Alt, hvad du bør vide om prozac mod depression

Prozac er medicin lavet af et stof, der hedder fluoxetin. At tage prozac mod depression øger niveauerne af serotonin i kroppen. Læs med for at finde ud af mere.
Alt, hvad du bør vide om prozac mod depression
José Padilla

Bedømt og godkendt af psykolog José Padilla.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Prozac mod depression er medicin, hvis aktive stof hedder fluoxetin. Det er et gængst antidepressivt middel. Det var faktisk en revolutionerende type medicin til at behandle depression, eftersom det var den første, som almene læger ordinerede.

Et amerikansk farmaceutisk selskab, Lilly, lancerede det i 1988. Derefter begyndte det kort efter at blive solgt i andre lande. Siden da er læger meget sikre på dets effektivitet og sikkerhed, eftersom mange personer tolererer det. Bivirkningerne, som vi vil tale om senere, er mindre aggressive end ved tidligere anvendt medicin.

Prozac var lige så effektivt som eksisterende medicin, men det var meget mere sikkert. Derfor begyndte alemene læger at ordinere det.

Interessante fakta om prozac mod depression

Som vi ved, kom denne type medicin på markedet i 1988. Derefter, otte år senere, begyndte selskaber at lave generiske versioner, samt piller, man kan tage oralt. Ved at tage pillerne oralt, blev det meget lettere at tage prozac mod depression. 

Før deres patent udløb i 1999, nåede salget af prozac op på 200 millioner kroner. Da den generiske version kom på markedet, faldt dette tal dog til omkring 4,6 millioner.

Fabrikkerne, som laver det aktive ingrediens i prozac, fluoxetin, er i Puerto Rico, Brasilien og Tyrkiet. Fabrikkerne for pillen og væsken er derimod i Frankrig. Som det sidste bliver de pakket i USA, Kina, Brasilien, Saudi Arabien, Grækenland, Tyrkiet eller Frankrig.

Overordnet set revolutionerede denne type medicin branchen. Da prozac blev introduceret på markedet, steg antallet af frivillige til kliniske prøver betydeligt.

Hvordan virker prozac mod depression?

Fluoxetin er et antidepressivt middel, som tilhører gruppen SSRI eller serotonin genoptagelseshæmmere.

Serotonin  er et monoamin og fungerer som en neruotransmitter i kroppen. Med andre ord, er dette hormonet, som holder dit humør stabiltDin krop bruger også serotonin i muskelbevægelser, nerver og døgnrytmer. Det hjælper også på din velvære og lykke.

Derfor virker prozac primært med den specifikke serotonintransporter, som er ved siden af den præsynaptiske membran. Ved at tilføje fluoxetin til dette, hæmmer det den aktive genoptagelse af denne neurotransmitter.

I sidste ende stiger mængden af serotonin i dette område. Med mere serotonin kan flere molekyler reagere med receptorerne, hvilket aktiverer deres biologiske funktioner.

Glade smileyer ved siden af molekyle

Prozac mod depression

Du kan tage prozac mod depression oralt, og det bevæger sig gennem din krop meget nemt. Hav i baghovedet, at hvis du har mad i maven, kan det få det til at blive optaget langsommere, men det påvirker ikke, hvor længde det varer. Denne medicin går først igennem din lever, hvorefter den trænger ind i dit blod indenfor 6-8 timer.

En ting, man bør have i baghovedet, er, at fluoxetin binder til plasmaproteiner. Dette er meget vigtigt, hvis man tager andet medicin, som binder til plasmaproteiner. Ellers kan de reagere med hinanden. Hvis dette sker, vil der være mere prozac i plasmaen og det kan endda blive giftigt.

Denne medicin omdannes i leveren. Som et resultat af de forskellige reaktioner, som finder sted, skaber kroppen metabolitter. Den vigtigste af disse er norfluoxetin, som virker ligesom prozac ved at blokere genoptagelsen af serotonin.

Din krop kommer af med omkring 60% af doseringen gennem urin og resten gennem afføring. Alles kroppe udskiller dog medicin ved forskellige hastigheder.

Bivirkninger

Selvom det er meget effektivt, har prozac mod depression nogle kontroversielle bivirkninger. For eksempel er seksuel dysfunktion og urinretention de mest seriøse af dem. Bare fordi prozac er sikkert, betyder det ikke, at det ikke har bivirkninger. Foruden de to, vi har nævnt, er andre bivirkninger:

  • Tør mund
  • Kvalme
Kvinde hoser og tager sig til mund og mave
  • Vægttab
  • Nervøsitet
  • Hovedpine

Selvom dette er gængse bivirkninger, forsvinder de i mange tilfælde af sig selv uden behandling.

Påmindelse

Ligesom al medicin, kan man kun tage prozac med en læges recept og bør aldrig selvmedicinere. Eftersom prozac kun fokuserer på aspekterne af depression, der er forbundet med hormonel ubalance, er det også vigtigt at overveje terapi til at hjælpe med de følelsesmæssige aspekter og lære, hvordan man skal leve et liv, som er sundere for en.

Et utal af faktorer kan føre til angst og depression og det er vigtigt at have disse i baghovedet.

Det kan interessere dig ...
5 sunde og velsmagende snacks mod depression
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 sunde og velsmagende snacks mod depression

Depression er en alvorlig tilstand, der rammer mange mennesker. Men kosten kan gøre en forskel, og her får du 5 sunde snacks mod depression.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.