4 måder, hvorpå depression påvirker hjernen

Mange ting ændrer sig som resultatet af en depression. Selvom du måske ikke bemærker det, er der forskellige måder, hvorpå depression påvirker hjernen. Ændringer, din krop går igennem, skyldes hormonelle ubalancer.
4 måder, hvorpå depression påvirker hjernen
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nogle gange lader det til, at depression er en ren følelsesmæssig lidelse, som kun påvirker ens humør og følelser. De personer, der lider af en depression, kan dog også opleve fysiske og hormonelle ændringer i hjernen. Depression påvirker hjernen og det mentale helbred, men også resten af kroppen.

Det er et større globalt problem, end mange mennesker tror. Iføle Verdenssundhedsorganisationenlider mere end 300 millioner mennesker af depression verden over. I gennemsnit begår mere end 800.000 mennesker selvmord hvert år på grund af depression. Det er også den ledende årsag til dødsfald bland personer i alderen 15 og 29.

Depression er ikke blot en midlertidig følelsesmæssig forandring. Ændringerne, det forårsager i hjernen, gør det meget svært at kontrollere. Af den grund er det vigtigt at anerkende det og behandle det med en specialist, i stedet for at tro, at det er dårligt humør, som vil gå væk af sig selv.

Depression påvirker hjernen fysisk på denne måde

Depression påvirker hjernen direkte i alle tre dele: Hippocampus, lillehjernen og det præfrontale cortex. Herefter vil vi forklare disse tre dele mere detaljeret.

Illustration af, hvordan depression påvirker hjernen

1. Krympning af hippocampus

Hippocampus er den centrale del af hjernen. Den er ansvarlig for at opbevare hukommelse og regulere produktionen af kortisol, hvilket er hormonet for stress og lykke.

Når du lider af fysisk eller mentalt stress, inklusiv depression, frigiver din krop kortisol for at prøve at lindre effekterne af stress. Når kortisolniveauerne er meget høje, forårsager det dog en hormonel ubalance. Produktionen af neuroner mindskes derefter og hippocampus krymper.

2. Krympning af det præfrontale cortex

Denne del er placeret i den forreste del af hjernen. Det præfrontale cortex er ansvarlig for at regulere følelser og skabe minder.

Det præfrontale cortex kan også krympe på grund af for meget kortisol. Specialister mener faktisk, at dette er, hvad der forårsager en efterfødseldepression hos nogle kvinder.

3. Irritation i lillehjernen

Lillhjernen er placeret under temporallappen, i den nederste del af hjernen. Den regulerer følelser såsom nydelse, lykke og frygt blandt andre.

For meget kortisol kan få den til at blive irriteret. Det forårsager derefter problemer med at sove og unormale adfærdsmønstre. At være mere aktiv kan også få andre dele af kroppen til at frigive flere hormoner end normalt. Det kan forårsage andre helbredsmæssige komplikationer.

4. Mangel på ilt

Udover måderne, hvorpå depression påvirker hjernen fysisk, forårsager den også indirekte forandringer.

Studier viser, at kroppen ilter mindre i perioder med depression. Vi ved dog ikke, om det sker på grund af forandringer i vejrtrækningen eller på grund af noget andet.

Denne reducering af ilt påvirker celler i hele ens krop. Hjernen især kan lide skade eller dø.

Du vil måske være interesseret i: 9 symptomer på hormonel ubalance der kan ses

Hvordan påvirker måderne, hvorpå depression påvirker hjernen, resten af ens helbred?

Disse ændringer i ens hjernen sker ikke med det samme. De er dog resultatet af en depression. Studier antyder, at det tager omkring 8 til 10 måneder for hippocampus og det præfrontale cortex at krympe.

Dr. Thomas Frodl, en forsker på Magdeburg hospital i Tyskland, fulgte op på patienter med depression i tre år. De så, at fysiske ændringer i hjernen voksede med tiden.

Træt kvinde på arbejde hviler sig på bord

Nogle af måderne, hvorpå depression påvirker hjernen, er:

 • Hukommelsestab
 • Mindsket funktion af neurotransmittere
 • Stilstand af udvikling af hjernen
 • Mindsket evne til at lære nyt
 • Kognitive problemer
 • Problemer med at koncentrere sig
 • Ændringer i humør
 • Mangel på empati overfor andre
 • Problemer med at sove
 • Træthed

Sådan kan man behandle måden, hvorpå depression påvirker hjernen

Videnskabelige studier antyder, at de hormonelle ubalancer fra for meget kortisol og andre hormoner er den primære årsag til følelsesmæssige problemer og fysike forandringer i hjernen.

Målet med behandlingen er derfor at regulere produktionen af hormoner. Det hjælper for eksempel at regulere kortisol og serotonin. Du kan også gøre dette med medicin og/eller med terapi. Terapi er højt anbefalet, selv hvis du allerede tager medicin.

Kvinde til psykolog

Forskning viser, at terapi hjælper med at modificere strukturen af hjernen. Det hjælper derudover også med at bekæmpe symptomer på depression. Det er derfor, det er vigtigt at søge professionel hjælp, hvis du tror, du lider af en depression.

Der er også ting, som personer med depression kan gøre selv for at hjælpe med at forbedre hjernens funktion og bekæmpe depression.

 • Kontrollér dine stressniveauer
 • Motionér regelmæssigt
 • Spis sunde fødevarer
 • Sov ordentligt
 • Undgå alkohol og medicin

Kost sagt, er depression en lidelse, som handler om meget mere end blot humørsvingninger. Selvom du ikke kan se det med det blotte øje, gennemgår hjernen fysiske forandringer, som påvirker personens generelle velvære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Depresion. Key Facts. World Health Organization, (2018). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression
 • Depression duration but not age predicts hippocampal volume loss in medically healthy women with recurrent major depression. Sheline YI1, Sanghavi M, Mintun MA, Gado MH. Department of Psychiatry, Washington University School of Medicine, St. Louis, Missouri. (1999). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10366636
 • Valdés, J. L., & Torrealba, F. (2006). La corteza prefrontal medial controla el alerta conductual y vegetativo: Implicancias en desórdenes de la conducta. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 44(3), 195-204.
 • Psychotherapy and brain plasticity. Frontiers in Psychology. Collerton, D. (2013, September 6). 2013(4), 548 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3764373/
 • Stress, depression and brain structure. McEwen, B.S. (n.d.). dbsalliance.org/site/PageServer?pagename=education_anxiety_stress_brain_structure
 • The neurobiology of depression. Eleni Palazidou. British Medical Bulletin, Volume 101, Issue 1 (2012). Pages 127–145, https://doi.org/10.1093/bmb/lds004
 • Neurochemical alterations in frontal cortex of the rat after one week of hypobaric hypoxia. Bogdanova OV, et al. (2014).DOI: 10.1016/j.bbr.2014.01.027
 • Inflammation: A mechanism of depression?  Han Q-Q, et al. (2014). link.springer.com/article/10.1007%2Fs12264-013-1439
 • Depression-Related Variation in Brain Morphology Over 3 Years. Effects of Stress? Thomas S. Frodl, MD; Nikolaos Koutsouleris, MD; Ronald Bottlender, MD. (2008) 65(10):1156-1165. doi: 10.1001/archpsyc.65.10.1156
 • Schecklmann, M., Dresler, T., Beck, S., Jay, J. T., Febres, R., Haeusler, J., … Fallgatter, A. J. (2011). Reduced prefrontal oxygenation during object and spatial visual working memory in unpolar and bipolar depression. Psychiatry Research – Neuroimaging. https://doi.org/10.1016/j.pscychresns.2011.01.016

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.