Alt om peptider, og hvordan de gavner huden

Peptider er byggeklodserne for kollagen. I denne artikel kan du lære alt om peptider, og hvorfor de er så vigtige i nutidens kosmetikindustri.
Alt om peptider, og hvordan de gavner huden

Sidste ændring: 26 august, 2022

Nutildags er der en overvældende mængde nye produkter og teknologier med æstetiske eller kosmetiske formål. De inkluderer peptider til huden.

Peptider er korte aminosyrekæder. De er vigtige for huden, eftersom de er byggeklodserne for kollagen og elastin.

Selvom kroppen naturligt producerer peptider, reduceres produktionen af kollagen med en rate på 1% om året efter 30-års alderen.

Det er derfor, huden mister sin glathed og begynder at se rynket, slap og mindre glansfuld ud. Det er grunden til, at peptider inkluderes i mange skønhedsprodukter nutildags.

Eftersom der er mange tendenser og komponenter, der påstår at være “mirakuløse” produkter til at genskabe ungdommelig hud, er peptider så virkelig effektive? Vi vil prøve at svare på dette spørgsmål nedenstående.

Alt om peptider: Forskellige typer

Kvinde foran spejl

Vi bliver nødt til at starte med at nævne, at der er flere typer af peptider, hvor de hver især har forskellige funktioner og effekter på huden. Her er de primære:

 Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Disse 8 fødevarer tilfører mest kollagen til din hud

Celleindtrængende peptider

De kan krydse cellemembraner. De leverer mineraler (såsom calcium, mangan og jern), hvilket kan øge niveauerne af kollagen.

Enzymhæmmende peptider

Denne type peptid hæmmer bestemte enzymer, som dets navn indikerer. For eksempel er det angiotensin, som primært findes i blodomlødet. På den anden side hjælper de med at stoppe hudens naturlige nedbrydelse af kollagen.

Signalpeptider

Signalpeptider er de første, der dukker op i polypeptidkædesyntese og indikerer destinationen for proteiner. Når deres “besked” er leveret til huden, hjælper de med at fremme produktionen af kollagen og elastin.

Neuropeptider

Neuropeptider er kemiske substanser, der består af aminosyrer. De bliver udskilt af nerveender og påvirker aktiviteten af forskellige organer.

Det blokerer bestemte hormoner, som forårsager sammentrækninger i musklerne, hvis de frigives. Dermed gør de rynker og fine linjer mere glatte, når det kommer til de æstetiske effekter.

Tetrapeptider og hexapeptider

Afhængig af længden af peptidkæden er der tetrapeptider, pentapeptider og hexapeptider. De har alle forskellige funktioner og effekter:

 • De førstnævnte, tetrapeptider og pentapeptider, fungerer på sarte områder (såsom poser under øjnene) og er opstrammende midler. Pentapeptider stimulerer derudover reparationen af væv, bidrager til heling og forstærker og fremmer syntesen af kollagen.
 • Med hensyn til hexappetider hjælper de med at berolige muskler ved at handle på dynamiske rynker. De har en effekt, der minder om Botox, uden nåle og bivirkningerne, som følger med denne behandling.

Andre peptider

Peptid Q10 fremmer syntesen af coenzym Q10. Eksperter har studeret effekterne af dette på atletisk ydeevne. De anser det også som et antioxidant, som forsinker tidlig aldring og neutraliserer frie radikaler.

Som det sidste findes der også kobberpeptider. Eksperter studerer stadig dets egenskaber, eftersom de skønner, at de kan forebygge oxidativ aktivitetet af dette metal på celler. Dets æstetiske effekter er dog endnu ikke blevet bevist.

Alt om peptider: Dets fordele for huden

Kvinde påfører ansigtscreme med peptider

Peptider har mange funktioner i kroppen. De er byggeklodser for enzymer og hormoner og er også en kilde til energi.

Det er vigtigt at huske på, at peptider “fortæller” cellerne, at de skal producere mere kollagen, når det nedbrydes, for at erstatte, hvad der går tabt.

