Alt om palliativ pleje hos alvorligt syge

Alvorlige kroniske sygdomme har betydelig indflydelse på livskvaliteten for patienter og personerne omkring dem. Palliativ pleje er en form for pleje, der hjælper med at sikre, at dette har mindre påvirkning.
Alt om palliativ pleje hos alvorligt syge

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Alle patienter med alvorlige sygdomme kan drage fordel af palliativ pleje. Dets hovedmål er derfor at yde støtte og lindring til dem, der lider af alvorlige sundhedsmæssige problemer, der kan føre til død på kort eller mellemlang sigt.

Det er bevist, at palliativ pleje markant forbedrer livskvaliteten for alvorligt syge patienter og deres familier. Ikke desto mindre estimeres det, at kun 14% af mennesker, der har brug for denne type pleje, modtager den på effektiv vis.

Der har aldrig i menneskehedens historie været behov for mere palliativ pleje end nu. Dette skyldes, at medicinske fremskridt har forlænget den forventede levetid. Derfor er overlevelsesraten for mennesker med kroniske sygdomme steget. Således dør mange mennesker ikke straks af deres sygdom, men mange lider af effekterne af ​​dem.

Hvad er palliativ pleje?

Palliativ pleje gives til syg kvinde

Palliativ pleje er et medicinsk område, der er ansvarlig for at forebygge og lindre lidelser hos alvorligt syge patienter og også give en større livskvalitet for disse patienter og deres familier. Nogle mennesker, der lider af livstruende sygdomme, har brug for det.

De vigtigste mål for denne pleje er:

  • Håndtering af de symptomer, der får patienter, såvel som deres pårørende, til at lide.
  • Tilpasning af behandlingsmålene til patientens forhold og præferencer.
  • Fremme og vedligeholde kommunikation mellem patienten, deres familie og det ansvarlige sundhedspersonale.
  • Og som det sidste, at give psykosocial og spirituel støtte til patienter og deres familier.

Palliativ pleje dækker en lang række sygdomme. De, der befinder sig i et alvorligt stadie af en sygdom, og dem, der ikke får konventionel behandling på grund af deres tilstand, kan drage fordel af det. Også dem, der har reageret dårligt på etablerede behandlinger.

Læs også: Fem tips til at håndtere en partners død

Hvad består palliativ pleje af?

En alvorlig kronisk sygdom er en tilstand, der påvirker flere dimensioner af patienten og familiens liv. Palliativ pleje forsøger at give et svar på:

Fysiske problemer inkluderer normalt smerter, åndedrætsbesvær, søvnforstyrrelser og fordøjelsesforstyrrelser. Disse problemer løses normalt med medicin, fysioterapi, ernæringsrådgivning og ergoterapi.

I disse tilfælde er der normalt en række praktiske problemer, hovedsageligt relateret til ressourcetilgængelighed. Når vi taler om ressourcer, henviser vi til økonomiske ressourcer eller de nødvendige værktøjer til at sikre patientens og deres families velvære.

Alvorlige sygdomme kræver også psykosocial støtte til at tackle frygt, håbløshed eller benægtelse. Denne støtte ydes hovedsageligt af rådgivnings- og støttegrupper. Desuden skal medicinske fagfolk yde åndelig hjælp til at udforske tro og værdier, der bidrager til at acceptere og håndtere situationen.

Hvem skal give plejen, og på hvilke betingelser?

Palliativ pleje kan ydes på et hospital, i et specialiseret center eller hjemme

Palliativ pleje kan ydes på et hospital, på et specialiseret center eller hjemme. Patienten og dennes familie skal beslutte, hvad der er det bedste valg, i betragtning af fordele og ulemper ved hver enkelt tilfælde.

Det er bevist, at hjemmepleje i de fleste tilfælde er meget gavnligt for syge patienter. Denne løsning afhænger dog af betingelserne og tilgængeligheden for den enkelte familie samt adgang til ekstern support.

Ideelt set ydes denne type pleje af et medicinsk team i partnerskab med patientens familie. En person med en alvorlig sygdom kræver en gruppe læger, sygeplejersker, en ernæringsfysiolog, en psykolog, en socialarbejder, en massageterapeut og en spirituel rådgiver.

Læs også: Hjælp et ældre menneske med en sygdom

Aspekter, der bør overvejes

Det er meget vigtigt, at både patienten og deres familie kender til omstændighederne omkring sygdommen, behandlingsmuligheder og prognose. Dette giver dem mulighed for at træffe gode beslutninger på hvert trin.

Ikke alle i verden har adgang til palliativ pleje. I lande med høj indkomst har næsten alle patienter muligheden. I lande med lav indkomst mangler det imidlertid synligt. 98% af de børn, der har behov for sådan pleje, bor i fattige lande.

Det kan interessere dig ...
5 ting folk tænker før de dør
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 ting folk tænker før de dør

Før de dør, opdager mange, at vejen til lykke går gennem svære beslutninger, som i sidste ende ville have tilladt dem at leve deres liv fuldt ud.  • Pessini, L., & Bertachini, L. (2006). Nuevas perspectivas en cuidados paliativos. Acta bioethica, 12(2), 231-242.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.