Alt, hvad du bør vide om diabetisk øjensygdom

Diabetisk øjensygdom er et begreb for en gruppe lidelser, der som regel ikke viser nogen symptomer, indtil skaden er betydelig. De kan påvirke synet til det punkt, hvor det forårsager blindhed.
Alt, hvad du bør vide om diabetisk øjensygdom

Sidste ændring: 08 april, 2021

Højt blodsukker er en lidelse, der påvirker flere systemer og organer. Og det gør det stille. Diabetes kan føre til diabetisk øjensygdom, der er en gruppe øjenlidelser, som kan ramme personer med denne lidelse.

Selvom eksperter ofte diskuterer indvirkningen af diabetes på hjertekarsystemet, er der ikke meget snak om, hvordan det kan påvirke synet. Diabetisk øjensygdom kan føre til total blindhed. Derudover er de fleste lidelser, der svækker synet, et resultat af diabetes, som ikke kontrolleres korrekt.

Hvorfor finder diabetisk øjensygdom sted?

Diabetes er en kronisk sygdom relateret til glukoseEnten kan bugspytkirtlen ikke syntetisere nok insulin, eller vævene er ikke i stand til at bruge det korrekt.

Insulin er det vigtige substans, som giver glukose mulighed for at trænge ind i celler. Når det ikke udfører sin opgave, øges niveauet af glukose i blodet. Dette beskadiger væv. Ifølge Mayo Clinic eksperter finder diabetisk øjensygdom sted, fordi høje niveauer af blodsukker beskadiger blodkar bagerst i øjet (nethinden).

Diabetes anses som en stille sygdom, som kan føre til alvorlige komplikationer, hvis det ikke bliver opdaget. Som National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases pointerer, er dets symptomer faktisk ofte forbundet med en ændring i medicin eller kontrol af sygdommen.

Langvarig skade finder endda sted under prædiabetes. Det er en periode, hvor glukoseniveauerne er højere end normalt. De er dog ikke høje nok til, at få sundhedsfagfolk til at diagnosticere sygdommen.

Kvinde måler blodsukkerniveau

Måske denne artikel også vil interessere dig: Typer af grøn stær: Hvad du bør vide

Diabetisk øjensygdom: Primære lidelser

Diabetisk øjensygdom er en gruppe øjenlidelser, som finder sted som et resultat af denne sygdom. De mest gængse er diabetisk retinopati, diabetisk makulær ødem, grøn stær og grå stær. Nedenstående vil vi forklare dem alle i detaljer.

Diabetisk retinopati

Diabetisk retinopati er en lidelse, som kommer fra skaden på blodkar, der transporterer iltet blod til nethinden. Nethinden er det lysfølsomme lag, som forer den indre del af øjet (bagerst i øjet).

Diabetisk retinopati er en af de mest gængse øjenlidelser relateret til diabetes. Det manifesterer sig som regel i stadier. Som American Academy of Ophthalmology forklarer, er det første stadie ikke-proliferativ diabetisk retinopati.

Det, der sker, er, at blodkar begynder at blive svækket eller lække i nethinden. På dette tidspunkt finder diabetisk makulær ødem sted, hvilket ofte forårsager slørret syn. I nogle tilfælde kan det føre til iskæmi af blodkar.

Når retinopati udvikler sig, når det spredningsstadiet. Dette stadie består af vækst af nye blodkar (denne proces kaldes også neovaskularisering eller angiogenese). Disse blodkar er svage og kan blive beskadiget og bløde.

Blødning svækker synet. Arvæv kan også dannes, hvilket gør indersiden af øjet mere uigennemsigtigt. Lys kan derfor ikke nå nethinden korrekt.

Diabetisk makulær ødem

Diabetisk makulær ødem er en anden gængs diabetisk øjensygdom. Som vi har forklaret i det ovenstående afsnit, opstår det faktisk som regel i tilfælde af retinopati. Det er ophobning af væske i makula, hvilket forårsager betændelse.