Den primære funktion af peptider er dermed at facilitere produktionen, beskyttelsen og erstatningen af kollagen. Vi kan sige, at dets andre fordele stammer fra eller er en konsekvens af det.

I særdeleshed gavner peptider huden på forskellige måder:

 • Hydrering: Reducerede niveauer af kollagen fører til dehydrering. Eftersom peptider øger produktionen af dette substans, forbedrer eller reducerer de effekterne af tab af fugt i huden.
 • Blød, elastisk og stram hud: Den direkte konsekvens af kollagen og gendannelsen af fugt er synligt mere blød, elastisk og stram hud. Husk, at peptider også udgør elastinfibre.
 • Reducering af rynker og linjer: Øget kollagen betyder glathed og et ungdommeligt udseende. Det skyldes, at rynker og linjer er mindre synlige, når huden af stram og glat.
 • Hudbarriere: Peptider er det første forsvar mod infektioner. Øget produktion af kollagen gør huden stærkere og mere modstandsdygtig.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Alt om peptider: Sådan fungerer de

Peptider er aminosyrekæder, og aminosyrer er byggeklodser for protein i hele kroppen.

Når man bruger produkter og behandlinger, der indeholder dem, trænger de i bund og grund ind i huden og sender en besked til kroppens celler, der fortæller dem, at de skal producere mere kollagen. På en måde er det, som om man snyder sin krop. Men i dette tilfælde retfærdiggør resultatet handlingen.

Der er andre måder at stimulere produktionen af kollagen på foruden at bruge kosmetikprodukter. Nogle fødevarer er rige på dette substans, såsom blandt andet gelatine, laks, peberfrugter og tomater.

Hvad man bør se efter i et hudplejeprodukt med peptider

Generelt er de gavnlige for huden. De er dog ikke alle udviklet på samme måde. Vi forklarede ovenstående, at nogle udsender signaler for at stimulere produktionen af kollagen, mens andre hæmmer produktionen af enzymer. Uanset hvad fungerer de fleste typer som vandindsamlere.

Man kan også kombinere peptider med andre ingredienser. Ved at binde til særlige hudreceptorer kan forskellige peptider producere mange effekter såsom blandt andet anti-aging, hydrering, antioxidation, fasthed eller elasticitet, reparation af væv, lysere hud og reducering af akne.

Man bør tage de følgende ting med i overvejelserne, når man vælger et hudplejeprodukt med peptider:

 • Vær sikker på, at det virkelig indeholder peptider. Uanset hvad må du huske på, at det nogle gange kan fremstå under et andet navn (såsom palmitoyl).
 • Vælg det mest passende type produkt. For eksempel er cremer mere effektive, fordi de er i kontakt med huden i længere tid. Det betyder, at huden vil absorbere peptiderne mere.
 • Intet produkt indeholder alt, så du bør basere dit valg på dine behov. Det er vigtigt at nævne, at tetrapeptider fremmer elasticitet og fasthed, mens hexapeptider hjælper på glans og udseende.
 • Som det sidste må du se på de andre ingredienser. Nogle peptider virker bedre, når de kombineres med andre elementer. For eksempel kan det være C-vitamin og niacinamid. Det er dermed glimrende, hvis et hudplejeprodukt med peptider indeholder dem.

Alt om peptider: Kontraindikationer og ting, man bør have i baghovedet

Kvinde med meget tør hud har brug for peptider

Ja, disse substanser kan synes mirakuløse, men der er også en ulempe.

For det første kan ordet, peptider, bruges generisk for at referere til enhver kort aminosyrekæde.

Der er faktisk mange forskellige typer, og de har ikke alle effekter på huden. Det er dermed muligt, at begrebet bliver brugt som et “mærke” i markedsføring, selv hvis produktet ikke indeholder en ingrediens, som fornyer huden.

Studier bliver udført. Nogle peptider er allerede blevet analyseret, selvom det kun er i kliniske studier med kontrolgrupper. Med andre ord er det små prøver eller i laboratorier (in vitro). Mens peptider kan være gavnlige for huden, er der stadig en lang videnskabelig vej til at kunne være i stand til at komme med nøjagtige påstande.

