Derfor må babyer ikke sove i en autostol

Det er normalt for babyer at falde i søvn ligeså snart de kommer ud og køre i bil. Men autostolen er kun designet til deres sikkerhed, ikke til at sove. Derfor skal du være på vagt, når de falder i søvn i dem. 
Derfor må babyer ikke sove i en autostol
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Du har gjort alt for at få din baby til at falde i søvn og er lidt desperat. Efter at du næsten er løbet tør for ideer, sætter du dem i deres autostol, og du sætter dig ind i din bil og begynder at køre, i håb om at få babyen til at sove i en autostol.

Ligeså snart du kører ned af vejen, sker miraklet: Din baby sover. Du kan ikke tro det. Du er dog meget glad for, at opgaven lykkedes, uden at du ved, at det ikke er tilrådeligt for en baby at sove i en autostol.

Senere kommer du hjem. Og efter at de endelig er faldet i søvn, overvejer du måske ikke engang at forstyrre dem ved at tage dem inde i huset. Du vil hellere have, at de bliver der og sover, indtil de selv vågner. Imens kan du udnytte chancen for at slappe af. Du tænker stadig slet ikke på spørgsmålet: Er det godt at lade babyen sove i en autostol?

Hvis dette scenarie er kendt for dig, skal du bedre læse disse oplysninger.

Hvorfor falder babyer i søvn, ligeså snart en bil bevæger sig?

En baby, der er ved at sove i en autostol

Vuggen og den ekstreme stilhed, der omgiver dem, minder om den atmosfære, hvor babyen har været i løbet af din 9 måneders graviditet. Da de var inden i deres mors mave, var hendes mave rundt om dem i alle 24 timer  hver dag.

Babyer er vant til slaget af moderens hjerte og til lydene af ​​hendes fordøjelse og hendes åndedræt. De lytter også meget til hendes stemme og til andre lyde, som måske er omkring hende.

Fra et fosters perspektiv er moderen i konstant bevægelse: Hun bevæger sig og går rundt, går op og ned ad trapper og udfører andre opgaver osv. Om natten stopper hun næppe, når hun går i dvale, selvom hun måske ligger stille, forsvinder hendes lyde ikke helt.

Det er midt i denne svage, men kontinuerlige hvirvelvind af lyde og bevægelser, at babyen falder i søvn. Det er derfor, det er let at forestille sig, hvorfor de har svært ved at falde i søvn, når de lægges i en enorm tremmeseng i et ensomt og lydløst rum.

Naturligvis ændrer det hele sig, når de sidder i en autostol. I det opnår stimuleringen af ​​bilvibrationer og motorens omdrejninger det, der forekommer umuligt for forældrene: Vores baby falder i søvn næsten øjeblikkeligt.

Desuden er det ikke svært at forestille sig grundene til, at det sker. Den “summende” lyd af bilen sender babyer tilbage til deres dage i deres mors mave.

Du er måske interesseret i at læse: Sådan lærer du en baby at sove hele natten igennem

Hvad med at sove i en autostol?

Autostole er grundlæggende værktøjer til at transportere din baby ind og ud af en bil. I mange lande er deres anvendelse lovpligtig.

En autostol er en grundlæggende, ekstra sikkerhedsforanstaltning for dit barn i tilfælde af kollision. Så sæt aldrig en baby på forsædet  ved siden af ​​føreren eller på dit skød. Især foretrækkes det altid, at de er i deres autostol og aldrig i en persons arme.

I tilfælde af en kollision med et andet køretøj eller noget andet undervejs, vil løse ting og legemer i bilen ofte blive kastet ud efter et kraftigt sammenstød. Vi overlader det til din fantasi at tænke over, hvad der ville ske, hvis du havde en baby i dine arme.

I sådanne situationer gør autostolen forskellen mellem deres liv og død. Der opstår imidlertid problemer, når en stol, der er større end passende, bruges til en nyfødt baby.

En baby er ved at sove i en autostol

Det er uundgåeligt, at en baby falder i søvn i en bil på et eller andet tidspunkt, og du kan ikke forhindre dem i at falde i søvn, når de har brug for det. Hvad du endvidere skal gøre for at beskytte deres sikkerhed, er at overvåge dem, mens de sover, og sørge for, at de har den rigtige kropsholdning til det.

Skal jeg sørge for, min baby ikke kommer til at sove i en autostol?

Du ved allerede, hvor skrøbelige babyer er. Desuden bevæger de sig, mens de sidder i bilen, fordi de ikke kan kontrollere deres krop endnu.

Hvis der er andre mennesker, der er med i bilen udover dig og din baby, skal din ledsager ideelt set sidde bagi ved siden af ​​babyen og være opmærksom på babyens kropsstillinger.

Lad ikke babyen være alene på bagsædet i en længere periode. Hvis du kører alene med dem, skal du undgå lange ture så meget som muligt.

Risici

Overvej følgende, når en baby er kommet til at sove i en autostol:

  • Da babyer ikke har kontrol over deres hoveder – især i deres første måneder af deres liv – kan bevægelsen af ​​bilen vippe deres hoved fremad. Dette kan blokere babyens luftveje og føre til kvælning.
  • Når du sætter en baby i en autostol, skal du overvåge deres stilling og derefter spænde dem korrekt fast. Hvis stropperne ikke sidder rigtigt, kan deres krop muligvis bøje for meget og mase deres bryst og underliv.
  • Iltniveauet er lavt, når en baby  sover i sin autostol, især når de endnu ikke har kontrol over deres krop. Derfor skal du ikke lade babyen sidde der i lang tid, da den endnu ikke har styrken til at sidde eller stå på egen hånd.
  • Om vinteren er det nødvendigt at undgå meget tykt overtøj til babyer, mens de er i autostolen. Sikkerhedsstropperne holder dem ikke ordentligt på grund af tykkelsen på tøjet, hvilket ville være dårligt, hvis der var en kollision.

Vi kom hjem, og babyen sover stadig: Hvad skal jeg gøre?

Et lille barn i en autostol

Hvis din baby sover, når du kommer hjem, skal du tage dem med dig ind. Det tilrådes ikke at de sover videre i deres autostol. Husk, at designet af autostolen ikke er til at sove, men for at babyen  kan rejse sikkert i en bil og være beskyttelse i tilfælde af en ulykke.

Ja, vi ved, at du helst ikke vil forstyrre dem eller vække dem, så du overvejer bare at bære autostolen inde og lade dem ligge der, indtil de vågner op. Det er dog nødvendigt at tage dem ud af autostolen. Husk, babyer skifter kropsholdning, og at den forkerte holdning i en autostol kan føre til kvælning.

Hvis du vækker babyen, syng en vuggevise og læg dig ved siden af ​​ham eller hende. Mor og fars kærlighed og varme hjælper din baby med at falde i søvn igen.

Det kan interessere dig ...
Er sut og sutteflaske skadeligt for dit barn?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er sut og sutteflaske skadeligt for dit barn?

Det er meget almindeligt at bruge sut og sutteflaske. Nogle forældre vælger at bruge begge, mens andre prøver at undgå dem. Men er sutteflaske skad...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.