Makula er området tæt på midten af nethinden. Det er ansvarligt for det centrale, farvede syn af høj opløsning. Det er derfor, diabetisk makulær ødem kan føre til tab af synet over tid eller endda blindhed.

Grøn stær

Det er en anden gængs diabetisk øjensygdom. En øgning i trykket indeni øjet forårsager det. Øjets dræningssystem er beskadiget, hvilket får væske til at hobe sig op i den forreste del af øjet.

Dette beskadiger den optiske nerve. Som Mexican Diabetes Federation forklarer, anses grøn stær som den anden ledende årsag til blindhed og den første ledende årsag til uhelbredelig blindhed.

Risikoen for, at diabetikere lider af denne lidelse, er dobbelt så stor som hos sunde personer. Symptomerne opstår som regel gradvist, og synet mistes gradvist.

Grå stær

Det er en lidelse, som også er meget gængs hos sunde personer. Det er faktisk forbundet med aldringDet er en proces med slid, hvor linsen bliver mere og mere tåget.

Dette gør det svært at se tydeligt. Eksperter anser det som en diabetisk øjensygdom, fordi diabetes fremskynder processen. Med andre ord udvikler personer, der lider af diabetes, grå stær i en yngre alder end andre.

Hvornår bør man gå til en specialist?

Diabetisk øjensygdom er et begreb for en gruppe lidelser, som typisk ikke viser nogen symptomer, indtil skaden er betydelig. Det er derfor, eksperter anser det som essentielt for diabetikere at gennemgå rutinemæssige øjenundersøgelser.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kan næsten alle diabetiske øjenlidelser forebygges. For at gøre det er det essentielt at opdage ændringen tidligt og begynde at kontrollere sine blodsukkerniveauer.

Sundhedsfagfolk anbefaler alle personer, der er diagnosticeret med diabetes, at få udført tests såsom en oftalmoskopi mindst en gang om året. Det er faktisk essentielt for dem, der også lider af forhøjet blodtryk eller høje kolesterolniveauer, at få lavet disse tests oftere.

Hvis man vedvarende har høje blodsukkerniveauer, øger det risikoen for diabetisk øjensygdom. Det er derfor, det er essentielt for diabetikere at kontrollere deres blodsukkerniveauer i løbet af dagen. På den måde kan de tilpasse deres behandling for at undgå for højt blodsukker.

Det, du skal huske på, er, at hvis du er blevet diagnosticeret med diabetes eller prædiabetes, er det vigtige at gå til kontrol og lægetjek. Vent ikke, til du lider af symptomer eller komplikationer, med at gå til din læge.

Illustration af øje viser diabetisk øjensygdom

Behandling af diabetisk øjensygdom

Lægemidler kan behandle diabetisk retinopati i de tidlige stadier. De mest brugte er anti-VEGF substanser og kortikosteroider. Den førstenævnte reducerer spredningen af blodkar omkring nethinden. Sundhedsfagfolk sprøjter det ind i øjet. De reducerer derudover også makulær ødem.

Kortikosteroider kontrollerer hævelse af ødem. Nogle tilfælde reagerer dog ikke på lægemidler og kræver en operation. Ifølge Hospital Clinic de Barcelona skal sundhedsfagfolk ty til operationer i disse tilfælde:

  • Meget kraftige eller tilbagevendende blødninger.
  • Makulær ødem, der ikke reagerer på behandlinger.
  • Løsning af nethinden.

Vi anbefaler, at du også læser: Derfor kan personer med diabetes opleve tør mund

Diabetes er en stille sygdom

Diabetisk øjensygdom er en gruppe lidelser, der opstår som følge af ringe glykæmisk kontrol, især hos personer, der er blevet diagnosticeret med diabetes for mange år siden. Det vigtigste at understrege omkring disse lidelser er, at de fleste af dem kan forebygges.

Af den grund er det essentielt for patienter at gå til en læge hvert andet eller hvert år. Derudover kan det reducere forekomsten, hvis man følger alle anbefalingerne vedrørende kost og livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.