Den gode nyhed er, at ingen uønskede reaktioner er blevet observeret, de ikke er giftige, og de ikke har nogen bivirkninger. Der er blevet rapporteret tilfælde af allergi i meget sjældne tilfælde. Den eneste ulempe er, at de ofte er dyre.

Er peptider kilden til ungdom?

Ligesom mange andre produkter bliver de markedsført som den ultimative behandling af aldring. Man kan finde dem i cremer, masker og andre produkter i netbutikker eller shoppingcentre.

Ja, peptider kan hjælpe, men de er ikke mirakuløse. Det kræver en kombination af forskellige faktorer, lige fra kost og motion til tilstrækkelig hydrering og reducering af stress, for at reducere eller forsinke aldring. Man bliver også nødt til at huske på, at peptider allerede findes i vores krop.

Man kan påføre dem i moderate mængder, ikke mere end to gange om dagen. Man bør også være sikker på, at man vælger det rigtige produkt, som ens hud vil absorbere på en bedre måde.

I mellemtiden studerer medicinske forskere stadig effekten af peptider på foryngelse af huden.

Det kan interessere dig ...
Hvad er kollagenpeptider?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er kollagenpeptider?

Kollagenpeptider er tilskud, som forbedrer hudens udseende. De tilbyder derudover også en række andre fordele for sundheden. Hvad siger eksperterne...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alencar-Silva T, et al. (2018). Breaking the frontiers of cosmetology with antimicrobial peptides. Biotechnology Advances. 2018; 36(8): 2019-2031.
 • Deptuła M, Wardowska A, Dzierżyńska M, Rodziewicz-Motowidło S, Pikuła M. Antibacterial Peptides in Dermatology-Strategies for Evaluation of Allergic Potential. Molecules. 2018; 23(2): 414.
 • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight D, Shute J. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep. 2018; 8(1):10474.
 • Elias P. Skin barrier function. Curr Allergy Asthma Rep. 2008; 8(4): 299–305.
 • Errante F, Ledwoń P, Latajka R, Rovero P, Papini AM. Cosmeceutical Peptides in the Framework of Sustainable Wellness Economy. Front Chem. 2020; 8: 969-977.
 • Ito N, Seki S, Ueda F. Effects of Composite Supplement Containing Collagen Peptide and Ornithine on Skin Conditions and Plasma IGF-1 Levels—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Marine Drugs. 2018; 16(12):482.
 • Lei J et al. The antimicrobial peptides and their potential clinical applications.
  Am J Transl Res. 2019; 11(7): 3919–3931
 • Lim, S.H., Sun, Y., Thiruvallur Madanagopal, T. et al. Enhanced Skin Permeation of Anti-wrinkle Peptides via Molecular Modification. Sci Rep. 2018; 8: 1596
 • Lin’kova N, Drobintseva A, Orlova O et al. Peptide Regulation of Skin Fibroblast Functions during Their Aging In Vitro. Bull Exp Biol Med. 2016; 161: 175–17.
 • Pascarella S, Tiberi C, Sabatino G, Nuti F, Papini A, Giovannelli L, Rovero P. Serpin A1 C-Terminal Peptides as Collagen Turnover Modulators. ChemMedChem. 2016; 11: 1850-55.
 • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014; 27(1): 47-55.
 • Qian B, Zhao X, Yang Y, Tian C. Antioxidant and anti-inflammatory peptide fraction from oyster soft tissue by enzymatic hydrolysis. Food Sci Nutr. 2020; 8(7): 3947-3956.
 • Sinjari B, Diomede F, Khavinson V et al. Short Peptides Protect Oral Stem Cells from Ageing. Stem Cell Rev and Rep. 2020; 16, 159–166.
 • Varani J, et al. (2006). Decreased collagen production in chronologically aged skin.
  The American Journal of Pathology. 2006; 168(6): 1861-1868.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.