Alt, hvad du bør vide om myggestik

Myggestik er mere end blot en plage. De kan faktisk være en fare for dit helbred. Lær mere om, hvorfor myg stikker, hvorfor de foretrækker nogle personer, og hvordan man kan forebygge stik.
Alt, hvad du bør vide om myggestik

Skrevet af Daniela Andarcia

Sidste ændring: 09 august, 2022

Myggestik er en plage. De er røde, kløende og kan være evigheder om at forsvinde. Selvom myg måske synes som noget af det mest irriterende, er de faktisk også i stand til at overføre adskillige sygdomme.

Denguefeber, malaria, Zika-virus, Vestnilfeber og Chikungunya-feber er blot nogle af de insektbårne sygdomme, som myg kan sprede til mennesker. I denne artikel vil vi dele alle detaljer om myggestik med dig: Hvorfor myg stikker, hvem de stikker, og hvordan man minimerer risikoen.

Hvorfor stikker myg?

Før vi går i gang, bør vi slå fast, at ikke alle myg stikker. Der er omkring 3.500 typer af myg, og kun tre af dem suger blod: Anopheles, Cules og Aedes.

Ligeledes reduceres tallet endnu mere, når vi ser på, at det kun er hunmyg, der stikker. Hunner har brug for protein til at producere og lægge æg, hvilket er grunden til, at de suger blod for at opfylde deres ernæringsmæssige behov.

Generelt kan en hunmyg lægge mellem 30 og 300 æg efter et enkelt måltid. For at producere flere æg bliver hun nødt til at drikke mere blod.

Hanmyg stikker ikke, fordi de får deres ernæring fra nektar og andre væsker fra planter. Hunner kan leve uden at drikke blod, men de tre arter, vi har nævnt ovenstående, skal have det for at kunne reproducere.

En myg på hud

Hvorfor klør myggestik?

Når en myg stikker dig, trænger den igennem huden med en skarp brod i sin mund og indsprøjter spyt i stikket. Dette afholder blodet fra at størkne og giver myggen mulighed for mere effektivt at suge blodet ud. Dit immunsystem reagerer på kemikalierne i insektets spyt, hvilket kan forårsage forskellige reaktioner såsom rødme, hævelse og kløe.

Selvom disse symptomer er nogle af de mere gængse, har børn, personer med svækkede immunsystemer og voksne, der aldrig er blevet stukket af myg før, tendens til at opleve stærkere reaktioner på myggestik. Disse mere alvorlige symptomer kan inkludere feber og kronisk nældefeber.

Foretrækker myg nogle personer frem for andre?

Hvor uretfærdigt det end kan synes, er svaret ja, myg har præferencer. Nogle studier antyder, at 20% af befolkningen er uimodståelige for myg. Ligeledes har entomologer opdaget andre faktorer, som kan gøre en person mere attraktiv for disse insekter.

Nedenstående kan du læse om nogle af de mest gængse faktorer, som kan gøre dig til mygs yndlings snack.

1. Farven på tøjet

Myg bruger synet til at lokalisere deres bytte.  Studier har fundet frem til, at de er mere tiltrukket til mørkere farver såsom sort, grøn og rød. Med andre ord vil du højst sandsynligt være et offer for tusindvis af myg, hvis du bærer disse farver.

2. Blodtype

Som vi har nævnt ovenstående, er hunmyg afhængige af de proteiner, der findes i blod, for at kunne producere æg, så det er ikke så overraskende, at de foretrækker bestemte blodtyper.

I et studie observerede entomologer, at personer med blodtype O er dobbelt så attraktive for myg som personer med blodtype A, mens personer med blodtype B er de mindst foretrukne for myg.

3. Kuldiox i ånde

Myg er i stand til at lugte den kuldioxid, vi frigiver, når vi ånder ud. Jo mere vi ånder ud, jo mere modtagelige vil vi derfor være for myggestik. Når det er sagt, skal vi sikre os, at vi er forberedte på at bekæmpe myg, næste gang vi går en tur eller løber udenfor.

Dette forklarer, hvorfor man ofte hører insektets uophørlige summen omkring sit hoved. De er tiltrukket af vores ånde!

4. Kemisk komposition i blodet og kropstemperaturen

Myg kan også opdage deres bytte ved at lugte mælkesyre, urinsyre, ammoniak og andre komponenter i blodet, der frigives gennem sved. Derudover foretrækker disse insekter personer med højere kropstemperatur.

På den måde kan det, at opretholde en aktiv livsstil, faktisk gøre dig mere modtagelig for myggestik på grund af større mængder af mælkesyre i dit blod og en højere kropstemperatur. Der er dog genetiske faktorer, som spiller en rolle, uanset hvor meget urinsyre og andre komponenter der udskilles i blodet.

