Hvad du bør vide om parabener i kosmetik

Parabener findes i næsten al kosmetik til daglig brug. De har både tilhængere og modstandere på grund af deres indvirkning på sundheden.
Hvad du bør vide om parabener i kosmetik

Sidste ændring: 26 august, 2022

Makeup, hårprodukter, cremer, læbestifter, solcreme og stort set alle skønhedsprodukter har brug for konserveringsmidler for at forhindre vækst af mikroorganismer og forlænge deres holdbarhed. Derfor er det normalt at kende til brugen af parabener i kosmetik.

Så hvad er parabener? I bund og grund er det kemikalier, der bekæmper gær og svampe. Selv om deres formål er at bevare holdbarheden af skønhedsprodukter, visse fødevarer og lægemidler, kan stoffet have giftige virkninger på helbredet.

De er dog ikke kontraindiceret i alle tilfælde. Videnskab og lovgivning godkender brugen af nogle få formler med ingrediensen, men kun i visse koncentrationer. Så hvad skal vi vide om disse stoffer?

Hvad er parabener?

Parabener er konserveringsmidler, der har en bakteriedræbende og svampedræbende funktion. De tilhører para-hydroxybenzoesyrederivaterne (PHBA) og anvendes i vid udstrækning i kosmetiske sammensætninger på grund af deres lave pris.

Anvendelsen af dem er dog kontroversiel. I en udgivelse i tidsskriftet Tecno-Logica advares der om vigtigheden af at overvåge parabenerne, fordi høje koncentrationer kan akkumuleres i kropsvæv og forårsage virkninger på huden.

Disse stoffer absorberes hurtigt af kroppen, metaboliseres og udskilles i urinen. Udskillelsen er dog delvis, da de kan påvises i blod og urin. Desuden er der mistanke om, at stoffet er i stand til at ændre hormonbalancen ved at aktivere hormonforstyrrende stoffer.

Nøglen til at forebygge skader er at vælge koncentrationer inden for de tilladte grænser.

Creme til huden

Parabener bidrager til at bevare kosmetiske produkter i længere tid. De skal dog anvendes i de tilladte mængder.

Sådan identificeres parabener i kosmetik

Der findes organiske parabener, dvs. parabener, som metaboliseres naturligt. Der findes også syntetiske parabener eller parabener fremstillet med kemikalier, der består af propanol, ethan eller methanol.

Identificér dem på etiketter med navne, der ender på paraben, f.eks. butylparaben, propylparaben og methylparaben.

Kosmetik, der ikke indeholder denne ingrediens, har normalt “parabenfri” stående på etiketten. Du skal dog tjekke etiketterne omhyggeligt, da bogstaverne normalt er meget små, eller da nomenklaturen og koderne har akronymer, der kan forveksle et tilsætningsstof med et andet.

Overfølsomhed over for parabener i kosmetik

Food and Drug Administration (FDA) placerer parabener på andenpladsen blandt de mest almindelige ingredienser i kosmetik. Samme institution har ingen oplysninger om, at sådanne konserveringsmidler i skønhedsprodukter har virkninger på menneskers sundhed.

Selv om de ikke injicerer lugt eller smag og heller ikke ændrer egenskaberne af makeup eller personlige plejeprodukter, har utilstrækkelige doser af en tendens til at generere dermatologiske tilstande som rosacea, dermatitis og allergier.

Kontakt en læge, hvis du oplever kløe, hævelse, røde knopper, udflåd eller udslæt efter påføring af et kosmetikprodukt, der indeholder parabener.

Hvad angår forbindelsen til kræft, står der i en artikel i nyhedsbrevet Chemical SafetyFacts.org, at videnskabelige undersøgelser ikke har fundet nogen direkte forbindelse mellem dette stof og sygdommen.

Parabener, du kan bruge, og dem du skal undgå

Ud over FDA tillader EU’s videnskabelige komité for forbrugersikkerhed parabener, men med visse regler.

Ethylparaben og methylparaben er sikre ved en maksimal koncentration på 0,4 % pr. produkt eller 0,8 %, hvis det er en blanding. Alene eller i kombination er propylparaben og butylparaben tilladt i formuleringer på 0,14 %.

Blandt de skadelige er phenylparaben, isopropylparaben, pentylparaben, isobutylparaben og benzylparaben. Med hensyn til denne gruppe er det ikke blevet endeligt påvist, hvor skadelige de er for sundheden, og derfor er de forbudt.

For børn under 3 år er det altid bedre at bruge parabenefri plejeprodukter.

Sådan opbevarer du kosmetik med parabener

Mange mennesker beslutter sig dagligt for at ændre deres forbrugsvaner for at holde op med at bruge varer med denne form for konserveringsmidler og prøve “grøn kosmetik”.

Men hvis du stadig har nogle produkter med dette stof, eller hvis du stoler mere på kemikaliets effektivitet, så tag følgende overvejelser om opbevaring i betragtning:

  • Opbevar dem på et sted, hvor lyset ikke kan nå dem direkte.
  • Luk beholderne tæt efter påføring af indholdet.
  • Sigt efter en middel temperatur, da for høje eller for lave temperaturer vil ændre formlernes stabilitet.
  • Spørg sælgeren, om det er tilrådeligt at køle produkterne ned. Nogle mennesker bruger køleskabet til at opbevare cremer, lotion og ansigtstonic.
Forskelligt makeup på bord

Korrekt opbevaring af produkter med parabener er afgørende for at bevare deres formler.

Produkter med alternativer til parabener

For hud med overfølsomhed anbefaler den spanske Healthy Skin Foundation, at man undgår kontakt med eller eksponering for parabener. Kontrollér mærkningen af produkterne, inden du køber dem, og tjek, at der er tale om naturkosmetik.

Du kan også vælge produkter uden konserveringsmidler, da de ikke indeholder vand og bliver mere og mere populære. Bevaringen af denne mulighed sker gennem antioxidanter, der forhindrer oxidation og forlænger deres brugbarhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.