Alt, hvad du behøver at vide om fetus in fetu

Den anomali, der er kendt som fetus in fetu, er kendetegnet ved, at der er to tvillinger: Den ene af dem udvikler sig, mens den anden er indlejret i den første som en parasit. De kommer næsten altid ind i maveregionen, men de er også blevet fundet i andre dele af kroppen.
Alt, hvad du behøver at vide om fetus in fetu

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Det første tilfælde af fetus in fetu blev rapporteret i 1800. Siden da er der blevet rapporteret omkring 200 tilfælde på verdensplan. Denne anomalis sjældenhed og dens geografiske spredning har forhindret dybtgående undersøgelser af dette fænomen.

Meckel opdagede først denne mærkelige tilstand. Han gav den navnet fetus in fetu for at henvise til de tilfælde, hvor en parasitær tvilling findes inde i sin raske søskende, som fungerer som vært.

Det er meget almindeligt, at læger i første omgang diagnosticerer denne sygdom som en smertefri knude. 89 % af tilfældene er blevet opdaget i de første 18 måneder af livet. Der er dog også mange tilfælde, hvor de diagnosticerer den sent.

Fetus in fetu er en sjælden tilstand

Foster i maven

Fetus in fetu er en af de tilstande, der kaldes sjældne eller minoriteter. Indtil videre er der blevet identificeret 7.000 sygdomme i denne kategori. Fetus in fetu er blandt de 10 mest sjældne.

Der er kun ca. 200 tilfælde dokumenteret på verdensplan. Denne anomali forekommer i ca. 1 ud af 500.000 fødsler. I de fleste tilfælde diagnosticerer lægerne den i barndommen. Den er dog også blevet fundet hos voksne op til 47 år.

Det er en variant af de parasitære tvillinger

Fetus in fetu er en variant af det fænomen, der er kendt som parasitære tvillinger. Det er en tilstand, hvor der er to tvillinger, og hvor den ene har en meget mindre krop end den anden.

I disse tilfælde gør værtstvillingen det muligt for parasitten at overleve, da den ikke har sine egne organer. Det er også blevet betragtet som et ekstremt tilfælde af siamesiske tvillinger.

Fetus in fetu er et uheld

Illustration af fetus in fetu

Forskerne kender ikke den nøjagtige årsag til dette fænomen. De ved blot, at det er et uheld, der sker på et tidspunkt under zygotens dannelse. Af en eller anden grund skilles tvillingerne ikke helt ad, men bliver ved med at sidde fast på en eller anden del af kroppen.

Alt dette sker, før fosteret dannes. Herefter udvikler den ene af tvillingerne sig normalt, mens den anden forkrøbler. Derfor forbliver den inde i den raske tvilling og er helt afhængig af den for at overleve.

Fetus in fetu har et mærkeligt udseende

Det er almindeligt, at værtsfosteret dør før fødslen. Når dette ikke sker, har barnet en udbuling i det område, hvor den parasitiske tvilling sidder. I 80 % af tilfældene sker dette i maveregionen. Det er dog også muligt, at den parasitære tvilling sætter sig fast i pungen, kraniet osv.

Fetus in fetu er en humanoid. Når lægerne udtager det, er det pakket ind i en membran, der får det til at ligne et hønseæg. Det er dog ekstremt hårdt og ret stort. Når den fjernes fra denne skal, er den parasitære tvilling hvid. Når lægerne foretager denne procedure, dør den, da den er helt afhængig af den raske tvilling.

Fetus in fetu og teratoma

Et teratom er en indkapslet tumor, der indeholder rester af væv og endda organer. Der er kendte tilfælde af teratomer, der indeholder hår, tænder, knogler og endda hjerter, selv om dette er ret sjældent.

På grund af dets karakteristika forveksles et teratom nogle gange med fetus in fetu. Forskere har opstillet kriterier for at skelne det ene fra det andet. Teratomer kan blive ondartede, mens fetus in fetu ikke kan det. Ligeledes kræver sidstnævnte, at der er en rygrad.

Det udgør en risiko for værten

Den parasitiske tvilling udgør en potentiel risiko for den raske tvilling. Den bliver til en byrde, som du bærer i din krop, og som ikke tjener noget formål, og den kan veje op til 1 kg. Den har ingen hjerne og et tomt kraniehul, og den har heller ikke noget brysthul, men har i stedet fast kød.

Risikoen afhænger også af, hvor den parasitære tvilling befinder sig. Som nævnt er den næsten altid placeret i maven. Der er dog tilfælde, hvor den befinder sig i mundhulen (6), i kraniet (7-9), i leveren (10) og andre farlige steder. Der er rapporteret tretten tilfælde, hvor mere end to parasitære tvillinger har eksisteret samtidig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lugones Botell, M., & Ramírez Bermúdez, M. (2013). Fetus in fetu. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 39(1), 63-68.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.