5. Bakterier på huden

Videnskabelige studier har vist, at typen og mængden af bakterier, der er til stede på huden, kan gøre os mere modtagelige for myggestik. Det mest uimodståelige bytte er det, der har en større mængde af bestemte typer af mikrober på huden.

Dette kan hjælpe med at forklare, hvorfor så mange myg flokkes om fødder og ankler, eftersom dette område er en grobund for bakterier.

6. Graviditet kan øge risikoen for myggestik

Studier viser, at gravide kvinder har større sandsynlighed for at blive stukket af myg i forhold til kvinder, der ikke er gravide. Det skyldes, at under graviditet frigiver kvinder omkring 21% mere kuldioxid, og deres kropstemperatur er betydeligt højere.

7. At drikke øl

Et studie fra 2002 forbandt indtag af alkohol med flere myggestik. Forskere konkluderede, at personer, der drak øl, havde større tendens til at blive stukket end dem, som ikke drak øl.

Barn med myggestik på armen

Kan man forebygge myggestik?

Selvom der er nogle ting, man bare ikke kan ændre for at undgå fuldstændig at blive stukket af myg, er der nogle ting, man kan gøre for at begrænse, hvor meget de generer en. Og det kan også reducere risikoen for at få en sygdom, der er overført af myg. Her er nogle hurtige tips til at undgå myggestik:

 • Brug insektafvisende midler.
 • Bær langærmerede trøjer, bukser og sokker, når det er muligt.
 • Vælg tøj i klare farver.
 • Undgå at gå udenfor ved morgengry og tusmørke, eftersom det er myggenes mest aktive tidspunkter.
 • Hold din terasse fri for steder, hvor myg kan lægge æg, såsom alle steder med stilstående vand.
 • Prøv at forhindre myg i at trænge ind i dit hjem.

Læs også denne artikel: Sådan bruger du B1-vitamin til myggespray

Nogle personer er mere modtagelige for myggestik end andre

Af de 3.500 typer af myg, der findes, er det kun tre, der suger blod. Derudover er det kun hunmyg, som stikker for at kunne få den nødvendige ernæring til at producere og lægge æg.

Nogle personer er mere attraktive for myg end andre. Blandt disse grupper er gravide kvinder, personer, der drikker øl, personer med blodtype O, personer, der godt kan lide at motionere, og personer med bestemte typer bakterier på deres hud. Selvom nogle af disse faktorer ikke er så nemme at ændre, kan man dog mindske risikoen ved at følge de ovenstående råd.

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du salve til at lindre myggestik
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du salve til at lindre myggestik

Har du nogle irriterende myggestik, som driver dig til vanvid? Så kan du lave en simpel hjemmelavet salve til at lindre myggestik. • Guelbéogo, W. M., Gonçalves, B. P., Grignard, L., Bradley, J., Serme, S. S., Hellewell, J., Lanke, K., Zongo, S., Sepúlveda, N., Soulama, I., Wangrawa, D. W., Yakob, L., Sagnon, N., Bousema, T., & Drakeley, C. (2018). Variation in natural exposure to anopheles mosquitoes and its effects on malaria transmission. eLife, 7, e32625. doi: 10.7554/eLife.32625
 • Pollard, E., Russell, T. L., & Burkot, T. R. (2019). Maximising mosquito collections from barrier screens: the impacts of physical design and operation parameters. Parasites & vectors, 12(1), 31. doi: 10.1186/s13071-019-3291-4
 • Shirai, Y., Funada, H., Seki, T., Morohashi, M., & Kamimura, K. (2004). Landing preference of Aedes albopictus (Diptera: Culicidae) on human skin among ABO blood groups, secretors or nonsecretors, and ABH antigens. Journal of medical entomology, 41(4), 796–799. doi: 10.1603/0022-2585-41.4.796
 • Syed, Z., & Leal, W. S. (2007). Maxillary palps are broad spectrum odorant detectors in Culex quinquefasciatus. Chemical senses, 32(8), 727–738. doi: 10.1093/chemse/bjm040
 • Minard, G., Mavingui, P. & Moro, C.V. Diversity and function of bacterial microbiota in the mosquito holobiont. Parasites Vectors, 6, 146 (2013). doi: 10.1186/1756-3305-6-146
 • Verhulst, N., Weldegergis, B., Menger, D. et al. Attractiveness of volatiles from different body parts to the malaria mosquito Anopheles coluzzii is affected by deodorant compounds. Sci Rep, 6, 27141 (2016). doi: 10.1038/srep27141
 • Dobson R. (2000). In brief. BMJ (Clinical research ed.), 320(7249), 1558B.
 • Shirai, O., Tsuda, T., Kitagawa, S., Naitoh, K., Seki, T., Kamimura, K., & Morohashi, M. (2002). Alcohol ingestion stimulates mosquito attraction. Journal of the American Mosquito Control Association, 18(2), 91–96.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.