifikke parametre til at afgøre, om et kosmetikum har hypoallergene egenskaber eller ej. Derfor kan vi kun bevidne, hvad hver enkelt producent angiver på etiketten.

Når det er sagt, er den bedste måde til at tjekke, om et produkt er egnet til sart eller følsom hud, at kigge nøje på etiketten. Det er vigtigt at se efter, om det indeholder komponenter, der kan forårsage irritation, og i hvilket omfang.

Ideelt set bør de, der har oplevet allergiske reaktioner på kosmetik, være klar over, hvilket element eller hvilken ingrediens der forårsager denne virkning. Hvis dette ikke er blevet fastslået, bør man tage hele listen over risikable ingredienser i betragtning og sørge for at bruge makeup, der ikke indeholder dem eller kun indeholder en minimal andel af dem.

Produkter fremstillet af naturlige stoffer, såsom aloe vera eller mandelolie, er tættere på hypoallergen makeup. Alle disse produkter er normalt mindre aggressive over for huden.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 20 typer af makeupbørster

Nogle tips til, hvordan du vælger hyperallergene produkter

Den vigtigste anbefaling er at læse etiketten meget grundigt, før du køber allergivenlig makeup. Man bør især være forsigtig, når man køber produkter, der indeholder følgende stoffer i store mængder:

 • Alkohol.
 • Retinol.
 • Aluminium.
 • Alfahydroxysyrer.
 • Æteriske olier.
 • Naturlige eller syntetiske duftstoffer.
 • Kemisk solcreme.

Ovenstående er de elementer, der hyppigst forårsager irritation. Det vigtige er, at hvis de er til stede, er deres procentdel meget lav i forhold til de andre komponenter. Hvis andelen er høj, er det ikke rigtig allergivenlig makeup.

Kvinde læser bag på kosmetik for at finde allergivenlig makeup

Allergivenlig makeup kan anbefales af en læge

Allergivenlig makeup er normalt lidt dyrere end klassisk makeup. Prisforskellen behøver dog ikke at være særlig stor.

Det er vigtigt at huske på, at flere virksomheder bruger mærket hypoallergen makeup som salgsargument, men garanterer ikke, at de faktisk er mindre aggressive. Lad dig derfor ikke narre og undlad at købe disse produkter, hvis du er i tvivl.

Personer, der har hudproblemer, især hvis de er alvorlige, bør konsultere en hudlæge, før de køber kosmetik. En læge vil kunne anbefale specifikke produkter, der ikke gør nogen skade.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Laguna, C., De la Cuadra, J., Martín-González, B., Zaragoza, V., Martínez-Casimiro, L., & Alegre, V. (2009). Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(1), 53-60.
 • Alay Murillo, J. P., & Macas López, M. F. (2021). Estudio comparativo de metales pesados plomo y cadmio en cosméticos sólidos (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).
 • Edo, C. B. (2008). Maquillaje cosmético: Maquillaje hipoalergénico. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (481), 34-36.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.