De 4 mest almindelige former for depression

Hvis du har en depression, er det vigtigt at du søger hjælp og ikke isolerer dig. Motion kan også nogle gange hjælpe på depressioner, da det udløser endorfiner.
De 4 mest almindelige former for depression

Sidste ændring: 09 august, 2022

Depression er en sygdom, der desværre påvirker mange mennesker. Det skyldes en blanding af genetiske forudsætninger og eksterne triggere. Der findes forskellige former for depression, og i denne artikel vil vi præsentere dig for de 4 mest almindelige.

Depression er svært at kæmpe mod. Den ledsages ofte af skyldfølelse, rastløshed og angst på grund af de mange misforståelser og fordomme, der omgiver den.

Depression manifesterer sig på forskellige måder

De fleste mennesker forbinder depression med sorg og håbløshed. Det er rigtigt at nogle typer depression forårsager disse følelser, hvor man kan ikke stå ud af sengen, og man har ikke energi til at lave noget som helst. Alle de ting, der plejede at være spændende, føles nu meningsløst…

Der findes forskellige former for depression

Men der er også mange andre slags depression, hvis symptomer ser helt anderledes ud. Hvis du lærer at genkende dem kan du måske en dag gøre en stor forskel i dit eget eller en andens liv.

I denne artikel vil vi diskutere de fire mest normale former for depression.

4 forskellige former for depression

1. Depression efter et dødsfald

Mange depressioner udløses af en ekstern faktor, for eksempel et dødsfald. Når man mister nogen, kan man blive begravet i så dyb sorg, at det bliver et bundløst hul af fortvivlelse.

Denne type depression kan være frustrerende og svær at komme ud af. Når du ikke kan komme på benene igen efter en traumatisk hændelse, kan det føles ydmygende. Der er dog intet at skamme dig over. Det er ikke din skyld, at du er deprimeret.

2. Bipolar lidelse

Måske kender du allerede til bipolar lidelse, hvilket er karakteriseret ved perioder med ekstrem lykke efterfulgt af dyb sorg. Det kan nogle gange være svært at se på bipolare personer, hvor meget de lider, fordi de er oppe at køre meget af tiden. Deres depression kommer kun til udtryk i perioder.

Bipolære personer har svært ved at finde en balance i livet. De er enten ekstatiske eller deprimerede, hvilket kan være forvirrende for dem selv og for folk omkring dem.

Der findes også en anden form for bipolar lidelse med mindre udsving mellem mani og depression. Denne type kaldes bipolar II og kendetegnes ved blandede depressive og maniske følelser. Disse modsatrettede følelser kan føre til restløshed, uro, irritabilitet og angst.

skov

3. Udbrændthed

Udbrændthed er en form for depression, som skyldes for stort pres på arbejdspladsen eller i skolen.

Det sker ofte for engagerede medarbejdere, der gerne vil blive ved med at gøre deres bedste. De brænder for deres arbejder, men ender med at brænde ud. Når presset er på, kan det skabe psykisk og fysisk udmattelse, som fører én ind i en slem depression.

Udbrændthed kan overkommes med den rette behandling. Det er vigtigt, at du tager en pause og finder den behandling, der passer bedst til dig, hvad enten det er psykoterapi, meditation eller noget tredje.

4. Depression hos ældre

Depression hos ældre er desværre meget udbredt og underdiagnosticeret. Det rammer især ældre med kroniske sygdomme, kognitive forstyrrelser og nedsat funktionsevne.

Når vi bliver ældre, ændrer vores biologiske sammensætning sig, så vi bliver mere disponerede for depression. På samme tid mister mange ældre deres venner og mister kontakten til børn og børnebørn. Mange ældre føler sig ensomme og uden værdi eller mening.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at ikke alle ældre er deprimerede, også selvom de begynder at opføre sig anderledes. Når vi kommer op i årene, bliver vi hurtigere trætte og har ofte mere behov for at slappe af. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi er deprimerede.

Depression hos ældre er et alvorligt samfundsproblem, der kan være svært at forebygge og behandle. Nyd hvert øjeblik, du har, og udsæt ikke noget til senere. Sørg for at støtte dine forældre og bedsteforældre, så de føler sig værdsat og har noget at leve for.

Depression er en ond cirkel

Alle kan få en depression, og det sker desværre alt for nemt. Den svære del er at komme ud af den. En person, der er deprimeret, har tendens til at isolere sig selv. Det kan være svært at slippe ud af det meningsløse stemningsleje. Hvordan kan man tvinge sig selv til at blive glad, hvis man ikke kan se meningen med det?

ildfluer

Hvad end du lider af en bipolar depression eller andre former for depression, bør du søge professionel hjælp med det samme, du oplever, at noget er galt. Du kan ikke bryde ud af cirklen alene – vær ærlig over for dig selv omkring dette.

Hvis du ikke søger hjælp og bare lukker dig selv ude fra omverden, vil du forblive i depressionens onde cirkel. Når først du har lukket dig selv inde i den, kan du ikke komme ud. Så begynd at tale og åbne dig selv op over for de personer, der er omkring dig.

Hvis du ikke kan gøre det, så gå direkte til en professionel – find en hvilken som helst måde at lette byrden fra dine skuldre.

Med tålmodighed og tid vil du overkomme depressionen. Det er en lang, hård process, men du kan klare det. Med den rette hjælp og støtte kan du bryde ud af depressionens onde cirkel.

Lige meget hvilke former for depression, du har, er der en vej ud.

Det kan interessere dig ...
Mentale værktøjer mod depression
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mentale værktøjer mod depression

Viden om mentale værktøjer mod depression er vigtig, når man behandler psykiske lidelser. Læs mere om depression og hvordan det behandles her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.